загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Прорив чи афера: як «Укрпошта» надаватиме банківські послуги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

19 травня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №2788-Д. Він передбачає залучення «Укрпошти» до надання банківських послуг.

Це відкриває нові можливості для мільйонів українців, особливо тих, які мешкають у віддалених селах, кажуть у керівництві «Укрпошти» та Міністерстві інфраструктури. Натомість у Нацбанку від такої ідеї далеко не у захваті. Там вказують на цілу низку ризиків як для держави загалом, так і для самої «Укрпошти».

Банк як розкіш

В Україні 54% населення віком 60+ не охоплені банківськими послугами. Так стверджує міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«Банкомати сьогодні є всього у 30% населених пунктів, банківські відділення – взагалі лише у 6%. А за рівнем доступності фінансових послуг для людей Україна взагалі десь поруч з Угандою, Габоном та Еквадором», – написав міністр у соцмережах.

Читайте такожНедержавні пенсійні фонди виплатили пенсій на понад 700 мільйонів

Він додає, що за чотири останніх роки в Україні було зачинено третину банківських відділень, а 37% населення не має базових банківських рахунків. На мільйон українців припадає 7947 банкоматів, тоді як у ЄС – 29 тисяч.

Банк у машині

На думку міністра інфраструктури, залучення «Укрпошти» дасть можливість користуватися банківськими послугами всім українцям.

«Зокрема 15 мільйонів мешканців сільської місцевості. Бо навіть там, у найменших містечках і селах, на відміну від банків, працюють відділення «Укрпошти». Більш зручне отримання пенсій, інших соціальних виплат, грошової допомоги чи здійснення переказів. Все це може стати реальним», – написав Владислав Криклій.

Міністр запевняє, що поштові відділення покривають усі населені пункти України. Для населених пунктів, де проживає менше 2 тисяч людей, запущено пілотний проєкт пересувного відділення. Наразі його запустили в Чернігівський області й в планах за рік запустити по всій Україні. Пересувне відділення дає змогу надавати ті самі поштові послуги  навіть у селах, де відсутній інтернет та стабільний мобільний зв’язок.

Що хочуть дозволити, а що – ні

Законопроєкт передбачає надання дозволу «Укрпошті» відкривати поточні та депозитні рахунки, а також випускати платіжні картки. Це означає, що мешканці віддалених населених пунктів зможуть включитися у фінансову систему та отримати доступ до безготівкових розрахунків: купувати онлайн, сплачувати комуналку в інтернеті, поповнювати мобільний через сайт та багато іншого.

Зокрема «Укрпошта» може відкривати «поштові рахунки», які є повним аналогом банківських. Обслуговуватися зможуть як фізичні особи  – пенсії, зарплатні проєкти, – так і юридичні особи та органи влади – місцеві ради та ОТГ. При цьому є обмеження за сумами: на рахунках однієї фізособи не може залишатися понад 200 тисяч гривень, що відповідає розміру гарантованої суми Фонду гарантування вкладів фізосіб, а для юридичних осіб межа становить 10 мільйонів гривень. «Укрпошта» також має стати учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Укрпошті» також дозволяється залучати «поштові вклади», які прирівнюються до банківських депозитів. Щоправда, дохідність за ними буде для вкладників нижчою, ніж у банку, бо залучені кошти «Укрпошта» натомість розміщатиме на справжніх банківських депозитах.

Водночас «Укрпошта» не буде безпосередньо займатися кредитуванням, а лише продавати кредити комерційних банків, виступаючи як агент, за таким самим принципом, як зараз продає страхівки.

Як це працюватиме

У випадку прийняття закону працівники «Укрпошти» отримають статус працівників банку. Це дозволить їм дистанційно відкривати рахунки. Гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський уже заявив про плани закупівлі смартфонів, щоби листоноші-банкіри могли проводити прості банківські операції з клієнтами, а також (звичайно, у кредит) спеціальних автомобілів з платіжними  терміналами та сейфами. При цьому в «Укрпошті» запевняють, що рахунки і депозити будуть справою виключно добровільною і всі охочі продовжать отримувати виплати готівкою.

Нацбанк проти

Натомість у Нацбанку нагадують, що частка держави в активах банківської системи – 55%. Її  збиралися зменшити за рахунок часткової приватизації держбанків, але тепер вона навпаки може зрости ще більше. Крім цього, «Укрпошта» створюватиме конкуренцію державним банкам – «Ощадбанку» і «ПриватБанку», при цьому вона виявиться у привілейованому стані, отримавши всі переваги і можливості банківської діяльності, але не буде нести жодної відповідальності. У Нацбанку переконані, що конкуренція між собою державних компаній призведе до зменшення доходів кожної з них, а у підсумку втратить держбюджет, включаючи ще й додаткові витрати на «Укрпошту».

Також у проєкті нічого не сказано про необхідність банківської ліцензії для «Укрпошти», немає вимог до капіталу, ліквідності. Зрештою ризики є і для самої компанії, яка не розуміє реальної вартості ведення банківського бізнесу – побудову систем фінансового моніторингу, контроль ризиків, управління чужими коштами, безпеку даних і відділень. До того ж «Укрпошта» має нижчий рівень фінмоніторингу, ніж банки. Тому виникає підвищений ризик відмивання грошей.

Ми зможемо?

Ігор Смілянський всі ці зауваження відкидає.

«Коли нам говорять, що побудувати банк буде коштувати багато та «заважати конкуренції», ми посміхаємося і говоримо: насамперед ми вміємо заощаджувати на закупівлях та підтримуємо конкуренцію», – написав він у соцмережах.

Смілянський переконує, що перетворення новий формат не потребуватиме додаткових вливань з боку держави.

«Ми можемо зробити все своїми ресурсами. Навіть купити невеликий банк з потрібною нам ліцензією», – каже він.

Однак його контракт в  «Укрпошті» закінчується трохи більше ніж за рік, і невідомо чи залишиться він на посаді.

Думка економіста

Економіст Андрій Новак бачить в ідеї надання «Укрпошті» деяких функцій банку більше позитиву, ніж негативу.

«Це може бути непоганою ідеєю для донесення до населення банківських послуг. Адже відомо, що у багатьох населених пунктах немає банківських відділень, зате є відділення пошти. З іншого боку, це дасть можливість і самій «Укрпошті» отримувати додатковий прибуток. Нацбанк не у захваті від цієї ідеї, і це зрозуміло, бо на нього ляжуть додаткові функції щодо контролю за діяльністю «Укрпошти», якщо вона отримає деякі функції банку. «Укрпошта» також може скласти певну конкуренцію банкам, особливо у сегменті пенсіонерів, у залученні яких зацікавлені і комерційна банки», – підсумовує Андрій Новак.

Володимир ГАЛЕЧИК

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин