загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Інтернет-етикет: Правила поведінки у віртуальному просторі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Карантин вніс глобальні зміни в способи комунікації. У період світової пандемії COVID-19 більшість людей перебуває на карантині, дотримується соціального дистанціювання та працює з дому, тому спілкування, робота й навчання почали переходити в онлайн. Годі сподіватися, що після закінчення карантину ситуація зміниться — усе більше питань ми будемо вирішувати онлайн. Це стосується не тільки дружніх розмов, але й організації робочого процесу й навчання. Велика частина комунікації буде відбуватися на сервісах для онлайн-спілкування, де є можливість підтримувати зв’язок не тільки за допомогою повідомлень, а й голосового і відеозв’язку.

Спілкування в інтернеті має свої особливості, правила поведінки, своєрідну культуру віртуального спілкування. Мережевий етикет або нетикет — («netiquette»; від англ. network etiquette) має свій власний набір цінностей, у тому числі й етичних, стандартів використовуваної мови, символів, до яких пристосовуються користувачі.

Є найбільш поширені правила, які має знати кожен користувач інтернету:

Поважайте своїх співрозмовників

Пам’ятайте, що ви спілкуєтеся з людиною, а не з комп’ютером. Не зловживайте тим, що співрозмовник вас не бачить і не дозволяйте собі того, чого б не зробили у звичайному спілкуванні. Враховуйте, що в кожної людини є свої уявлення про пристойне або непристойне. Не будьте занадто нав’язливі, не варто ображатися і злитися, якщо ваше повідомлення або коментар залишилися без відповіді: можливо, співрозмовник був зайнятий чимось важливим у той момент. Карантин не означає, що люди тепер на зв’язку 24/7 і їм можна сміливо писати у вихідні та ввечері.

Уникайте конфліктних ситуацій та не провокуйте їх. Намагайтеся бути толерантними.

Приділяйте увагу якості ваших повідомлень

Публікуючи якусь інформацію, перевірте її достовірність, пишіть грамотно. Друзі, безумовно, пробачать ваші помилки, чого не скажеш про клієнтів і роботодавців, які судять набагато суворіше. Не пишіть суцільними заголовними літерами, або ж лише курсивом чи жирним шрифтом. Текст мусить мати читабельний вигляд. Не зловживайте смайликами.

Не ставайте джерелом дезінформації, не розміщуйте свідомо помилкову інформацію. Якщо ви не розумієтеся на відповідній сфері, не ставайте вірусологами, експертами з нафти або економіки за один-два дні. Усі дані неперевірених сайтів або пабліків завжди перевіряйте на офіційних ресурсах, наприклад, МОЗ України або ВООЗ. Якщо ви компетентні в якомусь питанні й можете на нього відповісти — відповідайте. Якщо ви виявили, що в інтернеті бракує інформації про щось, що ви знаєте напевне — обов’язково напишіть про це, ваші знання можуть комусь знадобитись.

Будьте інформативними і своєчасними

Поважайте час інших людей, не завалюйте їх непотрібною інформацією, не розсилайте спам. Фільтруйте потік інформації, яку несете іншим користувачам. Відповідайте на повідомлення та коментарі своєчасно (в ідеалі — упродовж 24 годин) — щоби не нервувати людей. Аргументуйте свою відповідь, щоби не спричинити нікому не потрібні уточнення й неясності. Якщо ви пишете ділове повідомлення, усі ідеї краще висловити в одному посланні, не дробіть на слова чи речення в 10 повідомленнях. Викладаючи великі зображення, подбайте про те, щоби їх супроводжували невеликі прев’ю (від preview — попередній перегляд зображення) із зазначенням розміру файлу. Якщо ви даєте посилання на великий файл, не забувайте вказувати його розмір.

Пам’ятайте про авторське право

Зараз в інтернеті багато як платних, так і безоплатних ресурсів. Якщо доступ до інформації на сайті безоплатний, це не означає, що, використовуючи його інформацію, не треба дотримуватися вимог закону. Найчастіше закон порушують, розмістивши на своєму сайті чужі твори без дозволу авторів. Зверніть увагу й на те, що завантажувати й поширювати фото, відео та музику, які захищені авторським правом, якщо попередньо ви не здійснили оплату копійованого матеріалу, прирівнюється до крадіжки.

Ніхто не має права без згоди автора:

розміщувати авторські матеріали в інтернеті;

користуватися ними в комерційних та інших цілях;

заявляти автором себе або змінювати ім’я автора;

компілювати, урізати або різними способами змінювати першоджерело.

Аудіо та відеозв’язок

Під час аудіо/відеозв’язку величезне значення має артикуляція. Тож треба постаратися чітко вимовляти слова, щоби не ускладнювати життя співрозмовникам. Усміхайтеся під час розмови, навіть якщо співрозмовник вас не бачить: так інтонація стає більш приязною, а голос звучить приємніше. Будьте уважними! Не перебивайте співрозмовників!

Під час відеозв’язку треба мати майже такий самий вигляд, як у звичайних робочих умовах. Не варто намагатися сховатися за окулярами або інста-фільтрами — це тільки відвертатиме увагу співрозмовників. В онлайн-комунікації, як і живому спілкування, дуже важливо дивитися в очі співрозмовнику. Під час розмови рекомендується дивитися в об’єктив камери — тоді в людини буде відчуття, що їй дивляться в очі. Коли ми слухаємо співрозмовника, очі можна опустити на екран монітору. Коли ви не розмовляєте, вимкніть мікрофон. Багатьох незручних моментів можна легко уникнути простим натисканням кнопки відключення звуку.

Перед відеоконференцією або онлайн-зустріччю перевірте, чи справний ваш комп’ютер, переконайтеся, що працюють навушники, мікрофони, підключення до інтернету.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

 

До списку новин