загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Однією з основних проблем ринку праці в Україні є низька продуктивність - голова НБУ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Основні проблеми ринку праці в Україні не пов'язані з коронавірусом, зокрема, однією з них є низька продуктивність праці, яка, незважаючи на зростання впродовж останніх 15 років, досі залишається недостатньою, повідомив глава Національного банку України (НБУ) Яків Смолий.

"Згідно з рейтингом МОП (Міжнародна організація праці - ІФ), за цим показником ми перебуваємо в другій сотні серед країн світу. В 2019 році продуктивність праці в Україні була нижча не лише порівняно з країнами ЄС, а і з деякими пострадянськими державами", - сказав він під час першого дня онлайн-конференції центробанків України та Польщі "Ринок праці та монетарна політика" в четвер.

Водночас, за даними Світового банку (СБ), Україна посідає 12-те місце у світі за темпами скорочення населення, що акцентує увагу на ще одній проблемі, зазначив Смолій. "В середньому на 10 осіб, які працюють, в Україні припадає 11 пенсіонерів. У результаті Пенсійний фонд потребує постійних доплат із держбюджету. Це відволікає державні кошти від інвестиційних витрат, витрат на освіту й обумовлює низькі темпи зростання потенційного ВВП", - сказав він, додавши, що високий рівень неформальної зайнятості посилює і без того високе навантаження на зайняте населення.

Читайте такожУряд представив Програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19

За словами голови НБУ, ще однією проблемою ринку праці є невідповідність навичок претендентів вимогам, що їх встановлюють працедавці. Він вважає, що не останню роль у цьому відіграє неспроможність української системи освіти наслідувати зміни сучасного ринку праці, які відбуваються з огляду на глобалізацію і технологічний прогрес. "Згідно з результатами опитувань бізнесу, ще наприкінці минулого року третина підприємств відзначала брак робочої сили серед ключових чинників, що обмежують виробництво. Частково саме тому, незважаючи на значний попит бізнесу на робочу силу, рівень безробіття у 2019 році був досить високим", - зазначив Смолій.

Глава НБУ наголосив, що трудова міграція залишається проблемою українського ринку праці, й не лише позначається на кількості, якості робочих ресурсів і на продуктивності праці всередині країни, а й робить економіку України залежною від обсягу грошових переказів. "Україна посідає 12-те місце у світі за абсолютною сумою вхідних грошових переказів і входить до 15-ки за їх співвідношенням до ВВП (окрім острівних країн)", - зазначив він.

За словами Смолія, точних даних про чисельність українців за кордоном немає, проте, за різними оцінками, вона становить близько 3 млн осіб, частина з яких - сезонні працівники. "За оцінками НБУ, минулого року за кордоном одночасно перебувало в середньому близько 2,5 млн наших громадян. Для нас це подвійний виклик", - наголосив він.

Голова НБУ також зазначив, що ще однією проблемою ринку праці є низький рівень участі жінок у робочій силі, що, зокрема, стримує потенційне зростання ВВП. "Якщо рівень участі чоловіків у робочій силі серед населення 15 років і старше становить 65%, то жінок - 49%. Це пов'язано з ускладненим доступом до послуг із догляду за дітьми, низькою поширеністю приватних і дистанційних форм зайнятості", - уточнив він.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин