загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи треба вже передавати скан-копії трудових книжок на портал Пенсійного фонду

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Роботодавець наразі ще не зобов’язаний сканувати трудові книжки та передавати скан-копії на портал ПФУ, у т. ч. для тих працівників, які досягли пенсійного віку.

 

Подекуди фахівці Пенсійного фонду нині телефонують на підприємства і просять вже надсилати скани трудових книжок та згоди працівників на обробку персональних даних. Утім, ця вимога поки що не має повноцінного нормативного підґрунтя. Кадрова служба має право відмовити фахівцям ПФУ з огляду на відсутність порядку передання сканкопій трудових книжок, затвердженого Пенсійним фондом, відтак дочекатися коли ухвалять. Якщо кадрова служба вже зробила скани, а працівників багато, можете й піти назустріч фахівцям ПФУ. У будь-якому разі це має бути рішення роботодавця. 

Отримайте від працівників згоди на обробку персональних даних.Форму згоди на обробку персональних даних визначить ПФУ.

Обов’язок передавати до ПФУ скан-копії документів про трудову діяльність працівника, визначає Порядок обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затверджений постановою КМУ від 27.11.2019 № 1084 (далі — Порядок № 1084). Складовою відомостей, поданих страхувальником, є сканована копія згоди працівника щодо надання дозволу на обробку його персональних даних, передбачених Порядком № 1084 (п. 7 Порядку № 1084). 

За період роботи, починаючи з 01.01.2004, структурний підрозділ, відповідальний за ведення персоніфікованого обліку (далі — відділ персоніфікованого обліку), надає структурному підрозділу, відповідальному за призначення пенсії, довідку з бази даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр) (пп. 2 п. 2.1 Порядку № 22-1). Однак, наразі відділ персоніфікованого обліку надає довідку з інформацією, наявною в Реєстрі.

Читайте такожПенсіонери в Україні зможуть отримувати гідні виплати: названо спосіб

Відомості щодо трудової діяльності працівника повинні подавати до ПФУ через вебпортал електронних послуг ПФУ у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування з обов’язковим накладенням страхувальником або працівником кваліфікованого електронного підпису. Зазначені відомості можна подати також в оцифрованому вигляді. Вимоги до формату подання інформації встановлює ПФУ (п. 6 Порядку № 1084). Постанова № 1084 набула чинності 26.12.2019. ПФУ в місячний строк мав визначити порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи — підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі (п. 4 Постанови № 1084). Утім, станом на 03.06.2020 такий порядок відсутній.

Подати скан трудової на портал ПФУ може й сам працівник. Якщо працівник особисто подає відомості про трудову діяльність, згоду на обробку персональних даних окремим файлом додавати не потрібно. Працівнику достатньо проставити відмітку про надання дозволу на обробку персональних даних в електронному кабінеті застрахованої особи на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Типову форму згоди буде передбачати порядок передання сканів, який зараз доопрацьовує ПФУ. Якщо передаєте скани зараз, поки порядок не затвердили, можете оформити згоди у довільній формі.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин