загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україну масово завозять "технічну картоплю": чи безпечно її їсти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Що нині продають на ринках і чи повториться цього року дефіцит картоплі.

В українських магазинах стали масово продавати технічну картоплю з Європи, яка непридатна для приготування борщу або пюре. Така новина днями широко розійшлася у ЗМІ. У повідомленнях говорилося, що йдеться про постачання сортів, які годяться тільки для виробництва чипсів. Через карантин, мовляв, багато підприємств в Європі зупинилося, зокрема, й заводи з виготовлення чипсів і фрі. А сировину, що не знадобилася, стали імпортувати до України, де 2019 року через посуху був неврожай картоплі.

Більшість українців, напевно, не особливо розбираються в сортах картоплі. Однак слово "технічний" у цих повідомленнях в багатьох викликало асоціацію зі словом "неїстівний". Що це взагалі за картопля, чи можна її вживати в їжу і як її "впізнати"?

Рекорд з імпорту

Експерти визнають: цього року Україна імпортувала рекордну кількість картоплі.

"Те, що Україна цього сезону імпортувала божевільні обсяги картоплі, це правда. Через те, що у нас не було врожаю минулого року. З початку сезону, тобто з липня 2019 року, до квітня 2020-го було завезено майже 400 тисяч тонн картоплі. А за рік, з липня по липень, обсяг імпорту становитиме близько пів мільйона тонн. Це дійсно безпрецедентна ситуація. Тому що попередніми роками ми імпортували тільки 4-5 тис. тонн картоплі на рік і переважно насіннєвої", – розповідає керівничка департаменту аналітики ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Експертка також визнала: цього року Україна закуповувала картоплю, де тільки можна: і в Європі, і в Азії. Однак її завозили не тому, що десь зупинилися заводи, а тому, що своїх запасів реально не вистачало.

"Попри великий обсяг імпорту, ціни на картоплю не знижуються. На сьогодні гуртові ціни тримаються на рівні 9-11 грн за кілограм. І на українську, і на імпортну картоплю. Це рекордно висока ціна. І незважаючи на те, що завозиться багато, ціна не падає. Це говорить тільки про те, що внутрішнього продовольства недостатньо. Немає такого, що ми завозимо за 11 грн, наприклад, голландську, а український фермер не може продати по 2 грн. Ні, він теж продає за такою ж високою ціною. Якби в українського фермера було досить картоплі, ми б її не імпортували. Імпорт картоплі збільшується тільки тоді, коли нашої продукції недостатньо", – каже Тетяна Гетьман.

Чи можна їсти "технічну" картоплю?

Але щодо "неїстівної" картоплі Тетяна Гетьман запевняє: це не відповідає дійсності. Всі сорти картоплі, яка завозиться, можна їсти.

Що таке "технічна" картопля? Зі спеціальних статей і сайтів для споживачів можна почерпнути відомості про те, що сортів картоплі на сьогодні у світі є понад 5 тисяч. Вони діляться на чотири основні групи: столові, універсальні, кормові та технічні. Столові призначені для приготування їжі. Їх найбільше. Кормові, як випливає з назви, йдуть на корм домашнім тваринам. Їхня відмінність – високий вміст протеїнів, білків, що, як вважається, підвищує продуктивність тварин. У технічних сортах підвищений вміст крохмалю, тому ці сорти йдуть на виробництво, власне, крохмалю, спирту, а також чипсів, фрі та картопляних пластівців, відомих українцям як розчинне картопляне пюре.

Однак у жодному джерелі ми не зустріли згадки про те, що технічну або кормову картоплю не можна їсти. Наприклад, універсальною вважається картопля, яка поєднує в собі властивості двох або навіть трьох інших видів, і такі сорти споживачі вважають мало не найкращими.

Виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова підтверджує: технічна картопля абсолютно їстівна.

"Технічна картопля насправді – це просто картопля. Вона класна, вона хороша. Мало того, зовні вона виглядає бездоганно. І вона не втрачає свого зовнішнього вигляду за недотримання правил зберігання. Наприклад, якщо ми будемо зберігати картоплю в кімнатних умовах, без холодильника 2-3 місяці, вона втратить свій тургор (пружність), почнуться ростові процеси. А з технічною картоплею після кількох місяців зберігання на кухні нічого не трапиться. У чому особливість технічної картоплі? Вона хороша для смаження. Але вона не розварюється. Саме це мають на увазі, коли говорять, що борщ або пюре з технічної картоплі готувати не варто", – пояснює Оксана Руженкова.

Читайте такожУряд представив Програму стимулювання економіки для подолання наслідків COVID-19

До речі, за її словами, високий попит на картоплю цього року спостерігається не тільки в Україні, а й у європейських країнах. І причина цього – та сама посуха, коронавірус і введені у зв'язку з пандемією обмеження.

"Дуже цікаво змінилася ситуація в Європі в момент коронавірусу і карантину. Вона зіграла не тільки в Україні, а й за кордоном. Наприклад, європейські споживачі ніколи не купують харчі про запас. Вони закуповуються на 2-3 дні, максимум на тиждень. Але цієї весни Німеччина, напевно, вперше за роки з Другої світової війни закупила величезні обсяги картоплі. Німці усвідомили, що картопля – чудовий продукт і чудово зберігається. Якщо є обмеження на вихід з дому і на походи в супермаркет, картопля взагалі перетворюється на стратегічний продукт, який можна купити і зберігати тривалий час вдома або в гаражі. Європа за час цього карантину поглинула такі обсяги картоплі, що їхні профільні аналітики відверто шоковані", – розповідає Оксана Руженкова.

Що зараз продають на ринку

Як розповіла Тетяна Гетьман, більшість старої картоплі на ринках і в супермаркетах зараз – імпорт. А ось молодої картоплі багато місцевого виробництва.

"Є у нас і стара картопля з Голландії, з Франції. Є й українська, але її значно менше. А рання картопля – переважно українського виробництва. Поки її не було, ранньою весною основний імпорт був з Єгипту. Також завозили ранню картоплю з Азербайджану. З Франції постачання ранньої картоплі були завжди. А, наприклад, картоплю для садіння ми традиційно завозимо з Голландії", – розповідає Тетяна Гетьман.

Оксана Руженкова уточнює:

"У нас вперше в таких обсягах була картопля з Туреччини, з Марокко, з Пакистану. Навіть країни Балтії привозили. У них теж з урожаєм було не все гаразд, але в Україні ціна була вищою, і їм не цікаво було продавати у себе, тут можна було краще заробити. Цікаво, що французька картопля раніше у нас продавалася головно в дорогих магазинах за високою ціною як преміумсегмент. Цього року ми вперше побачили неадекватні обсяги французької картоплі в супермаркетах мас-маркет-сегменту".

Виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі визнає, що величезні обсяги імпорту спричинені необхідністю – неврожаєм через торішню посуху. Однак каже, що і в такій ситуації державі потрібно було подбати про захист вітчизняного виробника.

"Ми вважаємо, що було б правильним вжити дзеркальних заходів проти держав, які забороняють експорт української картоплі. Вимагати з них виконання таких самих умов, які вони вимагають від України. Нас зобов'язують постачати за кордон картоплю, вирощену на ділянках, вільних від карантинних організмів, проходити потрійну перевірку фітосанітарною інспекцією. А вони можуть абсолютно безперешкодно завозити в Україну будь-яку продукцію. Це несправедливо", – вважає Оксана Руженкова.

Втім, є підстави вважати, що нинішнього року дефіциту одного з основних продуктів харчування для українців не буде.

"Думаю, що цього року картоплі буде багато. У нас завжди так: якщо торік ціна була висока, значить, наступного року всі садять цей продукт. І це завжди призводить до падіння цін на нього. Від чого найбільше страждають промислові виробники", – каже Оксана Руженкова.

Олександра Романюк

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин