загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ірина Верещук: Припинімо розповідати казки нашим людям, тому що 500 тис. робочих місць створити неможливо

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ірина Верещук, народний депутат України, "Слуга народу": "Ні про яке підняття пенсій не може йтися – як би вам не обіцяли!"

- Уряд прогнозує падіння економіки з 4% до 8% у 2020 році. Впаде експорт – мінус 10%, імпорт – мінус 14,5%, буде розширений дефіцит бюджету до 8% ВВП, безробіття зросте до 9,5%. Наскільки загрозливими є ті цифри і до чого це призведе?

Верещук: Це призведе до ще більшого поглиблення кризових явищ в економіці, до ще більшого безробіття, до закриття, можливо, цілих кластерів у бізнес-середовищі та переорієнтування економіки. Але, крім кризи, це ще й можливості. Я була на засіданні Кабміну, коли міністр економіки презентував план дій уряду. Однак крім "обтічних" форм і гасел, нічого більше презентовано не було. Ми почули про захист українського товаровиробника, про економічний націоналізм – ці слова ми вже чули. Пообіцяли за три дні новий план, детальніший, доопрацьований. Ці три дні минають у понеділок. Дуже чекаємо. Сьогодні відбувається стратегічна сесія (інтерв'ю вийшло 29 травня, - ред.). Президент прибув до уряду, і зараз ці моделі виходу з економічної кризи буде презентовано президенту. На що я сподівалася і хотіла почути, однак досі не почула в цих моделях виходу з кризи, бо їх має бути декілька. Зараз ми кажемо про падіння на 8%, але падіння насправді глибше – 12%. Ми ще зовсім недавно казали, що буде створено 500 тис. робочих місць, і як іронія долі: кінець травня – і мінус 500 тис. робочих місць. Тобто 500 тис. безробітних.

- Куди ділися попередні обіцянки? Чи справді є стратегія, де знайти ці робочі місця? Де знайти людей, які на них будуть працювати?

- Я бачила презентацію, як уряд бачить знаходження таких робочих місць, в яких напрямках. Вона мене не вразила. Я в це не вірю, як і не вірила із самого початку. Давайте припинимо говорити казки нашим людям. Давайте говорити про реальні кроки, які люди будуть розуміти. І це буде довіра, синергія, в якій ми можемо працювати. Бо 500 тис. робочих місць неможливо створити за будь-яких умов.

- А реакція якась на ваші зауваження була?

- Крім негативної, звичайно, ні. Але я голосувала за цей уряд, підтримувала прем’єра Шмигаля, дуже хочу, щоб ми показали результат. Дуже хочу, щоб критика була конструктивною і не йшла, як вони думають, всупереч із позицією фракції, президента чи Кабміну. Я хочу, щоб критика була на благо нам всім. Якщо ми будемо зараз приховувати правду, а я є частиною владної команди, і реальність вже від’ємна, можна сказати… це обов’язок кожного депутата, який є у владі або в опозиції, – казати правду. І ця правда поволі буде вимальовувати реальні рішення. Що я хотіла почути і не почула? Ми кажемо: захистити нашого національного виробника. Почнемо з аграріїв. Ми – аграрна країна, аграрний сектор зараз дуже потрібний, бо їсти хочуть всі. На полицях супермаркетів ми бачимо купу імпортованих овочів і фруктів. Я розумію великі супермаркети – їм так набагато легше. А де тут наш аграрій? А наш аграрій викидає моркву, картоплю, бо не може її нікуди збути, і ми це бачимо.

- А хіба уряд може втрутитися в це і врегулювати?

- Він має це зробити. Уряд може запровадити на період карантину і плюс два місяці імпортне в’їзне мито. Це було зроблено за період правління Кучми, коли запровадили мито і зупинили засилля товарів. Наприклад, 25% – це навіть СОТ дозволяє. Щоб захистити наш аграрний сектор, ми маємо поставити трішки шлагбаум, і ми б побачили, як за місяць змінилася б ситуація.

Читайте такожПідвищити тарифи, скоротити ФОПів, закрити школи: ризики меморандуму з МВФ

- Вам пояснювали, чому вони на це не йдуть?

- Це вигідно великому бізнесу, великим супермаркетам, які не хочуть бавитися з нашим дрібним фермерським господарством. Це вигідно тим, хто хоче заробляти мільйони і не хоче займатися клопіткою щоденною роботою. Ми не конкурентні, але ми свої, рідні. Ринки ж були закриті.

Тепер легка промисловість. Наші люди  виготовили сотні тисяч масок, захисних халатів – виявилося, що ми наситили ринок всередині, то відкрийте ринок на експорт, є замовлення. Ні, ми кажемо, що купувати товари в них вже не будемо і не дозволимо продавати на експорт. Тоді в чому захист українського виробника? Ми пошили ті халати, ми хочемо і можемо їх продати, чому ми не маємо такої можливості? І от таких декілька точкових, але знакових кроків вирішили б ситуацію.

- Малому і середньому бізнесу треба допомогти піднятися. Але чи досяжні ці цілі?

- Доступні кредити – дуже гарно, правильно звучить. Ми маємо кредитну програму: 5–7–9. Багато хто скористався доступністю такого кредиту? Навіть не 10% від суми, яку зарезервовано в бюджеті. Тому що неможливо, коли в банківській системі депозити під 12–13%, а кредит під 10%. З чого тоді заробить банк? Невже ви думаєте, що вони благодійна організація, яка буде дотувати? Невже ви думаєте, що є мільярди в бюджеті, які будуть дотувати такі доступні кредити? Давайте не будемо обманювати бізнес – бізнес нормально все розуміє. Щоб допомогти бізнесу – йому не треба заважати. Здавалося б, просте: поставити підпис під постановою Кабміну про передання в оренду державного і комунального майна. Місцеві ради здають майно – це податки, це нові робочі місця. Лежить з грудня розроблений порядок у Кабміні. Змінився вже другий прем’єр – ми не можемо добитися підпису під цим порядком. Так ми ніколи не вийдемо із зачарованого кола. "Ми допоможемо, регуляторна гільйотина" – це лише будуть гасла, а люди будуть ще більше дратуватися, ще більше буде акцій протесту. Люди мають поріг, а цей поріг вже критичний. Я це відчуваю.

- Нам пишуть: "Захистити свого виробника – це означає виготовляти ті речі, які завозять із Китаю, а можуть виробляти в Україні?".

- Так – імпортозаміщення.  

- Чому цього не робиться?

- Тому що ці, хто ухвалює рішення про такі інструменти, думають наступним чином: а що ж мені українець принесе? А я створю фірму-прокладку і закуплю в Китаї медобладнання з відсотковою надбавкою, яка в кеші до мене прийде. От ми і маємо: нам не треба стимулювати внутрішнього виробника, тому з нього нічого ж не отримуєш.

- Запитання Галини з Дніпра: "Чи буде скасовано закон про люстрацію?".

- Щодо закону про люстрацію. Дійсно, ЄСПЛ виніс рішення, за яким вказав Україні, що якщо ми не хочемо платити мільярди людям, які тепер вже визнані незаконно звільненими, ми маємо негайно внести зміни до закону про люстрацію. Я критикувала цей закон і продовжую критикувати. Тоді це називали політичною революційною доцільністю. Вирішили свої проблеми: Порошенко знайшов лазівку, щоб призначати тих, кого йому було потрібно, а решту під одну гребінку, не дивлячись на те, бачив він Януковича, не бачив, на фотографії бачив чи по телевізору, позвільняли. Ми вихолостили нашу систему управління, наші реальні державні сектори і мусимо визнавати, що це була стратегічна помилка влади. Нова влада теж не має загравати з новим вже законом про люстрацію, до якого ми внесемо зміни. Треба чітко сказати, що ми можемо зробити: наприклад, відновити в правах, поновити на роботі, а що ми не можемо. Наприклад, виплатити за п’ять років невиплачену зарплату, тому що це сотні мільярдів, яких ми не маємо. Не ми ухвалювали цей закон, але вирішити, збалансувати, відновити справедливість – люди нас підтримують і зрозуміють, бо вони знають, що не ми за це голосували. Це моя позиція.

- Ви за програму уряду не будете голосувати, якщо вона знову буде без конкретних цифр?

- Якщо ми подивимося програму, то вона передбачає завуальовано підняття тарифів. Я дуже не хочу, аби влада зараз знову намагалася зробити все, щоби знову сказати: мусимо підняти. Кажуть, що з першого липня будуть піднімати тарифи на воду і водовідведення, на електроенергію. Я гостро критикую Порошенка, бо на плівках "Байден-Порошенко" він говорив, що МВФ вимагав на 75% підняти, а ми навіть на 100% підняли. Я бачила, як це вдарило по кишені кожного українця, як це загнало в боргову кабалу наш бюджет, бо мільярди, які люди не могли платити, лягли тягарем на бюджет. Ми списуємо ті борги, а комунальні підприємства, які надавали послуги, не можуть вийти з банкрутств. У меморандумі з МВФ пишеться: підняти тарифи для населення. Я буду категорично проти, бо ми маємо ситуацію, яка на 100% схожа на ситуацію, яка була в 14-15 роках, якщо говорити про доходи. Доходи населення впали. Якщо на цьому фоні підняти тарифи, то уявляєте, до чого це призведе?

- На сьогоднішній день заборгованість за житлово-комунальні послуги по Україні складає 59 млрд гривень.

- Це буде просто банкрутство комунальної сфери.

- Це все робиться тому, що ми маємо меморандум із МВФ?

- Ні. Тепер нам пояснюють це так: мовляв, 90 коп. за кіловат це дуже мало. Це занижена собівартість, і ми мусимо підняти до ринкової. Ні, ми нічого не мусимо. Ми спочатку мусимо навести лад у "Нафтогазі". А це держава в державі. А МВФ зараз чомусь почав вимагати ще більшої незалежності НАК "Нафтогазу". Вони хочуть, щоб ми скасували навіть ту слабеньку постанову, яку ще Гройсман приймав, щоб хоч трішки "Нафтогаз" був підзвітний українському народові через Кабмін. Ні, каже МВФ, треба його зробити державою в державі, взагалі незалежним зробити. Тоді де ми знайдемо ті надходження? А як кажуть спеціалісти, в НАК "Нафтогазі" є дивіденди, які невиплачені. Там є мільярди, які треба було б вийняти і покласти в казну, а не з кишені нас із вами. А якщо цих грошей там нема, то спитати, за що такі зарплати, по мільйону, по два. Оці чорні діри позакривати, і потім може і не треба буде до населення в кишеню залазити.

- Питання глядача з м. Ромни: "Чому ми платимо за транспортування газу?"

- Вже жартують, що буде ціла купа квитанцій, окремо за газ, окремо за трубу, окремо за транспортування. За що ще треба заплатити, щоб вже монополісти наїлися? Я думаю, що зараз Володимир Зеленський, наслухавшись радників, які кажуть, що МВФ - це панацея, грюкне кулаком по столу і скаже, що вже досить. У нас величезні резерви – ми не можемо видобуток газу свій наростити? Ми не можемо знайти для населення газ українського виробництва? Тоді гріш ціна тим газовидобуваючим компаніям. Якщо вони не можуть, то в нас є свої зарезервовані газові родовища. Що заважає їх розробляти? В нас газу вистачить ще на 300 років. Якщо ми отак у кожній галузі, яка є стратегічною для нас, не сядемо і спокійно не подивимося очима українця, а не росіянина, американця, всіх фінансово-промислових груп, не тих коршунів, які хочуть вже останнє здерти - все стане на свої місця.

- А на засіданнях фракції президент може грюкнути кулаком?

- Може. Президент Зеленський - толерантна людина, але не без того. Я думаю, що і в нього вривається терпець.

- МВФ хоче від України пенсійну і медичну реформу, ціни на газ та опалення – саме такі пріоритети прописано в меморандумі з МВФ, за які Україна має отримати 5 млрд доларів (не одразу). За даними "Страна.ua", меморандум містить два десятки завдань для України. Серед них проводження медичної реформи – йдеться про те, що пацієнти мають оплачувати медичні послуги. Україна має створити стимули для більш тривалої праці, тобто підвищення пенсійного віку. Згадується також накопичувальна система пенсій, а щодо тарифів на газ, то з 1 липня поточного року тарифи для населення мають формуватися за ринковими умовами, а тарифи на опалення мають відображати реальні затрати. Що робити з тими "хотілками" МВФ, і чому вони з’являються саме зараз?Здається, ВР вже все зробила, що вони хотіли, а гроші так і не прийшли.

- Так, і я це питання також ставлю, вже тепер голосно. Спочатку я дійсно сподівалася, що ми партнери. Я думала, що люди, які є на чолі таких великих трансатлантичних корпорацій, працюють на те, щоби держава розвивалася, а відтак могла віддати борги. Я не могла бути дотичною до розробки останнього меморандуму, і, як з’ясувалося, моя колега звернулася з депутатським запитом до уряду, де попросила відкрити таємницю, хто ж є від України перемовником і дозволяє такі меморандуми? Чому ми бачимо кінцевий документ такий, а не інакший? Невже не знаходиться людей, патріотів своєї держави, які спокійно можуть сказати: "Шановні МВФ, ми маємо національні інтереси, і якщо ви думаєте, що ви можете отак безконтрольно, бездумно вимагати повної незалежності "Нафтогазу", підняття тарифів, то ми залишаємо за собою право вам дякувати за співпрацю і залишатися при своїх інтересах. І шукати нові ринки збуту, нові кредитні лінії". Моїй колезі відповіли, що це конфіденційна інформація, і ми не можемо знати, хто від України уповноважений. Якась група людей щось підписала від України, а ми тепер маємо все це виконати, затягнути пояси. Але ж не будуть люди, які попали в "Форбс", затягувати пояси, їм байдуже, яка буде ціна, їх цікавить, як ще більше витягнути з того українця. Тепер навіть нема до кого апелювати. Я не можу назвати прізвища тих, хто допустив до таких структурних меморандумів.

- Що ви як народний депутат від фракції "Слуги народу" можете зробити?

- Я не вірю, що меморандум вже підписаний, і ці вимоги ми вже взялися виконувати. Хоча підписували і не такі меморандуми, хоч і не виконували. 40% меморандумів були не виконані. Але я не хочу, щоб ми обманювали наших кредиторів. Ми ж не якісь жмикрути, ми маємо працювати щиро і казати, що цього не буде ніколи. Ми не можемо собі дозволити те, що можуть інші держави, які беруть кредити. Аргентина вже переживає дев’ятий технічний дефолт. Вони заявили, що не можуть виплатити за боргами. Я не кажу, що це добре, бо бути світовим боржником – це погано. Ми тоді стаємо "недоговорабельними". Скажуть, що ми не виконуємо свої зобов’язання. Але ми зараз у такій точці, що ми або зараз розвернемо ситуацію і пояснимо, що оці 5 млрд дол., які обіцяє нам МВФ, не вартують тих меморандумів і тих переліків, які вони з нас будуть витягати, або будемо далі повільно на собі цей зашморг затягувати.

- Чого чекати пенсіонерам, тяжко хворим, просто мамі з дітьми? Які умови тут МВФ ставить?

- Наскільки я зрозуміла, те, що я прочитала в ЗМІ, бо це може відрізнятися деталями в меморандумі,  вони пропонують повернутися до моделі реформи пані Супрун. Отже, вони кажуть, що другий етап медичної реформи не може бути переглянуто, а має тривати так, як це було закладено за головування в. о. міністра Супрун. І тут у нас уже когнітивний дисонанс між тим, що каже міністр МОЗ Степанов, бо ми вже заявили і президент заявив, що ми не можемо йти за такою реформою, ми маємо її зупинити, провівши глибокий аудит, як ми можемо рухатися далі, й те, що можна, –  виправити, фінансування, де треба, –забезпечити, скорочення – не допустити, і коли ми дійдемо до фінансування 5% від ВВП, говорити про наступні кроки. На жаль, МВФ каже, що їх це не цікавить і ми маємо продовжувати реформу. Така позиція дивує.

- У нас є запитання з Вайберу: "Те, що ви розказуєте, ми чули від вас рік тому. Рік минув, а життя народу погіршилося. Скільки ви будете годувати нас своїми реформами і своїм підняттям економіки?", "Зі слів Ірини хтось, а не монобільшість мають відповідати за те, що Україна летить у прірву. Хто ці "вони" і хто допустив таку ситуацію?".

- Таку ситуацію допускаємо ми всі. Я зараз кажу про монобільшість у парламенті, про уряд, про президента. У нас справді є влада в руках, номінальна чи реальна – наші проблеми. Можна було би сховатися, не розповідати, приховувати правду від людей. Ми готові не говорити про це публічно? Повернімося в часи Порошенка, коли йому просто співали "Осанна". Я так не готова. Може, прийдуть інші, кращі, давайте підемо на вибори знову. Але ж ситуація не зміниться від цього. Всі 30 років допустили таку ситуацію. Співпраця з МВФ у нас із 1992 року. Не було жодного року, щоб ми з ними не співпрацювали. Ми мусимо поставити крапку і почати виходити з цього стану.

- Питання з Маріуполя: "Маю державний акт на землю,  є номер кадастрового номеру. Але не занесено до Єдиного реєстру. Мені сказали, що землю можуть забрати, тому треба зробити нову зйомку і заплатити за це 1500 грн. А пенсія в мене 1750. Що мені робити? Як можна жити на таку пенсію?".

- Це типова ситуація, коли люди не знають, а місцеві ділки їх "розводять". Те, що вас не внесено до реєстру, ніяк не зобов’язує вас робити новий державний акт. Зверніться, ми зробимо запит і вас внесуть до реєстру. А щодо пенсії, то зрозуміймо одне: якщо ми не зупинимо вакханалію з державним бюджетом, з тими чорними дірами, які в нас сьогодні є, з цими Фондами соціального страхування (виявляється, що це не є публічні кошти, я в шоці від того, наскільки ми в критичному стані), то не про яке підняття пенсій не може йтися – як би вам не обіцяли. Наразі я не бачу підстав сказати, що уряд може в цій ситуації підняти пенсії. Але якщо взятися, порахувати, зробити перерахунок, обов’язково індексацію, яку закладено в законі, то, звісно, це інша політика й інший підхід.

- Співпрацю з МВФ все ж таки буде продовжено чи ні?

- Побачимо, наскільки твердими буде у своїй непоступливості МВФ і наскільки ми зможемо відстоювати наші національні інтереси.

- Умови можуть бути вигідними для нас?

- Можуть бути. Треба просто розмовляти і пояснити, що є червоні лінії, нижче яких ми не опускаємося.

- Як ви гадаєте, коли відновиться активна зовнішньополітична діяльність, які питання мають бути пріоритетними і що нині відбувається? Одна з причин, чому міжнародна політика нині не в активній фазі, це Covid-19?

- У мінському тристоронньому форматі поки що ми в скайп-режимі й поки що не маємо якихось суттєвих результатів. Справа в тому, чи ми готові йти на ті домовленості, які нині вимагає Росія, а ми не можемо їх забезпечити, а якщо можемо, то як? Має відбутися візит Єрмака і Кулеби до Німеччини (зустріч відбулася 2 червня, - ред.). Я сподіваюся, що вони зможуть більш предметно обговорити питання з німецькими партнерами по "нормандському формату" і ми зможемо вийти на якусь лінію домовленостей. У "нормандському форматі" зустрічатися… Зустріч заради зустрічі? Ми нічого не змінили з грудня 2019 року. Ще раз організовувати інформаційну хвилю, щоб ще раз посидіти за загальним столом, я не бачу сенсу. Росія має бути більш конструктивною, має хотіти діалогу. 

- Питають: як довго громадяни України будуть жити в кризі?

- Коронавірус став великим прискорювачем історії. І зараз ми або візьмемо себе в руки, об’єднаємося, зробимо певні кроки на 2021 рік, які виведуть нас із кризи, або процес стане настільки затяжним, що це просто стане нормою життя. Ми мусимо вийти з цього стану, бо процеси дуже загострюються. І не тільки в Україні, а й у світі. Ніхто не знає, що буде за рік, але ми маємо знати, що так, як було, не буде ніколи.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин