загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Працювали разом, а пенсії різні: чому у колег може відрізнятися розмір виплат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тоді як після пенсійної реформи в Україні можна буде отримувати дві або три пенсії замість однієї, на сьогодні багато українських пенсіонери потрапляють в ситуацію, коли їх знайомі отримують більший розмір виплат, ніж вони, при тому маючи аналогічні вислугу років, зарплату і навіть місце роботи.

Як пише газета "Пенсійний кур'єр", з таким питанням в радакцію звернулися два пенсіонери, які знайомі тривалий час і ще з часів молодості працювали інженерами на одному підприємстві. На це питання їм відповіли експерти.

Миколу Івановича і Петра Семеновича цікавило питання, що таке оптимізація заробітку і як вона впливає на розмір пенсії.
 
Микола Іванович із 05.09.2019 одержує пенсію в розмірі 3730,69 грн.
 
— Так сталося, що ми народилися в один день — 5 вересня 1959 року, от і потоваришували ще зі школи. Із тих пір усе робимо разом. Разом закінчили технікум і вступили у виш, а після його закінчення впродовж 38 років аж до 2019-го працювали інженерами на одному підприємстві. Разом влаштовувалися на роботу, разом нас проводжали на пенсію, разом зверталися за призначенням пенсії, щоправда, у різних управліннях Фонду нашого міста.
 
 
Петро Семенович із 05.09.2019 одержує пенсію в розмірі 2585,56 грн.
 
— Те, що пенсію нам призначили в різних управліннях, мабуть, і стало причиною того, що маємо різні її розміри. Не розумію, як так виходить, адже стаж у нас однаковий — 38 років 11 місяців 2 дні, заробіток весь час був однаковий, а різниця в пенсії майже 1000 грн.
 

Лікбез від Пенсійного гіда

Згідно зі статтею 27 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсії за віком визначається за формулою:
 
П = Зп × Кс, де:
П — розмір пенсії, грн;
Зп — заробітна плата (дохід) застрахованої особи, визначена відповідно до статті 40 цього Закону, із якої обчислюється пенсія, грн;
Кс — коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи, визначений відповідно до статті 25 зазначеного Закону.
 
Згідно зі статтею 40 Закону заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії враховується за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії також може враховуватися заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30.06.2000 незалежно від перерв.
 
Якщо страховий стаж особи після 01.07.2000 становить менше як 60 місяців, окрім заробітку за даними системи персоніфікованого обліку, для обчислення пенсії обов’язково враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30.06.2000 незалежно від перерв на підставі довідки підприємства чи архівної установи.
 
Якщо страховий стаж особи становить менший період, ніж зазначено вище, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.
 

Коментар:

Не буду пояснювати, як визначається коефіцієнт страхового стажу, він у вас однаковий, а от щодо заробітної плати, тут є багато нюансів. Насамперед як враховувався заробіток? Зокрема, чи надавали ви в Пенсійний фонд довідку про заробіток до липня 2000 року чи вашу пенсію було призначено тільки за даними персоніфікованого обліку, які має Пенсійний фонд? Чи здійснювалась оптимізація заробітку під час призначення пенсії?
 
Микола Іванович:
 
— Так, я надавав довідку про заробітну плату за 10 років, а фахівці вибрали найбільш вигідний заробіток за 60 місяців підряд. Крім того, за період роботи після 2000 року також вилучили з підрахунку 18 «неефективних» місяців. Пам’ятаєш, Петро, початок 2000-х? Зарплати були мізерні. От мені й порадили зробити оптимізацію.
 
Петро Семенович:
 
— Оце собі маємо! А чому ж я не надавав такої довідки? І ніхто мені не запропонував це зробити. А що, справді, врахування заробітку за той період може вплинути на розмір пенсії? І що таке оптимізація заробітку, що вона дає?
 

Пояснення:

Заробітну плату для обчислення пенсії визначають так: середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, помножують на середній коефіцієнт заробітної плати особи. При цьому середній коефіцієнт заробітку — це частка від ділення суми щомісячних коефіцієнтів заробітку за період (періоди), за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, на кількість місяців страхового стажу в цьому періоді (періодах).
 
Щомісячні коефіцієнти заробітної плати визначають шляхом співвідношення місячної заробітної плати особи, з якої сплачено страхові внески, до заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за відповідний місяць.
 
Варто зазначити, що не завжди особа має високий заробіток за весь період, тобто в деяких місяцях коефіцієнти заробітку можуть бути невисокими. Крім того, у певні періоди (після липня 2000 року) особа могла перебувати на обліку в центрі зайнятості й одержувати відповідну допомогу (у період одержання допомоги, який зараховується до страхового стажу, у заробіток для обчислення пенсії враховується мінімальна заробітна плата). Отже, коефіцієнти заробітку в цей період також будуть невисокими.
 
У такому разі із періоду, за який враховується зарплата для обчислення пенсії, Закон дає змогу виключити періоди до 60 календарних місяців страхового стажу, з урахуванням будь-яких періодів одержання допомоги по безробіттю незалежно від перерв, і будь-якого періоду страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі становлять не більш як 10% тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі. 
 
Зверніть увагу!
 
Із підрахунку виключають тільки невигідні коефіцієнти заробітку. Стаж за ці місяці особа не втрачає.
 
Окрім того, додатково (понад 10% страхового стажу) за бажанням особи може бути виключено періоди строкової військової служби, навчання, догляду за особою з інвалідністю І групи або дитиною з інвалідністю віком до 16 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Таке виключення невигідних місяців заробітку називають оптимізацією.
 
В усіх випадках, окрім випадку, коли страховий стаж особи становить менший період, період, за який враховується заробітна плата, не може бути меншим за 60 календарних місяців.
 

Коментар:

Отже, оптимізація заробітку — це виключення його невисоких коефіцієнтів, що сприяє підвищенню коефіцієнта заробітку і, як наслідок, розміру пенсії.
 
В обох випадках обов’язково було враховано заробіток за період роботи з липня 2000 року по серпень 2019-го включно (за умови що заробіток з 2004 року був не менше мінімального розміру). Тобто розмір пенсії було визначено із заробітку за 19 років 2 місяці, або за 230 місяців, а в Миколи Івановича ще й за період вигідних 60 місяців роботи до липня 2000 року.
 
Давайте розберемо на цифрах.
 
Варіанти розрахунку пенсії
 
-------------------------------------------------------------------
Варіант 1
 
Розрахунок з оптимізацією з урахуванням даних щодо заробітної плати до 01.07.2000. Визначення оптимальних безперервних 60 місяців страхового стажу до 01.07.2000 (із 120 наданих) і виключення 18 місяців із розрахунку заробітку за період після 2000 року дає можливість підвищити розрахунковий розмір пенсії.
 
Страховий стаж становить 38 років 11 місяців 2 дні (497 місяців).
 
Кількість місяців поданої зарплатні — 350 (120 місяців до липня 2000-го і 230 місяців після липня 2000-го).
 
Кількість місяців врахованої зарплатні (після оптимізації) — 272.
 
Сума коефіцієнтів врахованої зарплатні (після оптимізації) — 416,01584.
 
Індивідуальний коефіцієнт заробітку — 1,52947.
 
Середня заробітна плата по Україні за 2016—2018 роки — 6188,89 грн.
 
Середньомісячний заробіток для обчислення пенсії — 9465,72 грн.
 
Коефіцієнт страхового стажу — 0,38917.
 
Розмір основної пенсії — 3683,77 грн.
 
Мінімальний розмір пенсії за віком станом на 05.09.2019 — 1564,00 грн.
 
Доплата за три роки страхового стажу понад 35 років — 46,92 грн (1564 х 3%).
 
Загальний розмір пенсії за віком — 3730,69 грн.
 
-------------------------------------------------------------------
Варіант 2
 
Розрахунок без урахування даних щодо заробітної плати за період до 01.07.2000 і без оптимізації заробітку після липня 2000 року.
 
Рівень зарплати до 01.07.2000 щодо середньої зарплати є вищим за цей показник після 2000 року, тому якщо виключити цей період, розмір пенсії буде меншим.
 
Кількість місяців врахованої зарплатні — 230.
 
Сума коефіцієнтів врахованої зарплатні — 242,42531.
 
Індивідуальний коефіцієнт заробітку — 1,05402.
 
Середньомісячний заробіток для обчислення пенсії — 6523,21 грн.
 
Коефіцієнт страхового стажу — 0,38917.
 
Розмір основної пенсії — 2538,64 грн.
 
Доплата за три роки страхового стажу понад 35 років — 46,92 грн (1564 х 3%).
 
Загальний розмір пенсії за віком — 2585,56 грн.
 
-------------------------------------------------------------------
Варіант 3
 
Розрахунок без урахування даних щодо заробітної плати за період до 01.07.2000 і з урахуванням оптимізації заробітку після липня 2000 року.
Кількість місяців врахованої зарплатні — 212.
 
Сума коефіцієнтів врахованої зарплатні (після оптимізації) — 237,50784.
 
Індивідуальний коефіцієнт заробітку — 1,12032.
 
Середньомісячний заробіток для обчислення пенсії — 6933,54 грн.
 
Коефіцієнт страхового стажу — 0,38917.
 
Розмір основної пенсії — 2698,32 грн.
 
Доплата за три роки страхового стажу понад 35 років — 46,92 грн (1564 х 3%).
 
Загальний розмір пенсії за віком — 2745,24 грн.
 
-------------------------------------------------------------------
Отже, наявність довідки за період роботи до липня 2000 року і оптимізація заробітної плати забезпечує розмір пенсії, який відрізняється від варіантів 2 і 3 майже на 1000 грн.
 
Висновок: Змінити розмір заробітної плати або тривалість страхового стажу в минулому неможливо, однак за допомогою правильних розрахунків можна істотно підвищити розмір пенсії.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин