загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Про пенсію по інвалідності 2020: вимоги до стажу, сума та надбавки для різних груп

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Серйозні проблеми зі здоров’ям через хворобу або виробничу травму, які роблять людину повністю чи частково непрацездатною, — це підстава для отримання пенсії у зв’язку з інвалідністю. Розмір допомоги залежить від однієї з трьох груп інвалідності, яку медична комісія призначає особі на певний строк. Згодом її можуть переглянути з подальшим підвищенням, зниженням чи визнанням особи одужавшою — в такому разі перераховується і пенсія.

Вимоги до страхового стажу

Українці, що отримали інвалідність через профхворобу чи каліцтво на робочому місці, отримують виплати без будь-яких вимог до страхового стажу. А от людям з загальним захворюванням для призначення пенсій необхідна певна кількість відпрацьованих років:

● Для оформлення пенсії по 1 групі, враховуючи вік, потрібен страховий стаж до 10 років. Для людей віком до 25 років достатньо 12 місяців, а максимальні 10 років очікують від людей після 53 років.

● При інвалідності на 2 та 3 групі, максимальний страховий стаж, що обов’язково мати, — це 14 років. Не менш ніж один рік потрібен інвалідам у віці до 23 років, для кожної старшої категорії вимога поступово зростає.

● При отриманні інвалідності в пенсійному віці, дивлячись на час виходу на пенсію, особа повинна мати страховий стаж від 27–35 років станом на 2020–2028 рік відповідно.

● Можлива дострокова пенсія за віком для громадян з 1 групою інвалідності по зору чи з дитинства. Її вимоги для чоловіків: вік 50 років та стаж 15 років, а для жінок — 40 і 10 років відповідно.

● Для людей, що стали непрацездатними під час військової служби або скалічених масовими протестами 2013—2014 років, страховий стаж не має значення.

Читайте такожПільгова пенсія: кому її вже не призначать

Інваліди, котрим не вистачає стажу для пенсії, можуть скористатись соціальною допомогою.

Як нараховують пенсії по інвалідності

Розмір пенсії по інвалідності складає відсоток від пенсійних виплат за віком:

● 1 група — 100 %,

● 2 група — 90 %,

● 3 група — 50 %.

Звичайну пенсію розраховують, керуючись зарплатою та страховим стажем людини. Її нижній поріг — мінімальна заробітна плата, помножена на 40 %, але не менше, ніж прожитковий мінімум для людей з непрацездатністю. На початок року він становив 1638 гривень, в липні зросте до 1712 грн, а в грудні — до 1769 грн.

Аби не втратити час і отримувати гроші з першого дня статусу інвалідності, треба розпочати оформлювати пенсію не пізніше, ніж через 3 місяці.

Які надбавки можливо отримати

Надбавки залишаються незмінними в останні роки, тому наразі це маленькі кошти:

● 50 гривень — для осіб з 1 групою інвалідності, яким потрібен постійний догляд, одиноких осіб 2 групи та одиноких осіб 3 групи в пенсійному віці;
● 150 гривень на дитину — для пенсіонерів, що не працюють та доглядають за дітьми до їх повноліття.

Старші за 80 років особи з пенсією нижче за 9205,19 гривень з весни поточного року отримують нову щомісячну надбавку в розмірі 500 гривень.

А отримувачі пенсії, меншої за 5000 гривень, за рішенням українського уряду навесні мали одноразову допомогу — 1000 гривень. Але, попри надбавки, пенсії лишаються недостатніми для прожиття.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин