загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Новий ринок газу: як тепер працюватимуть газопостачальники та що слід зробити споживачам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Фактично люди купували газ у облгазу. Втім, уже від завтра все це зміниться.

Онлайн, без черг і скільки завгодно разів на рік. Українці зможуть легше і швидше змінювати постачальників газу. Нині переважна більшість обслуговується через приватні регіональні газзбути. А сама зміна постачальника могла тягнутися місяцями. Втім вже від завтра така процедура триватиме щонайбільше 3 тижні і без бюрократії.

Черги, десятки папірців, відмови і до пів року очікування, яке так само могло закінчитися відмовою. Усе це роками доводилося переживати українцям, аби змінити постачальника газу. Хоча на папері закон дозволяв робити це ще із 2015, то у реальності - бюрократія і небажання облгазів втрачати клієнтів перетворювали споживачів палива на таких собі "газових кріпаків".

Фактично люди купували газ у облгазу. Втім, уже від завтра все це зміниться. А українці зможуть самі обирати собі, хто поставлятиме їм газ в оселю. 

Кожен, хто має удома газ, у багатоквартирному будинку чи приватному зможе сам обрати, у кого його купувати. Наприклад, у старого постачальника, напряму у Нафтогазу або ж інших компаній, які його продають. Нових труб тягнути не доведеться. За транспортування газу вже платять окремо, тому звідки йде газ - не принципово. 

Все, що знадобиться для переходу – паспорт, код та платіжка з облгазу, щоб новий постачальник розумів, до яких мереж ви підключені. І звісно, треба буде підписати лише один папірець.

Подати її можна буде навіть онлайн, на сайтах постачальників. Достатньо буде лише банківського ID чи електронного підпису. Все інше за вас зробить новий постачальник.

"Після цього через 4, максимум 21 робочий день я автоматично стаю клієнтом. Старий постачальник дізнається про це із платформи, куди автоматично вносить його новий постачальник", – каже очільник "Нафтогазу" Максим Рабінович.

У старого постачальника не доведеться писати жодних заяв. Заборонити вам перейти до іншого він також не зможе. Інакше буде покараний  державою. Якщо ж у вас залишилися перед старим постачальником борги, то за них доведеться заплатити. Або оскаржувати у судах. Адже зміна продавця газу заборгованості не скасовуватиме. 

Читайте такожНацкомісія пропонує з серпня підвищити тарифи на передачу електроенергії в чотири рази

У Європі споживачі давно живуть за такими принципами, кажуть експерти. І це неабияк відображається на якості і ціні послуг. 

Водночас експерти кажуть, для більшості споживачів після переходу платіжка суттєво не зменшиться. Тому навряд на початковому етапі слід чекати масової міграції.

Але із монетизацією субсидій, кажуть, хтось скористається і нею. Плюс частина продавців газу найімовірніше зможе запропонувати бонуси клієнтам. Наприклад, зручніші графіки платежів чи продаж газу на всю зиму за зниженою ціною. З іншого боку, боротьба за споживача допоможе зекономити українцям ще і на "сюрпризах" від газовиків.

В українських судах досі оскаржують платіжки облагазів із температурними коефіцієнтами, завищені норми споживання, додаткові нарахування. Відтепер же, кажуть експерти, у постачальників буде якомога менше спокуси хитрувати. Адже тоді вони просто втратять клієнтів. 

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин