загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Секретні матеріали: чому українці відмовляються вірити в коронавірус і до чого тут Росія

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Більшість українців не вірять у коронавірус. Принаймні в його природне походження. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології. 66% з-поміж 2000 респондентів переконані, що SARS-CoV-2 був створений штучно. При цьому 36,7% впевнені, що таємничі розробники зарази запланували скоротити чисельність населення або ж завдати шкоди окремим країнам. І лише 18% підтримали позиції вчених, які довели (12), що 7-й штам коронавірусу просто не міг бути синтезованим у лабораторних умовах. Чому наукові знання для наших співгромадян і мільйонів людей на планеті досі видаються менш переконливими за інтернет-конспірологію? Відповідь проста і складна водночас.

Кляті юдеї

Теорії змови існують сотні років. Під час чуми у XIV сторіччі була поширеною думка, що хворобу через каналізацію та питну воду розносили юдеї, які хотіли спровокувати війну між папством та Римською імперією і в такий спосіб наблизити кінець епохи християнства. Пандемію іспанського грипу в 1918-1920 роках деякі газети пояснювали замислом командування німецької армії в останні місяці першої світової війни. Мовляв, хитрі та жорстокі німці розвозили «іспанку» світом на підводних човнах у таблетках з аспірином. Більш свіжий приклад – СНІД, який, як вірила частина американців, створив уряд для винищення афроамериканського населення країни.

З точки зору психології схильність людей у часи паніки, небезпеки та невизначеності вірити в псевдонаукові ідеї пояснюється просто: коли мозок стикається з небезпекою (тим паче – невидимою для ока), то починає шукати, як йому видається, логічне пояснення подій задля уникнення стресу й повернення відчуття комфорту. При цьому бажано, щоб відповідь була максимально зрозумілою і не потребувала особливої аргументації. Таємна ложа масонів на чолі з Біллом Гейтсом (яка, дуже імовірно, керує світом і вигадала коронавірус для чіпування населення та врегулювання популяції) тому й таємна, щоб ніхто не міг довести чи спростувати її існування.

Підпалюй вишки – рятуй планету

Теорії змови щодо походження SARS-CoV-2 почали ширитися світом швидше за саму хворобу. Мабуть, найпопулярніша з них свідчить про прямий зв’язок між встановленням вишок 5G-зв’язку в китайському Ухані й початком пандемії. Абсурдність ідеї не завадила їй розлетітися у Facebook і вже на початку квітня у Великій Британії конспірологи підпалили три стільникові вежі, а пізніше – ще щонайменше 20. Людей не спинив навіть той факт, що випадки COVID-19 на той час вже були зафіксовані в Японії та Ірані, де 5G ще не впроваджений. Та й звичайна логіка підказує, що новий стандарт інтернету використовується в густонаселених містах, де вірогідність спалаху коронавірусу апріорі вища за територію племінних поселень в Африці.

Читайте такожУ Китаї виявили новий вірус, який може призвести до ще однієї пандемії

Прецедент із британськими вишками наочно демонструє, що теорії змови не настільки невинні, як можуть здаватися. Адже станції мобільного зв’язку, по-перше, коштують, як збиті літаки, по-друге, є об’єктами критично важливої інформаційної інфраструктури країни. Усупереч поширеному стереотипу прихильники конспірології не сидять у власноруч викопаних бункерах в очікуванні другого пришестя чи вторгнення інопланетян. Вони живуть поруч і в разі грамотної емоційної накрутки за сприятливих обставин здатні об’єднуватися для вчинення усвідомлених суспільно-небезпечних дій. Зрештою казки про юдеїв і чуму завершилися погромами єврейських поселень у середньовічній Європі.

Акули Вудро Вільсона й секретні лабораторії Віктора Медведчука

У світогляді конспірологів нічого не відбувається просто так. Вони не схвалюють самої думки про те, що важливі (а тим паче – трагічні) події могли бути збігом обставин, адже це вселяє тривогу й ускладнює життя. Коли у 1916 році узбережжя Нью-Джерсі раптово атакували акули, президент США Вудро Вільсон втратив велику частину підтримки в найбільш постраждалих регіонах, хоча жодним чином не міг запобігти трагедії. Науковці того часу взагалі вважали акул невинними великими рибами, що не загрожують людям.

Історія з «акулами Вільсона» демонструє, наскільки легко та невимушено відсоток схильних до теорій змов громадян конвертується у результат на виборах. Конспірологія – ідеальний інструмент для розділення електорату на «своїх» та «чужих» за принципом «вірю – не вірю». Політики, які публічно підтримують псевдонауковий дискурс: а) дають виборцям ту саму бажану просту відповідь, підриваючи довіру до своїх більш «складних» опонентів; б) сигналізують, що вони свої.

В Європейському союзі впродовж останніх місяців неодноразово наголошували, що головним джерелом поширення дезінформації про коронавірус в ЄС виступають російські державні ЗМІ. На думку офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано, у такий спосіб Кремль прагне знизити довіру європейців до державних інституцій. Те саме Москва через своїх сателітів успішно робить в Україні. З початку пандемії аналітики нарахували тисячі матеріалів у російських та псевдоукраїнських ЗМІ, де йшлося про «штучність» коронавірусу.

Заяви вікарія Київської митрополії УПЦ МП митрополита Володимира про «мікрочіпну вакцину, контрольовану 5G» чи голови «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука про секретні лабораторії США на території України здаються анекдотичними. От тільки вже щонайменше 66% українців вбачають у них лиш частку жарту.

Богдан Машай

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

Джерело:
До списку новин