загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як відзначають Івана Купала в 2020 році: прикмети, звичаї, ворожіння

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Плетені вінки на воді, стрибки через багаття, ворожіння на судженого: традиції святкування Івана Купала в 2020 році.

Свято Івана Купала в 2020 році припадає на 7 липня. Але відзначати його починають вже напередодні 6 липня, відразу після заходу сонця. Тривають гуляння всю ніч: гуляє народ до самого світанку.

Багато молодих дівчат з нетерпінням чекають свято Івана Купала, щоб не пропустити Купальську чарівну ніч, адже це найкращий час для любовної магії, ворожіння та обрядів. Але чому саме ця ніч вважалася такою особливою? Адже якщо вірити нашим предкам, то в цей день в темну пору домовики, русалки, лісовики, водяні і інші нечисті виходять «на полювання», завдяки чому в цю ніч ні в якому разі не можна спати.

Стихії вогню і води також набувають чарівну силу, і десь в світі зацвітає квітка папороті. Квіти і трави мають магічні властивості і можуть зцілювати від всіх хвороб і очищати від гріхів. Саме з цього більша частина обрядів і традицій з ними пов’язана.

Історія походження свята Івана Купала

Раніше ніч на Івана Купала, по-старому його ще називають Івана день, справді відрізнялася від всіх інших ночей, так як була найкоротшою в році (спочатку це свято відзначалося в день літнього сонцестояння – 21 червня). Це було істинно язичницьке свято, присвячене Сонцю і слов’янському божеству Купалі. Особливу увагу присвячували в це свято силам природи і символу поклоніння-Сонцю.Так як це період найвищого рівня активності Сонця, після чого воно рухалося вже до зими.

Після цього,дату святкування кілька разів зміщували: і з приходом християнства його поєднали з днем ​​народження Іоанна Хрестителя (24 червня), а після переходу на григоріанський календар 24 червня стало 7 липня. Сонце стало символізувати Іоанна, а свято знайшло свою другу назву – Івана день.

Народні традиції на Івана Купала

Івана Купала треба зустріти в чистоті, тому 6 липня потрібно прибрати в будинку. Зі  сходом сонця 7 липня треба вмитися або скупатися в річці.

Саме тому, з самого ранку весь народ можна зустріти на річках і озерах. Вважається, що купання з ранку в цей день, очищує людину як фізично, відганяючи всі хвороби, так і духовно. Ті, у кого немає по близькості водойм, відправляються в баню. Але не всі поспішають в цей день купатися, так як деякі все ще вважають, що в водоймах криється величезна кількість нечисті, яка може погубити і втопити.

Вогонь так само володіє очисними і цілющими властивостями в цей день. Без багаття і стрибків через нього в цей день не обійтися. Стрибати через багаття найбільше подобається молодим людям,заради забави і веселощів. Наші ж пращури були впевнені, що один такий стрибок може вилікувати від хвороб і пристріту, робить  людину щасливішою і вдалішою. Дівчата вірили, що так можна стати красивішою та привабливішою.

Полум’я добували виключно тертям дерева об дерево. А саме багаття повинно горіти всю ніч, ніхто не мав права його погасити. Догоріти вогонь повинен самостійно.

Народні звичаї і ритуали на Івана Купала

Крім традицій, яких дотримуються в цей день, свято Івана Купала переповнене різними язичницькими звичаями. Багато хто не лягає спати в цей день, щоб вранці вмитися першої ранкової росою- вона може подарувати красу і здоров’я.

Якщо в цей день Ви чимось забруднилися або Вас облили, це не привід для злості. Адже чим більше в цей день купатися -тим краще, станете чистіші духовно  і проживете наступний рік щасливо.

Ще одним обов’язковим звичаєм є створення ляльки з сіна, яка є символом Купала. Водять хороводи і співають пісні, за сценарієм святкування один з учасників повинен зачепити ляльку так, щоб вона впала. Після чого всі збігаються, щоб подивитися чи помер Купала. Коли ж оголошують, що він не дихає, дівчата починали голосити пісні. Поки дівчата співають, хлопці беруть ляльку і несуть до заздалегідь підготовленого похоронного вогнища, де його і спалюють. Після цього ритуалу і починався справжній бенкет з піснями, танцями і стрибками через вогнище.

Для того, щоб спалити всі хвороби і нещастя своїх дітей, жінки збирають речі своїх синів і дочок, в яких вони перехворіли і кидають у вогонь. Так, відповідно до їхніх вірувань, діти будуть сильні і здорові.

Прикмети на Івана Купала

Якщо на Івана день піде дощ, то все літо буде жарким,а погода посушлива.

А ось якщо вночі небо буде щедро всіяне зірками, а вранці росяно, то буде хороший урожай огірків, грибів і всіх овочів.

У цей день предки намагалися уникати зустрічі зі зміями, адже якщо її зустріти – біди не уникнути і незабаром очікуються сильні втрати.

Після збору трав жінки уважно перераховують їх. Якщо набереться дванадцять видів рослин, то в родині обов’язково в прийдешньому році буде весілля.

Легенда про квітку папороті на Івана Купала

Найкрасивіша і відома легенда про квітку папороті говорить, що ця рослина цвіте тільки в ніч на Івана Купала. Опівночі вона з тріском розкривається, і з’являється вогняна квітка, що опромінює все навколо, при цьому лунає грім і здригається земля. Згідно з легендою, людині, що здолає страх перед нечистою силою і оволодіє квіткою папороті, підвладні всі таємниці і чари. Вона придбає безліч корисних властивостей: стане розуміти мову квітів і птахів, дерев і звірів, може стати невидимкою, а головне, почне бачити крізь землю і, звичайно, знайде всі скарби, заховані в землі.

Однак сучасні вчені спростовують той факт, що папороть може цвісти. І вважають, що на створення цієї легенди, швидше за все могла вплинути особливість папоротевих, як страусине перо звичайне. А самі спороносні листя виділяють ефірні масла, що випромінює слабке світло.

Але чому б в цей чарівний і магічний день не повірити в диво.

Ще одною магічною і чарівною рослиною в це свято була розрив-трава. Вважалося, що вона здатна зруйнувати на шматочки будь-який метал. Щоб її знайти для цього необхідно було в купальську ніч вийти в поле з травою і косити її до тих пір, поки не зламається лезо коси. Після цього необхідно зібрати всю траву в тому місці, де зламалася коса, і кинути все це в річку. Та трава, яка пливе проти течії і є розрив-трава. Багато хто вірив, що якщо знайти її, то цій людині будуть відкриті будь-які двері, він зможе досягти успіху в будь-якій справі і взагалі життя його складеться якнайкраще.

Ворожіння на Івана Купала

Ворожіння на вінку

Це найвідоміше і поширене гадання серед дівчат. Плести вінки починають з самого ранку з 12 видів трав (польовий мак, ромашка, дике жито, волошки, м’ята, любисток, барвінок, безсмертник, хміль, папороть і інші рослини) .По давнім ритуалам їх плели власними руками з Іван-да-Мар’я і богородицької трави, ведмежого вуха і лопуха, але сумніваємося, що зараз багато хто знає, як вони виглядають взагалі. Зараз вінки плетуть більше для атмосфери свята та ввечері загадуючи бажання пускають їх на воду. Вінок можуть носити лише незаміжні дівчата, він вважається символом їх невинності. Молоді заміжні жінки прикрашають голови хустками.

За традицією пускали один, а в деяких місцевостях навіть два сплетених вінка на себе і на нареченого із запаленою свічкою за течією річки. Якщо свічка на вінку гасла – передвістя біди, якщо пара вінків пливла поруч – провісник весілля для молодих, якщо порізно – разом бути молодим не судилося. Якщо ж молода дівчина гадала на одному вінку, і той швидко плив за течією – її чекає швидке заміжжя, якщо навпаки крутився на місці – ходити їй ще в дівках, прибило до іншого берега – значить, і сватів чекати з тієї сторони.

Раніше хлопці спеціально ловили вінки на іншій стороні річки або випливали на човні. Якщо вони ловили вінок своєї дівчини, це означало що пара одружиться. Про це звичайно домовлялися заздалегідь, і дівчина знаючи це, плела вінок так, щоб суджений міг впізнати його: вплітала в нього велику квітка червоного або білого кольору, додавала стрічку або листя дерев.

Ворожіння біля багаття

На Івана Купала не заміжні, вільні молоді люди придивляються один до одного і шукають собі пару. Після дівчина і хлопець стрибають через багаття тримаючись за руки, таким чином хочуть перевірити свої почуття і заглянути в майбутнє. Якщо пара перестрибнула не розтуляючи рук, то їх відносини будуть міцними і щасливими, якщо ж навпаки, то краще і не сходитися їм. Можна стрибати і поодинці або парно -головне не обпектися. Якщо пара яка перебувала до цього в стосунках, перестрибне через вогнище не роз’єднавшись – їх чекає щасливе майбутнє і швидке весілля.

Так само дівчата задавали перед ритуальним вогнем питання, щоб дізнатися на нього відповідь. Після чого уважно стежили за полум’ям – якщо воно спокійне, яскраве і рівне – бажання збудеться, якщо переривчасте або з тріскотінням- не збудеться.

Ворожіння на травинці

Щоб дізнатися, чи відповідає вам взаємністю кохана людина, потрібно вдень 7 липня сходити в поле і зірвати дві травинки. Прийшовши додому, травинки піднести поруч і загадати на них ваші імена з коханим. Далі потрібно дочекатися моменту, коли рослини зів’януть, і звернути увагу на розташування стеблинок. Якщо вони тягнутися один до одного, то коханий відповідає взаємністю і бути вам разом. Якщо ж відвернулися, то ця людина не ваша доля, тому не варто витрачати на нього свій час. Озирніться навколо, може бути, поруч є відповідний кандидат.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин