загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Борги за комуналку: чому українці переплачують за рахунками

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Борги за комунальні послуги становлять майже 60 мільярдів гривень

Українці почали краще оплачувати рахунки за комунальні послуги, свідчать свіжі дані Держслужби статистики. Причому оплачують не тільки нові рахунки, а й прострочені, за якими є борги. Але, як розібрався сайт "Сьогодні", борги погашають набагато повільніше, ніж було рік тому, а за низкою послуг, наприклад, вивезення сміття, вони збільшуються. Чому так відбувається і які прогнози по оплаті на неопалювальний та новий опалювальний сезон, розібрався сайт "Сьогодні".

Читайте також:  Чим загрожують борги за комуналку та як їх безболісно позбутись

На компослуги – мільярди гривень

Як видно з підрахунків Держстатистики, в травні нинішнього року в середньому по Україні населення оплатило 137,5% сум, виставлених в рахунках за компослуги. Тобто споживачі погашали накопичені борги. Така тенденція спостерігалася в усіх областях і в Києві. У грошах в травні українці сплатили 11,9 млрд грн за "воду, газ і світло", а за рахунками за травень було б 8,7 млрд грн.

Також переплата була в квітніі березні. У квітні – 125,8%: нараховано 11,4 млрд грн, сплачено 14,3 млрд грн, в березні – 104%: нараховано 15,7 млрд грн, сплачено 16,3 млрд грн. Внаслідок борги поступово зменшувалися: якщо на 1 квітня комунальним службам населення заборгувало 65,9 млрд грн, то на 1 травня – 63,2 млрд грн, на 1 червня – 59,9 млрд грн.

Кращі та гірші

Хоча переплата за комуналку значилася у всіх областях, але внесені суми відрізняються в рази. Наприклад, в Черкаській області за газ в травні оплатили "чотири рахунки", а в Луганській області – всього "півтора рахунку" (див. Інфографіку).

Як видно з інфографіки, найкраще платять за комунальні послуги в Черкаській, Полтавській та Сумській областях, найгірше – у Волинській, Одеській та Вінницькій. Але навіть в областях-аутсайдерах споживачі намагаються виплачувати борги, всюди розрахунок понад 100%. Столиця виявилася в середняках: рівень оплати в травні склав 126%, це менше, ніж в травні 2019 року (163,7%).

За що платять, за що заборгували

Держслужба статистики підрахувала, що найвищий рівень сплати – за газ і опалення. За газ українці в травні розрахувалися на 207% (в результаті борги в порівнянні з квітнем зменшилася з 25,6 до 23,9 млрд грн), за опалення і гарячу воду – на 345,9% (борги зменшилися з 20,5 до 18,8 млрд грн). За електроенергію сплатили 101,6% (борги зменшилися з 5,9 до 5,8 млрд грн).

А ось щодо інших видів послуг, поточні рахунки були оплачені в повному обсязі, очевидно, що і недоїмка за ними збільшилася. На 1 червня за холодну воду населення заборгувало 5,4 млрд грн (+0,1 млрд грн), за утримання багатоквартирних будинків – 5 млрд грн (+0,1 млрд грн), за вивезення сміття – 1 млрд грн (сума боргу не змінилася).

"Населення насамперед оплачує ті послуги, яких найпростіше позбутися при наявності заборгованості: це електроенергія та газ в приватному секторі, де він використовується для опалення будинків, – каже керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Никончук. – А от все інше оплачується за можливості. Але Кабмін на час карантину заборонив позбавляти населення всіх видів послуг за несплату, нараховувати штрафи і пені, Результат очевидний".

Постачальники послуг згодні, що мораторій на відключення від послуг вплинув на рівень своєчасної оплати рахунків. Але багато компаній знаходять інші шляхи.

"Підтримувати платіжну дисципліну ми допомагаємо клієнтам трьома способами: нагадування, створюючи нові сервіси для оплат і енергоефективні рішення. Ми нагадуємо і інформуємо про заборгованість за допомогою повідомлень по SMS, Viber, електронній пошті, в паперових рахунках за електроенергію, – розповів керівник відділу з комунікацій YASNO Антон Ковалишин. – Для швидкої оплати створюємо додаткові спрощені онлайн-сервіси, щоб оплату людина могла виконати за одну хвилину без додаткової реєстрації. Щоб зменшити свої витрати на електроенергію до 50%, наші клієнти можуть скористатися енергоефективним набором. До нього входить двозонний лічильник електроенергії з послугою установки під ключ, розумна розетка та LED-лампи".

Звідки беруться борги

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що з року в рік в Україні повторюється одна і та ж тенденція з оплатою комунальних послуг: щойно починається опалювальний сезон, борги накопичуються, щойно опалювальний сезон закінчується, борги зменшуються.

"З року в рік найбільші недоплати припадають на три місяці – листопад, грудень і січень, – каже Олег Пендзин. – Так, в листопаді 2019 року населення сплатило 48% сум за рахунками, в грудні 2019 року було сплачено 79% рахунків, в січні 2020 року був сплачено 83% рахунків. Починаючи з лютого-березня, борги, зазвичай, поступово зменшуються, так було і цього року".

Але експерт зазначив, що в 2020 році темпи погашення боргу значно нижчі, ніж минулоріч. Якщо в травні 2019 року рівень оплати компослуг був в середньому "два рахунки" – 204%, то в травні 2020 року – всього 137%.

Це видно по всіх областях, як лідерах, так і аутсайдерах. Наприклад, рік тому Черкаська область сплатила в травні 251% боргів, зараз всього 175%. В областях-аутсайдерах ситуація ще гірша: Волинь – 108% сплати в 2020 році і 189% – в 2019 році. Щодо інших регіонів картина схожа – рівень оплати нижче на 100-150% і більше, ніж рік тому.

"Це означає, що поточні борги, за останній рік, сплачуватимуться більш тривалий період, аж до жовтня, початку нового опалювального сезона", – аналізує Олег Пендзин.

Андрій Никончук робить з цих цифр однозначний висновок: люди почали набагато повільніше погашати борги не тому, що не хочуть платити, а тому, що не можуть.

"Добре, що через зниження ціни газу суми в платіжках за опалення і гарячу воду зменшилися, інакше борги не знижувалися б, а росли, – упевнений Андрій Никончук. – Але низька динаміка погашення боргів – прямий результат падіння статків населення через епідемію коронавірусу".

Експерти: борги збільшаться

На думку експертів, в нинішньому році такого поступового погашення боргів за комуналку, як раніше, не варто очікувати. І виною тому – карантин, через якого, за оцінкою фахівців, позбулися роботи і доходів близько 3,5 млн людей, це понад 20% працездатного населення.

"Серйозні проблеми почнуться з нового опалювального сезону, – каже Олег Пендзин. – Багато сімей не зможуть сплатити всі борги і залишаться без субсидії. Також тепер держдопомога налічується тільки тим, у кого видатки на компослуги перевищують не 15%, а 20% доходів. Але так як відключити за борги або виселити зараз не можна, а в старих будинках відключення опалення і води комусь одному неможливо технічно, то люди просто припинять платити, вони мало чим ризикують. Хіба що ризикують залишитися взимку без тепла і води".

Андрій Никончук прогнозує, що борги за комунальні послуги зростатимуть в найближчі три місяці.

"Коли закінчиться карантин і можна буде відключати послуги, перш за все газ і електроенергію, багато боржників почнуть шукати способи оплати, наприклад, реструктуризація боргів. Але кардинально це ситуації не змінить", – впевнений Никончук.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин