загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Відпочинок за кордоном: куди можна полетіти з України та за яких умов

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Європу українцям поки не можна, але деякі країни вже готові приймати наших туристів.

Таки забули, бо добряче усі потомилися. Спекотне літо й відпустки манять на відпочинок. Але й полетіти особливо нікуди. Принаймні в Європу українцям не можна. А ось Албанія, Туреччина та Єгипет вже готові приймати відпочивальників з українським паспортом. Ми дослідили ціни й виявилося, що там може бути навіть дешевше, ніж в Одесі. Прикро, що поки що не можна полетіти у Грузію, хоча чимало українців навіть купували квитки до цієї країни.

Євросоюз кожні два тижні переглядає список країн, кордони яких можуть відкритися, враховуючи і ситуацію в Європі, і кількість хворих в Україні. Тому пильнуємо за оновленнями і відкладаємо гроші на подорожі. А поки що подивимось, як іноземні країни зустрічають перших туристів з України і в яких умовах доведеться відпочивати, якщо ви сміливо надумали поїхати за кордон.

Без масок, соціальної дистанції та інстинкту самозбереження. Так зустріли літо українці. Авіапростір закритий, тож тільки-но почало гріти сонце, а море потеплішало, люди рушили на українські курорти. Не лякали відпочивальників ані затори на під'їздах до моря, ані застереження санепідеміологічної служби.

Після трьох місяців закритого неба аеропорти знову покликали туристів на виліт. Утім поки лише в певних напрямках. Полетіти на море українці можуть лише в кілька країн. Без будь-яких обмежень Туреччина, Албанія та Чорногорія. Після Єгипту відпочивальникам доведеться побути вдома на самоізоляції 14 днів. Хорватія пускає за умови підтвердженого бронювання готелю. Вона єдина з країн Євросоюзу, яка чекає на туристів з України. В'їзд українцям до ЄС заборонений через високий показник захворюваності на коронавірус. Європа відкриває кордони для країн, які мають до 16 недужих на COVID-19 на 100 тис. населення, тоді як в Україні ця цифра більша втричі. У державі майже 50 хворих на коронавірус на 100 тис. населення. Тож щонайменше до 15 липня Європа для нас закрита. Але якщо кількість недужих українців не зменшиться, то велика ймовірність того, що Європа й далі буде недоступною для українців.

"Переглядається цей список щодва тижні, й ми не можемо виключати, що вже незабаром наші громадяни зможуть подорожувати до улюблених місць", – заявила речниця МЗС Катерина Зеленко.

Поки ж одним із улюблених місць українців стала Албанія. Вона відкрилася для України найпершою. Чартерний рейс полетів 26 червня. Там вдихати повітря можна на повну. У країні дозволено ходити без масок на вулиці, пляжах та навіть у супермаркетах.

"Ми коли приїхали, нам гід сказала, що про маску тут можете забути. Якщо треба зайти в банк, то це обов'язкова маска, аптека й торговий центр. У маленьких супермаркетах про це навіть не згадують", – розповіла відпочивальниця Інна Майданевич.

Вона полетіла до Албанії одразу після відкриття авіапростору. Відпочивала разом із подругою. Поселилися на віллі. Морепродукти стали основною стравою. Пересувалися на таксі. На відпочинок витратили менше, ніж розраховували.

"350 євро – це переліт, трансфер, страховка, проживання. 110 євро ми потратили на харчування, на зонтики, шезлонги", – уточнила вона.

А от найбажанішою країною для українців стала все ж Туреччина. Відпочити тут можна навіть дешевше, ніж в Албанії. Перші авіарейси вирушили до країни 1 липня. Про дистанцію в літаках не йдеться. Утім перевізник запевняє, що все за правилами.

"Продається на літак та кількість місць, яка є в літаку, але це відповідає міжнародним стандартам. Звісно, якщо продані не всі місця, то пасажири розсаджуються таким чином, щоб була дистанція. Ми будемо на літаку видавати спеціальний гігієнічний набір. На короткомагістральних рейсах це будуть маски й рукавички, на далекомагістральних – маски, рукавички та дезінфектор", – зазначив генеральний директор авіакомпанії Дінчер Саїджи.


Засоби захисту знадобляться після прильоту до Туреччини. На кордоні обов'язково виміряють температуру тіла.

"Щодо прильоту в Туреччину, то ніяких труднощів не було. Там також стоять такі тепловізори. Я віддала анкету здоров'я, яку заповнила в літаку. Щодо відльоту в Україну, то ми радимо приїжджати трохи заздалегідь, тому що є невелика черга при вході в сам аеропорт. Потім є там трішки більша черга на митному контролі", – розповіла співвласниця турагенції Анжеліка Малахай.

Черги та перевірки заберуть у відпочивальників не більш ніж пів години, переконує вона.

"Шезлонги розташовані на відстані півтора метра один від одного. Це плюс. Тобто в тебе виходить більша територія для приватності. Усі шезлонги вранці та ввечері обробляються діоксидом хлору", – уточнила Малахай.

Улюблений усіма олінклюзів дещо змінений, карантинний.

"Подача в ресторанах за склом і порційна, але ані обсяг, ані смак, ані кількість не змінились. І якість також", – додала вона.

Якісно відпочити можна і в Чорногорії. На Балкани українські першопрохідці 2020 року рушили в суботу. Щоправда, за день до вильоту дізналися, що після приїзду треба буде проходити повторний ПЛР-тест.

Відкрились українцям і Арабські Емірати. Пускають із 7 липня. Щоб полетіти туди, необхідний ПЛР-тест. А після відпустки в Україні доведеться посидіти на самоізоляції 14 днів. Анонсували українцям відпочинок також Грузія та Греція. Дехто навіть уже забронював туди квитки. Утім побачити море у цих країнах поки що не вийде. Їхні кордони для туристів із України зачинені. Грузія про відкриття кордонів почала говорити в червні. Утім наприкінці місяця заявила, що авіасполучення не відновлюватиме доти, доки епідеміологічна ситуації у світі не зміниться. Від інших деталей утрималися. Інша країна – Греція. Вона входить до країн ЄС, тож пішла їхніми слідами й очікує від України зменшення хворих на 100 тис. населення.

А відкриті для нас країни заманюють приємними цінами.

"Зараз ціни практично такі, як минулого року, на деякі курорти ціни набагато нижчі. Я думаю, що зараз дешевше полетіти в Туреччину, Албанію, навіть в інші країни, ніж відпочити в Одесі", – наголосив власник турагенції Ігор Захаренко.

Полетіти до Албанії найдешевше на віллу. Ціна на 7 ночей із перельотом, але без харчування, буде 280 євро. Якщо потрібен готель та сніданок, то ціна проживання в 3-зірковому готелі зросте на 80 євро. Номер чотири зірки обійдеться українцям від 390 до 500 євро. Люксові п'ятизіркові готелі – від 550 до 800 євро. У Туреччині тризірковий готель, де все включено, 350 євро на людину. А 500 євро доведеться заплатити за п'ятизірковий готель. Комфортно відпочити в Єгипті можна за 260 євро – це чотиризіркові готелі. А за 350 вас поселять у люксовий п'ятизірковий.

Попри те, чи буде це море в такій улюбленій українцями Туреччині, чи курорти в гірській Чорногорії, а, можливо, комусь до вподоби й Дніпро у столиці, не забуваймо, що коронавірус поруч. Маски та соціальна дистанція нас вбережуть.

Єва Ніколашвілі, "Час. Підсумки тижня"

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин