загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як почистити системний блок комп'ютера від пилу в домашніх умовах?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Неможливо уявити житло сучасної людини без комп’ютера. Практично будь-яка діяльність передбачає активне використання цього гаджета. Перегляд фільмів, фото та відео, онлайн-ігри, створення презентацій, пошук необхідної інформації здійснюється за його допомогою, а якість – безпосередньо залежить від його працездатності. Якщо в процесі виконання будь-яких дій ви помітили, що процес уповільнився, системний блок гріється більше, ніж звичайно, вентилятор працює шумно, причиною може бути наявність пилу у корпусі. Про те, як почистити системний блок від пилу у домашніх умовах і підвищити його продуктивність, ви дізнаєтеся з нашої статті.

 Як пил та сміття можуть вплинути на продуктивнiсть ПК?

У системному блоці розташовані: материнська плата, процесор, вінчестер, блок живлення, відеокарта, планки пам’яті та інші комплектуючі, що забезпечують правильну роботу комп’ютера. Оскільки корпус системника негерметичний, в нього попадає пил, пух, шерсть тварин та інше побутове сміття. Це негативно впливає на роботу комп’ютера і призводить до того, що в процесі функціонування вентилятор працює шумно і погано охолоджує, процесор перегрівається, термопаста пересихає, зменшується термін служби обладнання у цілому.

На початковій стадії, коли пилу в корпусі не так багато, відчувається лише невеликий дискомфорт у роботі гаджета: деякі додатки не відкриваються, картинка деформується, відео уповільнюється Але, якщо проблему не вирішить, може вийти зі строю будь-яка запчастина – від порівняно недорогих планок пам’яті до «серця» комп’ютера – вінчестера.

Щоб час від часу не витрачатися на достатньо дороге обладнання (особливо, якщо у вас ігровий комп'ютер, то деталі до якого коштують, як коштовний скарб) періодично віддавайте ваш персональний комп’ютер у сертифікований сервісний центр для професійного чищення або навчіться розбирати і чистити його самостійно.

Способи очищення системного блоку, як часто потрібно чистити

Перед тим, як почати процес очищення системника від пилу, згадаємо всі існуючі способи.

Найпоширеніші:

  • поверхнева чистка експрес та глибока чистка;
  • чистка компресором;
  • чистка пилососом і феном або балоном зі зжатим повітрям.

Поверхневу чистку можна проводити, не розбираючи комп’ютер на запчастини. Весь процес полягає у тому, щоб зняти бокову кришку, відкрити системний блок та обережно за допомогою пилососа пройтись зовні та очистити комплектуючі всередині корпусу. Потім обережно пройдіться пензликом по мініатюрним деталям. Закінчуйте процес, обдуваючи корпус у напрямку зсередини до зовнішнього виходу феном або балоном зі зжатим повітрям. Але, чесно кажучи, така чистка неефективна. чистка компресором більш якісна, але не всім доступна, бо цей агрегат є не у кожному домі. Можна попросити компресор у друзів чи сусідів, але сам процес вимагає спеціальних навичок. Не знаючи специфіки, можна пошкодити материнську плату або відеокарту. Купівля нових запчастин обійдеться дорожче, ніж чищення комп’ютера у сервісному центрі.

Щоб якісно почистити системник від пилу, треба його розібрати і поетапно почистити всі деталі. Про те, як почистити системний блок комп’ютера від пилу вдома, розповімо трохи нижче.

 Регулярність чистки комп’ютера залежить від декількох параметрів:

  • розташування системного блоку у квартирі та на робочому столі;
  • кількості отворів у корпусі;
  • якості системи охолодження;
  • чи є у квартирі домашні улюбленці .

Системний блок

Більшість виробників комп’ютерної техніки рекомендують проводити очищення системних блоків середньої цінової категорії раз на рік. Наприклад, ПК Acer, Asus, HP, Lenovo. Більш дорогі моделі від Dell, Sony та того ж Asus – раз в півтора-два роки. Продукція фірми Apple може використовуватися до трьох років без чистки. Вивчивши статистику сервісних центрів, ми можемо зробити висновки: чистити системний блок можна не частіше, ніж раз у 2-3 місяці, і не рідше, ніж раз на рік. Нові ПК можуть функціонувати без очищення довше, а тим, що вже якийсь час вам прослужили, доведеться приділяти більше уваги.

Комфортний інтервал вибирайте, виходячи з результатів останньої процедури. Наприклад, ви розібрали системний блок через три місяці після попереднього разу і виявили, що пилу зовсім мало. Плануйте наступну чистку на один-два місяці пізніше. Якщо запиленість системника вас неприємно здивувала, скоротіть інтервал між чистками. Цікаво, що ціна системника не впливає на регулярність чищення. І найдорожчий, і самий дешевий системний блок потребує регулярного чищення.

Чистка комп’ютера у сервісному центрі коштує від 100 до 300 гривень. Вартість залежить від населеного пункту, рівня сервісного центру і ступеня складності процесу розбирання та складання ПК. Чим дорожче комплектація, тим вище ціна послуги. У домашніх умовах чистка займає одну-дві години. Краще зайнятися цією справою без поспіху, на вихідних.

 Детальна покрокова інструкція з розбирання та чищення системника ПК

В інтернеті ви знайдете багато різних інструкцій і відео про те, як почистити системний блок від пилу в домашніх умовах. Ми пропонуємо вам свій варіант.

Інструменти для чищення системника

Щоб почистити системний блок від пилу своїми руками, приготуйте:

  • викрутки;
  • серветки або паперові рушники;
  • термопасту;
  • фен або пилосос;
  • балон зі стиснутим повітрям;
  • пензлик;
  • ватні палички.

Після першої процедури ви можете виявити, що якісь інструменти вам не знадобилися, а якихось – не вистачало. Набутий досвід допоможе наступну чистку провести швидше і якісніше.

Розбираємо системник

Алгоритм ваших дій:

  • вимкніть ПК від мережі і комплектуючих (монітора, колонок, мишки, клавіатури);
  • винесіть у добре провітрюване місце;
  • зніміть кришку з корпуса за допомогою викрутки;
  • феном або пилососом обдуйте виступаючі деталі;
  • обережно пензликом змахніть пил з усіх дрібних комплектуючих;
  • зніміть кулер і продуйте його феном, пилососом або балоном зі стиснутим повітрям (намагайтеся не зламати крила кулера);
  • демонтуйте радіатор, відкрутивши гвинти, а також піднявши фіксатори, ретельно очистіть ребра від пилу і бруду;

Чистка радіатора

  • акуратно витягніть процесор з корпусу, не погнувши ніжки, видаліть пил і залишки термопасти пензликом;
  • замініть термопасту процесора, якщо вона пересохла (тонким шаром рівномірно нанесіть термопасту з тюбика на процесор, прибравши залишки серветкою);

Заміна термопасти

  • обдуваючи все деталі пилососом або феном, пензликом видаліть пил з кутів (будьте обережні з дрібними деталями);
  • з дрібних деталей на материнській платі акуратно видаліть пил ватними паличками;
  • поставте кришку назад і поверніть комп’ютер на місце.

Комплектуючі якісніше почистяться, якщо їх демонтувати. Але якщо ви не впевнені в тому, що зможете встановити запчастини назад, точно на те місце, звідки ви їх зняли, краще відмовитися від демонтажу. У такому разі для чищення користуйтеся пензликом, феном, балоном зі стиснутим повітрям і ватними паличками. Якщо ви все ж маєте намір зняти запчастини, то до початку процедури сфотографуйте, що і де розміщено, і як закріплено.

Важливо: не використовуйте вологі серветки і вологі ганчірки для чищення внутрішніх поверхонь процесора і плат. Такими діями ви можете вивести їх з ладу. Замість цього для видалення пилу і засохлої термопасти використовуйте паперові рушники, змочені спиртом. Від того, наскільки якісно ви почистите систему охолодження процесора, буде залежати робоча температура CPU. Саме вона впливає на працездатність і швидкодію комп’ютера.

Робоче місце

 Поради щодо розташування системного блоку, щоб він не швидко забивався пилом

Тепер ви знаєте, як почистити системний блок комп’ютера від пилу. Процедура займає чимало часу, але не складна. Звичайно, профілактика завжди дешевша за лікування. Щоб не дуже часто проводити процедуру чищення домашнього системника, дотримуйтесь деяких правил щодо розташуванню ПК у квартирі чи будинку:

  • у пошуку місця для комп’ютера віддайте перевагу добре провітрюваній ділянці столу, далеко від джерел тепла (радіаторів та обігрівачів);
  • постарайтеся захистити робоче місце від домашніх тварин;
  • не розміщуйте системник впритул до стіни або меблів;
  • забезпечте вільний доступ повітря до корпусу ПК;
  • захистіть ПК від впливу прямих сонячних променів;
  • не розміщуйте поруч з системником іншу техніку (крім моніторів та принтерів).

Під час будь-яких ремонтних робіт і генерального прибирання ізолюйте ваш ПК, щоб пил не потрапив всередину корпусу.

Розміщення системника на столі

Провітрюйте приміщення, в якому знаходиться ваш комп’ютер, якомога частіше. І пам’ятайте: системний блок, встановлений на підлозі, потрібно чистити частіше, ніж системник, встановлений на столі.

Деякі моделі пк Acer взагалі не призначені для установки на підлозі. Таким чином виробник піклується про те, щоб термін їх служби був більш тривалим, а продуктивність – максимально високою.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин