загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Компенсації по-новому: хто і за що платитиме українцям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зараз в Україні в разі травм або в результаті злочину компенсацію потерпілому виплачує держава. Але основний тягар відповідальності, в першу чергу матеріальної, планується перекласти на винуватця події. 17 липня в Верховній Раді зареєстровано три законопроекти, що стосуються такої компенсації.

Документи пропонують ввести “збір на відшкодування шкоди, заподіяної насильницькими кримінальними правопорушеннями”. Він буде стягуватися з людини в разі, якщо суд винесе щодо неї обвинувальний вердикт. Розмір цього збору теж буде визначати суд. Гроші будуть надходити до державного фонду відшкодування шкоди, який повинен бути створений в складі спеціального фонду держбюджету.

Також планується “матеріалізувати” моральну шкоду. Сьогодні в Україні дуже складно домогтися компенсації за щось, не підтверджене чеками, – моральну шкоду, недоотриманий прибуток, втрачені можливості. Тим часом в цивілізованих країнах відшкодування такого збитку практикується поряд з іншими. Незабаром подібну практику планується ввести і в Україні. І називатися це буде “компенсація за біль і страждання” (англ. – for pain and suffering).

“Винна особа мусить платити людині повну компенсацію за шкоду життю і здоров’ю. Чесна компенсація повинна складатися з трьох частин. Компенсація за лікування, в тому числі державні витрати в комунальних лікувальних закладах, за протезування, якщо це необхідно, аж до біонічних протезів. Компенсація за переобладнання життя, якщо людина отримала інвалідність. Сюди входить створення розумних умов і розумних робочих місць для її життя. І компенсація всього недоотриманого доходу, в т. ч. втраченого кар’єрного зростання. Сьогодні таких законів у нас немає. В нашій юриспруденції це може трактуватися як моральна шкода, яка не має матеріального вираження. А в Європі це називається компенсацією за біль і страждання, і це матеріальна компенсація. Ми маємо намір створити таку систему компенсації, яка була б достатньою. Причому гроші повинні відразу йти туди, де завдано збитків. В першу чергу – від тієї людини, яка цю шкоду заподіяла. І тільки після цього – якщо таких грошей у цієї особи не вистачає – має включатися держава”, – пояснила голова парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин