загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Субсидію врахують у доходах, безробітним "намалюють" зарплату. Як населення "відрізатимуть" від соцдопомоги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нещодавно народні обранці проголосували за ініціативу, що збільшує соцдопомогу опікунам у середньому з 4 до 7 тис. грн. Для того, щоб цей закон повноцінно запрацював, Кабмін прийняв спеціальну постанову, в якій виписана нова схема підрахунку загального сімейного доходу.

І хоча мотив для змін позитивний, диявол, як завжди, виявляє себе у деталях. Для більшості одержувачів соціальної допомоги умови виявилися зовсім не райдужними. Під ударом опинилися субсидії для малозабезпечених верств населення, які з року в рік скорочують дедалі більше, а також допомога малозабезпеченим сім'ям. А на виплати матерям-одиначкам, порядок отримання яких також нещодавно ускладнили, зможе претендувати ще менше українок.

До чого слід підготуватися малозабезпеченим українцям і яким чином планують урізати державні виплати - у нашому матеріалі.

Замість зростання соцдопомоги - зменшення субсидій

З року в рік держава виділяє менше грошей на компенсацію населенню оплати послуг ЖКГ. Кількість одержувачів субсидій знижується за рахунок систематичної верифікації. Тепер скоротять розмір виплат, змінивши методику обчислення сукупного місячного доходу сім'ї.

Сьогодні субсидія розраховується за простою формулою: чим вище сукупний дохід домогосподарства - тим нижче виплата. У новій постанові уряду прописано, хто може входити до складу сім'ї та які виплати можна вважати її доходом. Якщо людина, наприклад, не працює і опинилася у складній ситуації, правила обчислення соціальної допомоги змінюються.

Тепер, якщо у сім'ї є безробітний, який отримує допомогу з безробіття менше 2370 грн, тобто половину мінімальної зарплати, враховуватимуть дохід 2370 грн. Нагадаємо, що зараз мінімальна виплата з безробіття становить 650 грн. Виходить чимале округлення.

Але якщо людина отримує більш наж 2370 грн за рахунок стажу, вона має заплатити фактичну суму. Раніше жодного обмеження у пів мінімалки не було.

Постанова Кабміну № 632 від 22 липня 2020 рокуКабмин

Припустимо, сім'я складається з двох осіб. Дружина отримує мінімальну зарплату 4723 грн, чоловік - соціальну допомогу 650 гривень. За комунальні послуги потрібно сплатити 2500 грн.

Середній дохід сім'ї на місяць на людину становить 2687 грн. Ділимо його на прожитковий мінімум 2118 грн, на 2 (базовий коефіцієнт для розрахунку), і множимо на 20% (базова норма розрахунку за комунальні послуги нещодавно зросла). Отримані 13% - це та сума із загального доходу сім'ї, яку слід обов'язково сплатити за послуги ЖКГ. У нашому випадку це майже 700 грн. Субсидія становитиме 1800 грн.

За новими правилами сім'я вже, нібито, заробляє 7093 грн на місяць, і з цієї суми має сплатити майже 17%, тобто 1188 грн - у півтора рази більше, ніж раніше. Субсидія скоротитьсямайже на 500 грн.

Пів мінімалки, тобто 2370 грн, врахують і під час розрахунку субсидії для студента, який не отримує стипендії. Раніше для розрахунку розміру субсидії враховували прожитковий мінімум - 2100 грн. Знову-таки субсидія зменшиться.

Постанова Кабміну № 632 від 22 липня 2020 рокуКабмин

Єдиний плюс: якщо працездатна людина не працює, не навчається і не перебуває на обліку в центрі зайнятості, але розраховує на отримання субсидії та сплачує ЄСВ, то враховуватимуть її дохід у розмірі однієї мінімальної зарплати. Це чи не єдина пом'якшувальна норма у постанові. Раніше для розрахунку брали три прожиткові мінімуми - 6300 грн, таким чином відсікаючи тих, хто, ймовірно, отримував "тіньову" зарплату. Тепер же, напевне, планується здійснити верифікацію розрахунку.

Але навряд чи найближчим часом українці відчують на собі негативні зміни. Під час карантину заборонено припиняти надання житлових субсидій. Ухвалені "під галас" зміни "вилізуть боком" пізніше - після скасування карантинних заходів. Можливо, навіть не в цьому опалювальному сезоні.

Що ще цікавіше, субсидію не тільки скоротять, а й врахують у сукупному сімейному доході, разом з пенсіями, зарплатами, стипендіями. Тому завдяки новій постанові зменшаться не тільки компенсації за послуги ЖКГ, а й соціальні виплати.

Як субсидія скасує допомогу для незаможних сімей

На підставі сукупного місячного доходу сім'ї обчислюється не тільки субсидія, а й право претендувати на соцдопомогу для незаможних. Для її розрахунку від прожиткового мінімуму сім'ї віднімають її середньомісячний сукупний дохід. Тепер же, крім виплат військовим, допомоги з безробіття, грошових переказів з-за кордону, враховуватимуть також субсидії. Тобто виплати скоротяться на розмір компенсації послуг ЖКГ. До слова, деякі нардепи, навпаки, пропонували на час карантину виділити малозабезпеченим сім'ям виплати на продукти. Але такі ініціативи парламентарі проігнорували.

За яким принципом компенсацію зараз вважають доходом - незрозуміло. Фактично, суму, яку члени сім'ї заробляють на місяць, завищують штучно. Чому б у такому випадку не враховувати ще й компенсацію за пільговий проїзд? Або, може, віднімати з розміру соцдопомоги вартість безкоштовного харчування дітей у школах? Відповідей на ці питання чиновники не дають. Не дивно, що юристи називають норми прийнятого раніше закону, а отже, і підзаконного акта - постанови, неконституційними і такими, які звужують обсяг прав громадян.

Розглянемо зміни на простому прикладі. Припустимо, працездатноий чоловік має двоє дітей - 7 і 17 років, а також матір - пенсіонерку. Його дружина, яка раніше брала на себе частину забезпечення сім'ї, загинула. Самого чоловіка скоротили на роботі під приводом карантину. Тому сім'я потребує допомоги держави.

Скільки сім'ї потрібно для прожиття? Для дітей віком від 6 до 18 років встановлено прожитковий мінімум 2318 грн. Для працездатних осіб - 2197 грн. Для осіб, які втратили працездатність, – 1712 грн. Тобто, виходячи з розрахунків держави, сім'ї необхідно 8545 грн на місяць.

Сама ця сума, звичайно, відірвана від реальності. Упродовж багатьох років чиновники кажуть про те, що на практиці для виживання цифри мають бути у кілька разів більше. Однак для розрахунку врахують навіть найменші суми.

Є таке поняття, як рівень забезпечення прожиткового мінімуму. Для батька враховується тільки 21% від прожиткового мінімуму, для дітей - по 85%. Для розрахунку загального рівня забезпеченості сім'ї потрібно додати по 10% за кожну дитину. Виходить сума 4972 грн. Якщо сумарний дохід сім'ї покриває цю суму, тобто вона заробляє більше, то ця сім'я не може претендувати на соцдопомогу. Влада впевнена, що 5 тис. грн на місяць має вистачити, щоб прогодувати п'ятьох людей.

Тепер підрахуємо доходи цієї гіпотетичної сім'ї. Враховуються доходи за останні півроку. Батько протягом 6 місяців безуспішно шукає роботу. Він працював неофіційно, тому отримує мінімальну виплату з безробіття - 650 грн. Старший син вступив до університету на бюджет і отримує стипендію - 1180 грн на місяць. До речі, якби син не отримував стипендії, все одно враховували б приблизно такий дохід - 1181 грн, тобто 25% від мінімальної зарплати.

Пенсіонерка отримує мінімальну пенсію - 1712 грн. Сумарний дохід сім'ї - 3542 грн.  Виходить, вона може попросити у держави усього 1430 грн.

Обов'язковий платіж сім'ї за комуналку - 262 грн. Влітку ситуація практично не зміниться, а ось взимку, коли сума у платіжці буде 2500 грн, субсидія становитиме 2238 грн. І всі ці гроші врахують в суму сукупного сімейного доходу, який перевищить 5 тис. грн. Взимку ця сім'я права на допомогу незаможним не матимеЯк у холодну пору зводити кінці з кінцями - незрозуміло. А, ураховуючи те, що Кабмін під час карантину збільшив субсидії, на допомогу претендувати буде ще складніше. Зате держава зможе заощадити на соціальних виплатах.

В Україні - приблизно 300 тис. незаможних сімей. Ураховуючи розмір середньої субсидії в червні - 268 грн, держава заощадить усього 80,5 млн грн. У зимові ж місяці економія становитиме близько 300 млн грн. Чи варто було заради такої суми обмежувати бюджети сімей, особливо в умовах пандемії коронавірусу? У той час, як на будівництво доріг з фонду боротьби з Covid-19 спрямували 65 млрд грн. Питання риторичне.

Виплати матерям-одиначкам

Якби у цій гіпотетичній сім'ї був не батько, а мати-одиначка, то субсидію у дохід би не враховували. Ця пом'якшувальна норма дає змогу родині незалежно від пори року розраховувати на 1430 грн на місяць.

Але і тут є заковика. До минулого року діяла норма про допомогу матерям-одиначкам не менше 30% мінімалки. Якби ця норма залишилася в силі, сім'я отримувала б не менш ніж 1571 грн.

Трохи легше буде сім'ї, якщо мати розлучена з батьком дітей та отримує від нього аліменти. Ці виплати для розрахунку сумарного доходу не врахують, так само як і допомогу при народженні дитини, відсотки за депозитами. І знову закономірно виникає питання: якщо відсутність у переліку разової допомоги є логічною, то чому субсидія вважається доходом, а аліменти - ні?

До речі, якщо виявиться, що мати-одиначка виїжджала за кордон більш, ніж на два місяці, їй зовсім скасують право на отримання виплат. Органам соцзахисту байдуже до того, чи відпочивала вона у Польщі чи збирала полуницю, щоб сім'я могла звести кінці з кінцями. Уповноважений орган зможе дізнатися про перетин нею кордону під час чергової верифікації. Аргумент про те, що опікувалася дітьми протягом цього часу мати-пенсіонерка, не братимуть до уваги.

Якщо ж пенсіонерка спробує заробити якусь копійчину, торгуючи на ринку молоком або куркою, щоб допомогти родині, і це виявлять - тоді у дохід сім'ї врахують ще й 30% від виторгу. Як соцзахист планує промоніторити такі доходи - незрозуміло. Враховуючи цю норму, доведеться або приховувати такий підробіток, або забути про сподівану підтримку від держави. Компенсацію з надання послуг літнім людям (680 грн), до речі, теж врахують у сукупному сімейному доході. Тому резону її оформляти дедалі менше.

Але на цьому ще не все. Якщо синові матері-одиначки не 17, а 18 років, і він не працює і не вчиться, то допомогу скасують. Те ж саме стосується і 22-річної незаміжньої дочки, яка має гідну зарплату, але розірвала всі контакти з сім'єю. Чиновників не цікавить питання комунікації між членами родини. Вважається, що кровна спорідненість передбачає взаємні права та обов'язки. І навіть якщо "дитина" не допомагає батькам у складній життєвій ситуації, її дохід враховуватимуть у "загальний котел", де б вона не знаходилася.

На якій підставі Кабмін узагалі визначив вік саме 23 роки - незрозуміло. Чому не 21 рік чи не 18 років? Може, чиновники обізнані з результатами дослідження, що саме до такого віку діти у середньому проживають з батьками? Ще одне питання без відповіді.

Що стосується підробітку, то, згідно з новою постановою, залишається розраховувати тільки на прибуток, отриманий хіба що у виборчій комісіїЗа дивним збігом обставин, якраз перед майбутніми місцевими виборами, чиновники не вважають ці суми доходами, на відміну від субсидій, так само, як і допомогу громадських і благодійних організацій.

Єдиний плюс: раніше виплати малозабезпеченим не могли перевищувати 75% прожиткового мінімуму для сім'ї. У нашому прикладі - не більш ніж 3730 грн. Тепер, по суті, обмежень немає. Але це слабка втіха, враховуючи, наскільки складно уявити ситуацію, за якої малозабезпечені отримували б такі виплати.

Що ж стосується доходів незаможних фізосіб - підприємців, то схема така сама, як і з субсидіями. Якщо це ФОП першої групи, наприклад, торговець на ринку, вважається, що він отримує мінімальну зарплату. Для ФОП другої групи отримати допомогу буде набагато складніше. Майстри з манікюру, ремонту техніки, на думку законодавців, заробляють приблизно дві мінімалки (9500 грн). Допомогу вдасться отримати, скажімо, самозайнятій матері-одиначці, яка має п'ятеро дітей. ФОП третьої групи, наприклад, власники кав'ярень, у постанові належать до категорії, які отримують понад 14 тис. грн на місяць. Складно уявити кейс, за якого такі підприємці змогли б розраховувати на допомогу від держави.

Декларації, верифікації та інші кола пекла

Як приклади ми розглянули найскладніші життєві обставини. Загалом на допомогу для малозабезпечених претендувати вкрай важко. Якщо глава сімейства з нашого прикладу влаштувався б на роботу і став би отримувати навіть мінімальну зарплату, у соціальній допомозі йому б відмовили. Не дивно що, за даними за 2017 рік, третина одержувачів соціальних виплат не працювала. Можна припустити, що насправді глави сімейств працевлаштовуються неофіційно, але приховують свої доходи, щоб прогодувати сім'ї. Адже, звісно, загального доходу 7 тис. грн на місяць на 5 осіб ніяк не вистачить.

Держава намагається активно припиняти таку практику. Але не за допомогою належного соціального забезпечення, а за рахунок виявлення "тіньових" доходів осіб, які претендують на соцвиплати.

Крім паспорта, заяви та довідки про склад сім'ї, охочому отримувати виплати для малозабезпечених доведеться роздобути довідки про наявність та розмір земельної ділянки, про участь в АТО, заповнити декларацію про доходи та майно на підставі довідки про дохід кожного члена сім'ї протягом 6 місяців. Якщо виявиться, що хоч у когось із членів сім'ї є більше одного автомобіля віком до 15 років, більше одного будинку/квартири (окрім нерухомості на окупованій території) або вони упродовж останнього року купували будматеріали або будь-що дорожче 50 тис. грн, у наданні соціальної допомоги відмовлять. Інакше кажучи, володіти автомобілем 2006 року або хорошим комп'ютером - недозволена розкіш.

Крім того, що ці умови відсікають деяких потенційних одержувачів соціальної допомоги, вимога, яка передбачає, що претендент на її отримання упорядкує свою декларацію про майновий стан та доходиє ще однією перешкодою на шляху до омріяної виплати. Звичайно, ніхто не примушує матір-одиначку звітувати про доходи, але якщо вона захоче "відкусити шматок загального пирога", їй доведеться докласти максимум зусиль. І все це заради тисячі з лишком гривень.

Міністр соцполітики Марина Лазебна запевнила, що з декларацією стане простіше, тому що Податкова і Пенсійний фонд обмінюються необхідною інформацією. Але на практиці довідку про доходи все одно потрібно буде подавати, якщо вам, наприклад, зробили подарунок.

Також Марина Лазебна пояснила, що заявку можна подати не тільки через Центри надання адміністративних послуг, а й через портал "Дія". Однак на сайті поки такої опції ми не знайшли. Там можна оформити заявку на разову допомогу на кшталт "муніципальної няні" або ж на допомогу з безробіття.

Далі - верифікація. Скоро планується запуск окремого реєстру одержувачів соціальних послуг і виплат, який міститиме інформацію про відкриті банківські рахунки, фактичне місце проживання, дані паспорта та відомості податкової. Але поки єдиний реєстр не запустили (хоча зробити це обіцяють вже не один рік), дані перевірятимуть автоматично за Державним реєстром майнових прав на нерухомість, Реєстром, який містить інформацію про реєстрацію шлюбу, смерті, народження, Реєстром підприємців.

Крім того, заплановано перевірки одержувачів соціальної допомоги Державною соціальною службою, яку буде створено після того, як набуде чинності Закон "Про соціальні послуги". Органи соцзахисту, які повинні займатися наданням соціальних послуг сім'ям, всупереч своїй назві, перетворюються на органи "соцконтролю".

А до того часу, поки служба не створена, "сторожовим псом" буде соцпрацівник. Він, крім надання соціальних послуг, пильно стежитиме за тим, як ви живете, і може навіть закрити очі на деякі фактори. Соцпрацівник може йти на поблажки і ухвалювати рішення про виплати, виходячи з ситуації конкретної сім'ї. Такий механізм перевірок впроваджений ще два роки тому для призначення субсидій. Якщо людина за документами не могла претендувати на соціальну допомогу, але все одно її просила, то до її квартири приходила інспекція, яка мала ухвалити рішення. Виходить, із соцпрацівником доведеться домовлятися на місці.

Якщо ви щось приховали, надали неправдиву інформацію, одружилися і про це не повідомили органи соцзахисту, то вам не просто скасують виплату, а змусять повернути кошти, які вже виплатили. Тобто нюанси про те, що з вами син не проживає або не розповів вам про поїздку на заробітки до Польщі, органи соцзахисту взагалі не цікавлять. Якщо якісь виплати вже  нараховано, їх повернення вимагатимуть у судовому порядку. Повернути гроші можна і частинами, віддаючи п'яту частину від місячного доходу. Враховуючи те, що мова може йти про 18 тис. грн на рік, не виключено, що соцпрацівникам за "неуважність" даватимуть "на лапу".

До того, що в Україні урізається "хліб", щоб "масла" вистачало на всіх, українцям не звикати. Проте цього разу таке "урізання" відбувається одночасно зі зменшенням кількості "масла", яке виділяється. Причому досить завуальовано, що не дивно для передвиборчого періоду.

Адвокат Ростислав Кравець вважає: спроби видати постанову за таку, що забезпечує адресність соціальної  допомоги і спрощує доступ до її оформлення, не спрацюють.

"У нас люблять прийняти закон, до нього під виглядом стандартизації - ще 50 постанов, а потім пригадують, що ще 150 постанов взагалі не змінювали. Під цим соусом прийнято зміни, якими вирішили позбавити велику кількість українців підтримки держави. Вирішили, мабуть, що 500-1500 грн - це багато. Держава робить все, щоб не виконувати свої гарантії, забуваючи про 22 статті Конституції. Я не сумніваюся, що цю постанову визнають незаконною, як це сталося і з десятками інших", - резюмує адвокат.

Ростислав Кравець переконаний у тому, що знайдуться депутати, які вирішать оскаржити рішення уряду. А поки незаможним українцям залишається затягнути паски.

Анна Пєшкова

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин