У руках 70-річного Павла Брижатого бруски деревини перетворюються на скрипку. Вже готова основа чергового інструмента. Далі буде його ладнати та усувати недоліки.

Дивіться ВІДЕО:

Над кожними інструментом працює по декілька місяців, адже навіть непомітна оку деталь впливає на звучання. Спеціальних інструментів для виготовлення скрипок у продажу не знайти, тож він їх виготовляє сам.

У майстерні стелажі закладені добірною деревиною – саме з такої виходять особливо мелодійні інструменти.

Чоловік почав заготовляти деревину ще 10 років тому – саме стільки часу треба, щоб вона влежалася і зазвучала. Зараз у його майстерні десяток видів музичного дерева. 

Підбирає матеріал до кожної скрипки індивідуально, за твердістю та звучанням.

"Це дуже щільна деревина, через то в неї звук такий, а в ялини – то отакий, відчуваєте? Між декою нижньою і верхньою декою повинен звуковий інтервал бути не нижче терції", – пояснює майстер.

Майструвати такі складні інструменти почав три роки тому – вчився за книжками, які брав у сільській бібліотеці. Першу скрипку лагодив півроку, далі – швидше. Уже зробив зо два десятки.

"Знаєте, як цікавить мене процес сам, не результат, а сам процес, як у тебе під руками з нічого виходить щось. Ти створюєш, там сконцентровано цілі епохи, які пройшло людство, у цьому інструменти і пізнати його – це ж ого!" – наголошує майстер із виготовлення скрипок Павло Брижатий.

Свої скрипки дарує рідним та знайомим, деякі продав. Грати сам на них не вміє, лише показує, як звучить.

У минулому Павло Брижатий – вчитель географії та голова села. У сільраді кажуть: усе життя він був активним, тож не здивувалися, коли на пенсії освоїв ще один фах. Місцеві мешканці навіть вигадали йому прізвисько.

"Я відчуваю гордість, тому що в селі Хацьки є місцевий, його називають місцевий Страдіварі. Це чудова робота, яка прославляє наше село Хацьки по всій Україні", – каже староста села Станіслав Мірошниченко.

Павло Брижатий хоче, щоб його скрипки витіснили з ринку неякісні китайські інструменти. Зараз шукає собі учня, щоб навчити скрипкової справи.

Яна Лимаренко, В'ячеслав Ромодан, Черкаська область, "5 канал"

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими