Серед головних напрямів діяльності комітету, який вона очолює, Г. Третьякова назвала: проблеми зайнятості та Трудовий кодекс, пенсійне забезпечення, формування прожиткового мінімуму, реформа соціального страхування, чесну компенсацію за шкоду життю та здоров’ю, неоподаткування мінімального доходу домогосподарств та питання ВПО, захисників-добровольців АТО/ООС. За кожним із напрямів стоїть низка законопроектів. Деякі з них уже ухвалено, або готуються до розгляду. Є й такі, що повернуті до комітету на доопрацювання.

Торкнувшись, зокрема, чесної компенсації за шкоду життю та здоров’ю, Г. Третьякова зауважила, що вона має містити п’ять компонентів: відшкодування лікування, протезування (повернення людини до нормального здорового життя через протезування), переобладнання житла, якщо людина стала інвалідом, недоотриманого доходу в результаті завданої шкоди. П’яте відшкодування вилилось в окремий законопроект, який, за словами народного депутата, потребує доопрацювання, і стосується моральної шкоди.

«Відповідно до Конституції України, шкода поділяється на матеріальну та моральну. Розмір моральної шкоди в законодавстві обмежили, вважаючи, що вона не має матеріального характеру. В європейській практиці, до якої ми прагнемо, п’яту частину матеріальної шкоди називають «біль та жаль». Власне, законопроект, внесений мною, говорить про відшкодування за «біль та жаль». Маємо нарешті для себе визначити: матеріальна шкода — тотожна компенсації за біль та жаль і має нараховуватись в європейських розмірах чи це вибачення», — зауважила голова комітету.

За її словами, якщо відшкодовуватимуться всі п’ять складових компенсації, то сума буде достатньо великою, і це стане економічним підґрунтям безпечності нашого життя.

Щодо пенсійного забезпечення, то його, переконана Г. Третьякова, потрібно переглядати, адже ми витрачаємо на нього дуже великі кошти відносно ВВП. «Маємо переглянути модель суспільного фінансування наших пенсій і вводити інші моделі, у т. ч. й накопичувальну для того, щоб наступні генерації пенсіонерів були в кращих умовах за своїх попередників. Наше молоде покоління, молода генерація фінансово набагато грамотніша, ніж ми в попередні періоди, і вони можуть дбати про свої накопичення», — сказала вона, зауваживши, що до парламенту внесено декілька законопроектів щодо накопичувальної системи.

Зупинившись на невдачах, йдеться про три законопроекти, які були повернуті на доопрацювання, Г. Третьякова зауважила, що оцінка негативного досвіду є запорукою того, що в майбутньому вдасться уникнути деяких проблем. У цьому контексті вона торкнулась законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування» (№ 2275), який за результатами розгляду у другому читанні було відхилено.

Щодо цього питання, за словами голови комітету, вже проведено низку консультацій із міністрами фінансів та соціальної політики. «Ми будемо вносити іншу конструкцію модернізації системи соціального страхування», — зауважила Г. Третьякова, додавши, що цьогоріч ця система дотована з Державного бюджету на 38%, але держава, на жаль, не контролює ці фонди, крім хіба що Пенсійного фонду.

«Для того, щоб реформувати систему, яку боялись чіпати всі попередні уряди, маємо нарешті розібратись, що ж таке контроль, у якому вигляді він має бути — обліку, фінансової звітності, внутрішнього контролю тощо», — наголосила парламентарій.

Стосовно добровольців, то закон, який надавав добровольцям статус учасника бойових дій, було ухвалено одним із перших, на початку каденції парламенту дев’ятого скликання, нагадала Г. Третьякова.

Цифра

Підсумки року депутатської діяльності: до Верховної Ради було подано 141 законопроект та нормативно-правовий акт, з них 46 власного авторства. 11 законодавчих змін стали законами. Опрацьовано 180 звернень, водночас у центральні органи влади направлено 34 депутатські звернення, 31 депутатський запит. Депутат відвідала чотири регіони з робочими візитами, взяла участь у 42 засіданнях комітету, на яких розглянуто 420 питань. Крім того, Г. Третьякова була присутня на 113 пленарних засіданнях зі 114.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими