загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Врахування трудового стажу при призначенні пенсії за віком: судова практика

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Підставою для незарахування до стажу відповідного періоду роботи було посилання ПФУ на те, що наказ про призначення на роботу дописаний іншою рукою та пастою.

Без проведення відповідної експертизи висновки посадових осіб ПФ України про тотожність чи ідентичність почерків, способу вчинення записів та предметів, якими ці записи нанесені, не можуть бути підставою для неврахування трудового стажу. Про це інформує пресслужба Сьомого апеляційного адмінсуду.

Обставини справи №127/13762/17: 07.10.2016 громадянка звернулась до управління Пенсійного фонду України у м. Вінниці із заявою про призначення їй пенсії за віком, однак 03.11.2016 УПФУ в м. Вінниці відмовило в призначенні пенсії за віком відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у зв'язку з незарахуванням частини трудового стажу через виправлення у трудовій книжці. За заявами особи, Вінницький міський суд Вінницької області у справах №127/995/17, №127/3945/17 встановив юридичні факти щодо реального трудового стажу та підтвердив оспорюваний період роботи особи.

14.04.2017 особа повторно звернулася до управління Пенсійного фонду України у м. Вінниці про призначення їй пенсії за віком на підставі встановлених у судовому порядку фактів. Проте УПФУ в м. Вінниці повторно відмовило особі в призначенні пенсії за віком відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» на загальних умовах через відсутність необхідного страхового стажу (15 років).

Вважаючи зазначене рішення відповідача незаконним, позивачка звернулась до суду.

Адміністративні суди всіх інстанцій встановили, що 14.04.2017 особа звернулась до управління Пенсійного фонду України у м. Вінниці із заявою про призначення пенсії за віком у віці 58 років, тобто на момент такого звернення позивачка досягла віку, необхідного для призначення пенсії, а саме 57 років 6 місяців. У записах трудової книжки позивачки міститься запис про її роботу в районі Крайньої Півночі Ямало-Ненецького автономного округу Тюменської області в м. Новий Уренгой – кооператив «Вайнах» з 01.08.1990 по 30.08.1993 (3 роки 29 днів). Цей період роботи не був зарахований позивачу при розрахунку пенсії.

Підставою для незарахування до стажу позивача відповідного періоду роботи було посилання ПФУ на те, що наказ про призначення на роботу від 01.08.1990 дописаний іншою рукою та пастою, що не відповідає Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників. Суди правильно вказали, що такий висновок відповідача є безпідставним, оскільки посадові особи відповідача не є фахівцями в галузі почеркознавчих досліджень та не можуть кваліфіковано встановлювати тотожність чи ідентичність почерків, способу вчинення записів та предметів, якими ці записи нанесені. Водночас клопотань про призначення відповідної експертизи не заявляла жодна сторона.

Адміністративні суди всіх інстанцій дійшли висновку, що стаж роботи у період 01.08.1990 по 30.08.1993 (3 роки 29 днів) має бути зарахований, тому страховий стаж роботи позивача перевищує 15 років. При цьому посадові особи ПФ України не наділені повноваженнями встановлювати каліграфічну тотожність записів, у той час як оспорюваний запис здійснений чітко та акуратно.

Отже, суди першої та апеляційної інстанцій, з якими погодився і КАС ВС, визнали протиправним та скасували рішення УПФ України у місті Вінниці №5055 від 12.07.2017 про відмову в призначенні пенсії особі та зобов'язали призначити пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» з 14.04.2017.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин