загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Раді придумали, як стягнути з українців борги за комуналку (відео)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні борг населення за комунальні послуги перевалив за 29 мільярдів гривень, і це ще без врахування несплат за електрику та газ. Тож депутати придумали законопроект, який покликаний боротися з боржниками.

Зовсім скоро у боржників із зарплати можуть почати списувати 25% на виплату заборгованості, або заарештують майно.

Жанна Яременко мешкає в Києві, але має несплачені рахунки за квартиру в Мукачево. Здавала її в оренду, та квартиранти залишили її з боргами у 18 тисяч гривень. Тепер на її квартиру, автомобіль та всю приватну власність накладений арешт.

"Вони далі мені рахують борг. Я зв'язалась з державним виконавцем, в кого справа, він відправив мені справу. В принципі, суд пройшов без мене. Мене на суді не треба, вони мають повноваження не викликати людей до суду і накладати арешт на все майно і всі рахунки", - каже Жанна.

Подібна законодавча ініціатива вкрай необхідна, стверджують у профільному міністерстві розвитку громад та територій України.

"Нам сподіватися на те, що будуть вчасно відремонтовані теплові мережі або мережі водопостачання, або вжиті заходи більш енергоощадного обладнання запровадження, у нас таких сподівань нема. Бо досить велика заборгованість у певної категорії споживачів", - пояснює заступник міністра Наталія Хоцянівська.

Сьогодні, якщо ви боржник і тривалий час не сплачуєте за комунальні послуги, виконавча служба, як це трапилось у випадку Жанни Яременко, може претендувати на ваше майно. Натомість законопроект дає можливість врегулювати цю ситуацію, каже ініціатор документу.

"Реструктуризація на сьогодні не є основною, тобто основою тих договорів. Якщо буде ухвалено цей законопроєкт, то вона буде обов'язковою як елемент захисту громадян перед якимись послугонадавачами", - пояснив народний депутат Михайло Лаба.

Якщо документ все ж буде ухвалено, працюватиме цей механізм наступним чином.

"Передбачено, що не більше ніж всі платежі. Тобто, це твоя комуналка в цьому місяці, плюс боргові зобов'язання з реструктуризацією максимум на 60 місяців, не перевищуватимуть 25%. Тобто 1/4 твого заробітку, якщо ти працездатна особа, або 20% від твого пенсійного забезпечення", - роз'яснив правозахисник Богдан Кушнір.

Якщо не вклались у 60 місяців, договір про реструктуризацію боргу автоматично подовжиться. Це якщо ви сумлінно віддаєте несплати. В іншому випадку виконавча служба до вас добереться.

Борги за комуналку

-  Станом на 1 травня 2020 року загальна заборгованість за комунальні послуги в Україні перевищила 63 млрд грн.

-  Допомогу від держави на сплату житлово-комунальних послуг отримують майже 34% українських домогосподарств. З них 1,8 млн домогосподарств - пільгу та 3,2 млн домогосподарств - субсидію.

-   В Україні хочуть посилити механізм стягнення боргів за житлово-комунальні послуги. Відповідний законопроект поданий групою народних депутатів від партії «Слуга народу» і знаходиться на розгляді профільного комітету. У разі, якщо законопроект приймуть, він набуде чинності вже восени 2020 року.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин