загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Її звуки ні з чим не сплутаєш: як у Карпатах майструють найдовший музичний інструмент у світі – трембіту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли гуцули трембітають, їм сприяють самі Карпати.

Україні належить найдовший музичний інструмент у світі - трембіта. Колись це був засіб зв'язку, та зараз усе змінилося і вона віддана лише музиці.

Її звуки ні з чим не сплутаєш, однак, навчитися грати на трембіті непросто.

Життя Василя Грималюка із села Шепіт, що на Косівщині, відзначене блискавкою. Одна вдарила його самого у тридцять років, а вражені небесним вогнем смереки він шукає для роботи - майструє трембіти із так званих "громовиць".

Розколювати, видовбувати, клеїти, огортати березовою корою - процес кропіткий. Робота над однією трембітою може тривати близько місяця.

А ось старшого трембітаря Миколу Григоровича місцеві називають мольфаром. Кажуть, що він не лише вміє грати на гуцульських інструментах, але й розганяє хмари та пророкує. Сам же він називає себе травником. 

"Моя душа віщує, що через три-чотири роки те все заспокоїться. Я відчувають так організмом, від природи", - пророкує мольфар закінчення війни в Україні. За його словами, українцям потрібно "згуртуватися", і через "років десять" життя в країні стане кращим. 

Ще один трембітар Микола Василевич - рекордсмен із Книги рекордів карпатського краю. Він першим виконав гімн України на трембіті за одну хвилину та п'ятнадцять секунд. Раніше чоловік працював у ДАІ на посту в Яремче.

"Хлопці їхали з похорону, машиною, порушили, зупинив, а вони кажуть: "Не пишіть, ми вам заграємо". Вони витягли 6 трембіт і почали грати. То було щось цікаве", - згадує пан Микола. Відтоді він затятий трембітар.

Коли гуцули трембітають, їм сприяють самі Карпати: могутні і містичні.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин