В кінці серпня православні віруючі відзначають дуже важливе свято – Успіння Пресвятої Богородиці – цей день присвячений смерті матері Ісуса Марії. Якого числа святкують торжество, які існують традиції і заборони – читайте в нашому матеріалі.

Коли відзначають православне свято?

Успіння пресвятої богородиці – свято неперехідне, тобто дата свята не змінюється з року в рік. Його відзначають відразу після закінчення Успенського посту – 28 серпня.

Що значить церковне свято

Зі старослов'янської слово "успіння" перекладається як "мирна смерть" або "сон". Логічно виникає питання, чому християни відзначають день смерті Діви Марії? Вся справа в тому, що значення свята, перш за все, полягає в возз'єднання матері Христа з Богом, її перехід від земного життя до вічного небесного існування.

Історія свята

Згідно з біблійною легендою, за три дні до смерті до Марії прийшов архангел Гавриїл, який сповістив жінку про її швидку кончину. А після всі, хто служив Господу, зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатись з Богородицею і провести поховання її тіла. Коли апостоли стояли навколо її ложа, з небес яскравим світлом з'явився Ісус Христос в оточенні ангелів, а потім чиста душа Марії без страждань піднялася в небеса.

У місті Гефсиманії, за переказами, розташована гробниця Діви Марії – тому тут побудований підземний храм, в який ведуть 50 сходинок. 28 серпня в ньому проводять особу Службу поховання Богоматері.

Традиції свята

Успіння Богородиці є двунадесяти святом – тобто він входить в число 12 найбільш важливих днів у православному календарі.

Традиційно, на Успіння проводять святкову літургію. Священнослужителі вдягають блакитні шати, які символізують чистоту Діви Марії.

28 серпня закінчується важливий Успенський пост, який триває з 14 серпня. Тому віруючі повинні пам'ятати про особливу дієту – не можна вживати м'ясо, рибу, жирне і алкогольні напої.

При цьому якщо 29 серпня випадає на п'ятницю, як і в 2020 році, то віруючим все одно заборонено їсти м'ясо, дозволена тільки риба.

29 серпня настає Горіховий Спас – в цей день прийнято збирати горіхи, освячувати їх в храмах, а також робити заготовки на зиму.

Вважається, що 28 серпня – ідеальний час для весілля. У давнину говорили: якщо до Успіння не знайдеш хлопця, то до самої весни в дівах будеш ходити.

Згідно з давнім повір'ям, 28 серпня заборонено надягати старий або незручний одяг – це може викликати проблеми зі здоров'ям. Також забороняється ходити босоніж по росі – так можна зібрати всі хвороби, які зберігає Земля.

Листівка з Благовіщенням Пресвятої Богородиці
Листівка з Благовіщенням Пресвятої Богородиці

Народні прикмети на Успіння

У давнину існувала низка народних прикмет, завдяки яким люди пророкували майбутнє. Пропонуємо зробити це і вам.

Вважалося, якщо 28 серпня з'являється веселка на небі, то осінь буде теплою і сухою.

Гарна погода символізувала прохолодне Бабине літо. А багато павутини – предвестнік морозної зими.

За старих часів на Успіння Пресвятої Богородиці віруючі приносили в церкву насіння і колосся різних хлібів для благословення і освячення, залишивши на полі лише невелику жменю незрізаних колосків, які перев'язувалися стрічкою, і примовляли: "Дай Бог, щоб на інше літо був хороший урожай!".

Заборони свята

Як і на більшість інших православних свят на Успіння існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не накликати на себе гнів Небес.

Багатьох цікавить питання, чи можна на Спас працювати, прибирати в будинку, купатися, мити голову або фарбувати волосся?

 

Церковники вважають, що всі домашні роботи в цей день варто скасувати – це стосується прибирання, шиття, прасування або ремонту. Адже подібні торжества створені для того, щоб людина могла відійти від буденної суєти і подумати про духовне, про свої правильні і неправильні вчинки.

Однак пам'ятайте, що зустрічати Успіння в брудному житлі категорично заборонено, так ви покажіть неповагу до Господа.

Також забороняється влаштовуватися гучні застілля, адже Успіння – свято, присвячене смерті Богородиці. Тому чим тихіше себе ведеш, тим швидше душа очиститься.

28 серпня забороняється лаятися і голосно кричати. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад потрійною силою.

Молитва на Успіння Пресвятої Богородиці

На Успіння прийнято йти до церкви і просити Богородицю про допомогу і захист, позбавлення від страху, зміцнення віри і зцілення від хвороб.

Також важливо прочитати правильну молитву, ось декілька варіантів.

***
Царицє моя прєблагая,надєждо моя Богородицє, приятєлищє сирых и странных прєдстатєльницє, скорбящих радостє, обидимых покровитєльницє! Зриши мою бєду, зриши мою скорбь, помози мя, яко нємощну, окорми мя, яко странна. Обиду мою вєси, разрєши ту яко волиши: яко нє имамы иныя помощи развє Тєбє, ни иныя прєдстатєльницє, ни благия утєшитєльницє, токмо Тєбє, о Богомати, яко да сохраниши мя и покриєши во вєки вєков. Аминь.

***
Дай, Гоподи, сєйчас моєму нєдостоинству такжє благодать разумєния, чтобы распознать для Тєбя, а для мєня полєзное, и нє только распознать, но и совєршать, чтобы нє увлєкаться и нєприлєпляться у пустому, чтобы сострадать страдающим и снисходить грєшникам.

***
В рождєстве дєвство сохранила єси,
во успєнии мира нє оставила єси, Богородицє,
прєставилася єси к животу,
Мати сущи Живота,
и молитвами Твоими избавляєши от смєрти души наша.