загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Недержавний пенсійний фонд: що це, як вибрати НПФ і відкрити рахунок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На початок 2020 року в Україні працювало 64 недержавних пенсійних фонди (НПФ), які пропонують громадянам свої послуги. На перший погляд все виглядає просто: людина відкриває рахунок, накопичує кошти в НПФ, а в майбутньому — отримує добавку до пенсії.

Як обрати НПФ і стати його учасником, і як стежити за ефективністю роботи фонду?

Як працюють недержавні пенсійні фонди

Пенсійна реформа в Україні буксує вже більше десятка років. Демографічна ситуація в країні швидко погіршується. Але влада так і не наважилася ввести другий рівень пенсійної системи.

Середня пенсія в Україні зараз ледь перевищує 100 євро, тоді як в країнах Західної Європи вона в 5, а то і в 10 разів вища.

Громадяни України отримують тільки солідарну пенсію — її виплачують з грошей, які перераховують до Пенсійного фонду України підприємства і працівники (Єдиний соціальний внесок сплачується із зарплати кожного українця). Але солідарна система вже давно неефективна. Дефіцит Пенсійного фонду у 2020 році склав 173 млрд грн. Цей розрив доводиться покривати за рахунок держбюджету.

За оцінкою Міжнародної організації праці, щоб люди отримували гідну пенсію, відношення середньої пенсії до зарплати має бути не менше 40%. В Україні, за офіційними даними, цей показник вже зараз у півтора рази менше.

Єдиний варіант, який дозволить вам забезпечити старість — накопичити собі пенсію самостійно. І в цьому обіцяють допомогти недержавні пенсійні фонди.

Недержавний пенсійний фонд (НПФ) — це неприбуткова організація, яка працює відповідно до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення»НПФ накопичує пенсійні внески на користь учасників, інвестує їх з метою отримання інвестиційного доходу, а потім виплачує пенсії.

Кошти учасників НПФ вкладаються суворо в інвестиційні інструменти, які визначені в законодавстві України.

Роботу недержавних пенсійних фондів регулює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

НПФ бувають трьох видів:

1. Відкриті фонди — їх учасниками можуть стати всі бажаючі фізичні особи, незалежно від місця і характеру їх роботи.

2. Корпоративні фонди — засновані одним або кількома юридичними особами-роботодавцями, які роблять внески на користь своїх співробітників.

3. Професійні фонди — їх засновниками можуть бути об'єднання роботодавців (юридичних осіб), професійні спілки або фізичні особи, пов'язані за родом професійної діяльності, яка вказана у статуті фонду.

На практиці НПФ не працює самостійно. Його обслуговують адміністратор фонду, компанія з управління активами (КУА) і банк-зберігач. Кожна компанія бере комісію за свої послуги. Її виплачують навіть у разі, якщо НПФ отримує збиток.

За підсумками 2019 року в Україні працювало 64 НПФ. Загальний розмір активів системи недержавного пенсійного забезпечення перевищив 3 млрд грн, а кількість учасників — 874 тис. осіб. Середній розмір заощаджень становив 3 581 грн на людину.

Накопичувальна пенсія. Як обрати НПФ

Розмір пенсійних накопичень залежить не тільки від суми регулярних внесків, але і від того, наскільки ефективно НПФ керує вашими грошима. Щоб забезпечити учасникам максимальний дохід і надійність вкладень, НПФ намагаються диверсифікувати інвестиційний портфель.

Інформацію про дохідність НПФ можна знайти на сайті фонду в розділі «Результати діяльності». Бажано вивчити показники за кілька останніх років, щоб подивитися динаміку дохідності в різні періоди, в тому числі, і під час кризи.

Ренкінг недержавних пенсійних фондів за дохідністю у 2019 році (за даними АЦПО на 31.12.2019)

Назва пенсійного фонду

Дохідність, % річних

Магістраль

20,06

ОТП Пенсія

19,42

Династія

19,04

Емерит-Україна

19,03

Взаємодопомога

17,75

КНПФ НБУ

16,35

Шахтар

14,75

Фармацевтичний

14,13

Столичний Резерв

13,98

Резерв Рівненщини

13,83

Як вважає голова підрозділу з управління локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко, показником надійності, перш за все, є кількість клієнтів НПФ, розмір його активів і стаж роботи на ринку.

«Дуже важливо, скільки грошей за цей період принесли люди у фонд, яку прибутковість він продемонстрував. Кількість клієнтів свідчить про те, скільки людей довірили йому свої кошти. Тривала робота фонду свідчить про його професіоналізм», — додає він.

Рейтинг недержавних пенсійних фондів за кількістю учасників у 2019 році (за даними АЦПО на 31.12.2019)

Назва пенсійного фонду

Кількість учасників

Магістраль

326 455

Європа

133 751

Емерит-Україна

70 469

Всі

55 043

Приватфонд

49 438

ОТП Пенсія

48 569

Династія

40 078

НПФ енергетиків України

36 552

Євро Вибір

18 456

Соціальна перспектива

14 639

Детальніше з показниками діяльності більшості недержавних пенсійних фондів в Україні можна ознайомитися на сайті Адміністративного центру персоніфікованого обліку.

Головні критерії для вибору НПФ:

1.  Репутація та кінцевий бенефіціар.

2.  Дохідність.

3.  Кількість учасників і тривалість роботи на ринку.

4.  Інвестиційний портфель (у що і в якій пропорції вкладає гроші фонд: цінні папери, депозити, банківські метали, облігації, акції та інше).

5.  Прозорість інформації на сайті фонду чи адміністратора.

Як відкрити рахунок у НПФ

Якщо ви вже обрали пенсійний фонд, стати його учасником дуже просто. Для цього знадобиться тільки паспорт, ідентифікаційний код і трохи часу, щоб відвідати офіс адміністратора НПФ. Багато фондів дозволяють заповнити всі особисті дані прямо на сайті.

Як стати учасником НПФ. Три кроки:

1.  Звернутися до адміністратора фонду.

2.  Вивчити пенсійні програми НПФ (можна скористатися калькулятором), обрати суму накопичення, тривалість і частоту внесків, а також дату, коли фонд почне виплачувати вам пенсію, і як довго триватимуть виплати.

3.  Укласти пенсійний контракт і підписати договір (документи — паспорт і ІПН).

Щоб відкрити рахунок у НПФ, не потрібно накопичувати велику суму. Зазвичай вкладник сам обирає комфортний для нього розмір внеску і періодичність, з якою він буде вносити гроші у фонд. Але умови в різних НПФ можуть відрізнятися. Деякі можуть встановлювати мінімальне обмеження — наприклад, пенсійні внески не менше 10% мінімальної заробітної плати.

Періодичність сплати внесків може бути різною: одноразово, раз на рік або півроку, щоквартально або щомісячно. Одні фонди дозволяють призупиняти платежі на тривалий період, інші — виключають учасників за неактивність і виплачують гроші після досягнення ними пенсійного віку.

Накопичення тільки в гривні. Накопичити на старість у твердій валюті не вийде. Закон зобов'язує робити відрахування в НПФ тільки у гривні. Але НПФ, в свою чергу, можуть інвестувати у валютні фінансові інструменти, наприклад, депозити в доларах або євро і валютні ОВДП. Таким чином вони захищають накопичення клієнтів від девальвації.

Важливий момент — НПФ нараховують дохідність не у відсотках, як з банківським депозитом, а у вартості пенсійної одиниці. На момент створення фонду вартість пенсійної одиниці становить 1. У міру зростання пенсійних активів та інвестдоходу, її вартість змінюється.

Щоб перерахувати гроші в НПФ, потрібно знати особисті реквізити, номер свого пенсійного рахунку та пенсійного контракту. Найпростіше провести платіж онлайн, тому що всі дані зберігаються в інтернет-банкінгу і їх не доведеться заповнювати повторно. Крім того, можна налаштувати автоматичне відрахування бажаної суми з карти.

Як НПФ виплачують заощадження

На відміну від солідарної пенсійної системи, трудовий стаж не має значення для НПФ і не впливає на суму майбутньої пенсії. Тільки від вкладника залежить, скільки грошей він зможе накопичити собі на старість. Другий вагомий фактор — наскільки вдало фонд зможе інвестувати його заощадження.

Кожен учасник НПФ самостійно визначає, в який час повинні стартувати пенсійні виплати. Але термін виходу на пенсію не повинен відрізнятись більш ніж на 10 років від встановленого державою. Тобто, повернути свої заощадження раніше, ніж вам виповниться 50 років, не вийде.

Достроково отримати кошти можна в разі інвалідності або критичного стану здоров'я. Ще одна причина — виїзд за кордон на постійне проживання.

Про намір отримати гроші потрібно попередити фонд за 2 місяці. Після цього сторони підписують договір на певний термін виплати пенсії. Вкладник сам обирає, як часто будуть приходити гроші. Обумовлена ​​сума буде зараховуватися на банківську картку.

Оподаткування виплат з НПФ

1.  Українці старше 70 років.

2.  Громадяни з інвалідністю I групи.

3.  Спадкоємці першого ступеня споріднення.

Важливо знати, що пенсійні накопичення до моменту їх виплати не можна переказати на рахунок своїх родичів. Такий сценарій можливий лише в разі смерті учасника фонду НПФ.

Відповідно до Закону України про недержавне пенсійне забезпечення, одноразова виплата можлива в разі:

1. якщо сума накопичень на пенсійному рахунку вкладника менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для недієздатної особи, який розрахований на 10 років. З 1 липня 2020 року — це 102 720 грн;

2. інвалідності учасника фонду;

3. критичного стану здоров'я (онкозахворювання, інсульт та інше) учасника фонду

4. виїзду учасника фонду на постійне проживання за кордон;

5. смерті учасника фонду (виплата спадкоємцям за заповітом).

При одноразовій виплаті при досягненні пенсійного віку податком обкладається 100% суми заощаджень.

Ким гарантуються вклади у НПФ

Відповідно до закону, НПФ не може збанкрутувати, а тільки ліквідуватися. В цьому випадку пенсійні накопичення громадян повинні бути переказані в інший НПФ за вибором клієнта.

А ось опинитися в «мінусі» фонд цілком може. Тоді замість прибутку його учасники отримають збитки. На відміну від банківських депозитів, ставка за якими обумовлюється до укладення договору, НПФ не гарантує своїм учасникам конкретний дохід. Тобто НПФ може втратити гроші клієнтів через неефективну інвестиційну політику і збитки ніхто відшкодовувати не буде. Наприклад, за підсумками 2019 року, кожен четвертий фонд на ринку продемонстрував негативну дохідність, зменшивши суму пенсійних заощаджень.

Закрити пенсійний рахунок і забрати заощадження не можна. Якщо немає можливості продовжувати робити внески, рахунок можна заморозити. Якщо ж ви бачите, що в НПФ справи йдуть не дуже вдало, можна переказати гроші в інший фонд. Але робити це дозволяється не частіше, ніж раз на півроку.

Стежити за балансом НПФ також допоможе особистий кабінет учасника, де містяться всі дані про стан пенсійного рахунку: від виписок до звітів. Там же повинна бути інформація про те, в які активи НПФ інвестує заощадження учасників.

Більшість НПФ в Україні сьогодні дотримуються дуже консервативних стратегій інвестування. Вони вкладають кошти переважно в ОВДП і депозити. Частка нерухомості, корпоративних облігацій і акцій в сумі становить менше 10% активів всіх НПФ.

Також існує механізм захисту грошей вкладників — чіткі ліміти, в рамках яких КУА можуть інвестувати пенсійні кошти. Наприклад, на банківських депозитах можна розмістити не більше 40% пенсійних коштів, в цінні папери одного емітента можна інвестувати не більше 5% активів.

Навіть після того, як НПФ почне робити виплати учаснику, на його накопичення продовжує нараховуватися інвестиційний дохід. Це може значно збільшити його заощадження і підсумкову суму виплат.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин