загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Доплати медикам і 500 тисяч робочих місць: що Кабмін обіцяв на початку карантину і що зроблено

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Після приходу коронавірусу в Україні настали непрості часи. Держава повинна була терміново перерозподіляти бюджетні кошти на інші статті витрат, думати, як допомогти економіці в умовах кризи і підтримати українців, які втратили доходи. Тоді ми і наслухалися обіцянок про програми допомоги бізнесу, пів мільйона нових робочих місць, доплати медикам тощо. Що обіцяли в Кабміні після запровадження карантину і що реально зробили?

Фонд боротьби з COVID і пів мільйона робочих місць

Один з перших заходів, який реалізував уряд після початку епідемії – це перерозподіл бюджетних коштів. Наприкінці березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в Україні буде створено стабілізаційний фонд обсягом близько 200 млрд грн. Обіцянка вилилася в створення Фонду з боротьби з коронавірусом, проте його обсяги виявилися дещо скромнішими – 64,7 млрд грн.

Цей фонд – зрештою окрема історія в усій епопеї з коронавірусом. З нього вже витрачено понад 19 млрд грн, решта коштів теж розписана (докладніше можна подивитися на нашій інфографіці), причому більша частина з них піде на дороги, а не на медицину. Ще в липні міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що кошти у фонді практично вичерпані, недавно схожу заяву зробив в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет (він поскаржився, що відомству не виділили запитувану суму). Проте 2 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що з фондом все добре: «Це неправда, це історія з великим фейком, яку підігрівають різні люди, журналісти. Запитайте, будь ласка, міністра охорони здоров'я, прем'єр-міністра. Вони досить часто повідомляють цю інформацію, з COVID-фондом все гаразд». Схоже, потім ще довго будуть розбиратися, скільки і на що коштів звідти витратили.

Щодо робочих місць у Шмигаля теж були глобальні плани. У середині квітня він заявив, що «стоїть завдання в травні створити 500 тисяч робочих місць». Наприкінці місяця прем'єр підтвердив цей намір: «Наше завдання сьогодні – забезпечити робочі місця. Ми багато говорили про те, що обіцяємо створити 500 тисяч робочих місць, але зіткнулися з викликом втрати нинішніх робочих місць в області енергетики, вугільної промисловості». Зокрема, 150 тисяч місць планували створити у сфері благоустрою, 85 тисяч – у сфері сільського господарства, 154 тисячі – у сфері транспортної інфраструктури.

Обіцянка досі не виконана, і сам прем'єр це визнав на початку серпня: «Сьогодні ми маємо статистику, 385 тисяч робочих місць збережено завдяки програмам, у тому числі завдяки рефінансуванню і перекредитуванню для малого і мікробізнесу, майже 220 тисяч працевлаштовано офіційно через службу зайнятості. Але це обов'язки створити цю кількість робочих місць з уряду не знімає». Тобто сам Шмигаль розуміє, що створити нові робочі місця і зберегти нинішні – все ж різні речі. Отже, обіцянка все ще не виконана.

Допомога бізнесу і населенню

Після запровадження карантину в складній ситуації опинився бізнес, якому уряд пообіцяв протягнути руку допомоги. У квітні прем'єр-міністр анонсував програму підтримки бізнесу з відстрочкою сплати кредиту на один рік. «Кілька програм, одна з них буде передбачати погашення відсотків протягом карантину за рахунок державного фонду, і відстрочку сплати тіла кредиту на термін один рік. Тобто пройшов карантин, взялися до роботи, почали платити відсотки – тіло кредиту платимо наприкінці року», – розповів Шмигаль. Однак повною мірою виконати обіцянку не вдалося. Замість року відстрочка з повернення кредиту або його частини, сплати відсотків складає щонайбільше 9 місяців.

На початку травня Шмигаль обіцяв запустити програму з кредитування малого бізнесу, йдеться про програму «Нові гроші». Тут теж все виявилося непросто. Станом на кінець травня Міністерство економіки ще допрацьовувало програму, її суть – у видачі коштів і компенсації відсотків, щоб вони становили щонайбільше 3% за новим кредитом на термін від двох років, і гарантія держави. Щоб програма запрацювала потрібно ухвалити два законопроекти: один ухвалили 3 вересня, другий – тільки готується на повторне перше читання. За термінами обіцянку вже провалено.

До речі, за цією ж програмою – «Нові гроші» – Шмигаль обіцяв цьогоріч виділити 10 млрд грн державних гарантій. Якщо програма не працює, то і обіцянку поки не можна виконати.

Обіцяв Шмигаль у співпраці з народними депутатами розробити окремий законопроект про підтримку державного та комунального бізнесу. Один законопроект був зареєстрований в Раді в липні – зміни до закону «Про управління об'єктами державної власності» щодо забезпечення додаткових економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусу. Але його ще потрібно ухвалити.

При цьому обіцянки, пов'язані з підтримкою населення під час карантину, в Кабінеті міністрів виконали. Зокрема, Шмигаль обіцяв забезпечити надання соціальної допомоги пенсіонерам та іншим незахищеним верствам населення. Уряд забезпечив виплату одноразової виплати деяким категоріям населення в розмірі тисячі гривень, встановив щомісячну надбавку до пенсії в розмірі 500 гривень для осіб віком від 80 років, забезпечив запуск індексації пенсій на 11%, запровадив виплату допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям.

Також прем'єр виконав обіцянку спростити надання тимчасової допомоги з безробіття на період дії карантину. Кабмін своїми постановами затвердив порядок надання і повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги з часткового безробіття. Її надає Центр зайнятості не тільки роботодавцям для своїх працівників, а й фізичним особам-підприємцям. Згідно із законом роботодавці та ФОП можуть звернутися за отриманням коштів протягом 90 днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Раніше багато роботодавців не змогли оформити цю допомогу через досить короткий термін подачі документів (30 днів).

Запровадити для фізичних осіб-підприємців соціальну допомогу на дітей на період карантину обіцяла міністерка соціальної політики Марина Лазебна: «На кожну дитину такій особі, яка просто сидить і перечікує карантин, ми дамо по прожитковому мінімуму. Ми допомогу на дітей дамо. Це буде щомісячна допомога на період карантину». Відповідну постанову Кабмін ухвалив наприкінці квітня. Виплата буде надаватися на кожну дитину до 10 річного віку в розмірі прожиткового мінімуму (на період карантину та на один місяць з дати його скасування).

Доплати медикам і штрафи за порушення карантину

Шмигаль виконав обіцянку підвищення зарплату медичним працівникам і особам, які задіяні в ліквідації інфекції. Для цього було ухвалено кілька постанов.

При цьому прем'єр ще обіцяв «повною мірою» виплатити 300% доплати медикам, які працюють з хворими на коронавірус. Поки не можна сказати, що обіцянка виконана: механізм доплат запроваджений, проте є проблеми зі своєчасністю виплат, це визнав і міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

У червні Шмигаль пообіцяв ініціювати посилення адміністративної відповідальності за недотримання маскового режиму в приміщеннях і громадському транспорті. За кілька днів Кабмін вніс до парламенту законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби».

Однак законопроект все ще не ухвалений. Отже, обіцянка ініціювати посилення відповідальності виконана, а обіцянка саме збільшити штрафи – ще ні.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин