загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто ризикує залишитися без пенсії – думка економіста

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Суттєво підвищити пенсії в Україні не вдасться. Маємо дефіцит Пенсійного фонду. Частину виплат уже фінансуємо за рахунок державного бюджету, розповів економіст Ярослав Жаліло.

"Кількість пенсіонерів вища за офіційно зайнятих українців. Тому у нас відносно небагато платників податків до Пенсійного фонду. Частина зарплат перебуває "в тіні", а податки надходять тільки з офіційної частини доходів. Дехто взагалі працює неофіційно, тобто не платить єдиний соціальний внесок. Податки фізособам-підприємцям нараховують із розміру мінімальної заробітної плати. З іншого боку, щороку зростає офіційна зарплата. Тому збільшуються відрахування. Але й пенсії потрібно підвищувати. Через це дефіцит Пенсійного фонду зберігається", - пояснює економіст.

Додає, що проблему можна вирішити за допомогою пенсійної реформи. Необхідно перейти від солідарного до накопичувального рівня.

"Можна накопичувати гроші на майбутню пенсію на власному рахунку у відповідних пенсійних фондах. Але це треба робити протягом усього життя. Покращити ситуацію не вдасться людям передпенсійного віку чи вже існуючим пенсіонерам. Вони можуть розраховувати на перерахунок у випадку зростання прожиткового мінімуму. Ті, хто може працювати на пенсії, продовжуватиме заробляти страховий стаж", - каже Жаліло.

За його словами, проблеми чекають українців, які у 1990-ті з різних причин офіційно не працювали. Вони не отримували страхового стажу, норми за яким зростають щороку.

"Незабаром більшість громадян, які досягнуть пенсійного віку, не матимуть необхідного стажу. Змушені будуть працювати далі, або отримувати мінімальну соціальну допомогу. З іншого боку, зберігається максимальний розмір зарплати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок (15 мінімальних зарплат. З 1 вересня - 75 тис. грн.). Якщо людина офіційно отримує більше, то на залишок податок не нараховують", - підсумував економіст.

Наступного року добавку до пенсій обіцяють людям віком 75 років. Також виплати зростуть через чергове підвищення мінімальної зарплати. До кінця 2021 року вона може становити 6500 грн.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин