загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці переплачуватимуть за тепло в рази: для кого злетять суми і що повинен зробити кожен

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Більшість українських будинків, незважаючи на офіційний звіт влади, повністю до опалювального сезону не готові. Через неутеплені стіни, діряві вікна і щілини в дверях левовій частці сімей доведеться платити за опалення вдвічі більше.

Як підготувати свій будинок до зими і що зробити, щоб платити на 50-70% менше?

Хто і скільки платить за тепло

В Україні в різних містах і навіть районах діють різні тарифи на тепло. По-різному можуть платити навіть два схожі сусідні будинки, які мають одного постачальника. Якщо на сам тариф вплинути звичайній сім'ї складно, то на суми в платіжках може вплинути кожен.

Наприклад, у минулому опалювальному сезоні вартість за обігрів одного квадратного метра могла відрізнятися в Києві втричі. Поки одні платили 30 грн за квадрат, інші – близько 10 грн.

Щоб дізнатися, чи доведеться вам переплачувати, достатньо всього лише згадати, наприклад, платіжку за лютий минулого року. Якщо квадрат коштував дорожче ніж 15 грн,, ви платите за обігрівання вулиці, а не своєї квартири.

Стандартний багатоквартирний будинок до тепломодернізації споживає вдвічі більше тепла, ніж потрібно, розповідає глава Асоціації ЖБК та ОСББ Костянтин Киричук. Гкал "йдуть" через неутеплені дах, вікна, двері, підвал і стіни, а платять за них мешканці таких будинків.

І виправити цю ситуацію може будь-яка сім'я. Перший крок – створити ОСББ. Тоді можна зібрати кошти на утеплення, отримати грант або допомогу від місцевої влади. Але навіть в активному Києві ОСББ створили лише в близько 20% будинків, каже Киричук.

Іноді на утеплення навіть не потрібно збирати додаткові внески. У великих будинках за підсумками року залишаються невикористані кошти. У Києві, як і в більшості інших міст, із місцевого бюджету готові компенсувати 70% витрат на тепломодернізацію. Тобто суму, яка і так залишилася на рахунку, у кілька разів збільшать і можна буде, наприклад, замінити вікна в під'їзді або встановити індивідуальний тепловий пункт.

"Великий будинок збирає великі внески. Відповідно в ньому є ресурс. За рік на рахунках мого будинку (359 квартир) акумулюється 50-60 тис. грн. Програма 30 на 70 вимагає, щоб на рахунку ОСББ було як мінімум 30% від того, що хочете витратити, а решту дадуть із бюджету. Якщо в мене є 50 тис., то ще щонайменше 75 тис. мені дадуть", – розповідає Костянтин Киричук.

Комплексні енергоефективні заходи дозволяють заощадити в будинках радянської будівлі близько 30-50% енергоресурсів. А іноді навіть і 70%. Пропорційно знизяться і суми в платіжках, розповідає  начальник відділу з комунікацій постачальника електроенергії та енергоефективних рішень YASNO Антон Ковалишин.

У Києві є реальні приклади, коли до тепломодернізації опалення квадратного метра коштувало 32 грн, а після – усього 10. Наприклад, якщо у "двоквартирній" площею 50 квадратних метрів за тепло доводилося до утеплення віддавати 1600 грн, то після – усього 500 грн.

З огляду на те, що в наступному опалювальному сезоні ціна на тепло може змінюватися щомісяця і в холодні місяці зростати на 16%, то кожна сім'я в неутепленому будинку, а таких абсолютна більшість, буде витрачати тисячі гривень на опалення вулиці.

Як платити в рази менше

"Щоб домогтися максимального результату для зменшення платіжки за опалення, необхідно модернізувати систему опалення – автоматизувати індивідуальний теплопункт, який буде гнучко реагувати на зміну температури на вулиці й регулювати подачу теплоносія до будинку, виконати балансування стояків, за можливості забезпечити радіаторні батареї регуляторами тепла, в ідеалі – теж з автоматичним регулюванням", – розповідає Ковалишин.

Крім того, потрібно утеплити весь будинок по периметру, починаючи від цоколя на глибину промерзання і закінчуючи дахом. Голова Спілки співвласників житла Дніпровського району Антоніна Тимошенко впевнена: займатися станом будинку потрібно щодня, а не тільки перед початком опалювального сезону.

Це постійна робота, яку повинен виконувати голова ОСББ. "Утеплення не те питання, яке вирішується перед або після опалювального сезону. Про це потрібно думати постійно. Перед початком опалювального сезону вже занадто пізно. Ізоляція труб, стан даху, дверей, які постійно повинні щільно зачинятися, а ще підвал, стіни, вентиляція.Це все щоденна робота", – пояснює Тимошенко.

Незалежно від того, чи виконані заходи з енергоефективності в будівлі чи ні, перед кожним опалювальним сезоном важливо упевнитися в його готовності до подачі тепла і загалом до зимових холодів, додають в Yasno. Для цього спеціальною комісією в складі представників теплопостачальної організації, яка обслуговує будинок, організації (КК, ОСББ, ЖБК) та мешканців будинку, оформляє акт готовності будівлі до осінньо-зимового опалювального сезону. Без цього акту постачальник може відмовити в подачі тепла до будинку.

В акті готовності відображаються такі моменти, які може перевірити самостійно і кожен небайдужий мешканець будинку:

-    Стан інженерних комунікацій у підвалі – чи є свищі, протікання, іржа на запірній арматурі. Недоліки необхідно усунути. Труби подачі тепла повинні бути ізольовані за допомогою утеплювача товщиною не менше діаметра труби.

-    Наявність і стан лічильника теплової енергії.

-    Цілісність огорож і покриття даху, щоб не було замокання, свищів, через які потім будуть потрапляти опади, замерзати на лід, розривати покриття. Тут же треба перевірити наявність рослинності на даху. Буває, що на дах вітром заносить насіння рослин, і починають рости дерева, які своїм корінням руйнують покриття. Потрібно стежити, щоб рослин на даху не було.

-    Стан стін – чи немає тріщин, відшарування облицювання, утеплювача.

-    Стан під'їзду – щільність закриття дверей, наявність доводчиків або елементарної пружинки.

-    Цілісність скла у вікнах під'їзду.

-    Повинна бути виконана промивка системи опалення, оскільки відкладення солей в інженерних комунікаціях можуть зменшувати тепловіддачу.

-    Стан вентиляційних каналів і повітроводів – щоб у них не було засмічень, будівельного сміття.

-    Стан каналізаційних стоків та водостічних труб. Щоб водостічні труби не були іржавими, зношеними, не були засмічені.

Якщо будинок до опалювального сезону не готовий, найімовірніше, вам доведеться переплачувати всю зиму. Тут також важливо відзначити, що повний енергоаудит будинку і правильні поради може дати тільки професіонал. Послуги енергоаудитора, залежно від кількості квартир, коштуватимуть 50-100 грн з кожної сім'ї. Але після його рекомендацій можна буде отримати грант, подати до міської програми і мати конкретний план дій із прогнозом результату.

Олександр Литвин

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин