загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Облгази лякають українців відключенням від газопостачання, утім перекрити подачу палива нині не мають права

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як мінімум до кінця листопада надавачі послуг не мають права відключати боржників.

Споживачі кажуть: їм надходять погрози від облгазів — мовляв, якщо не погасите заборгованості за розподіл газу, то припинимо газопостачання. І такі попередження отримують навіть ті, у кого заборгованість — невелика, наприклад, 10 гривень.

В облгазах відповідають: борги населення за постачання газу перевищують 2 мільярди гривень. Наприклад, у Сумській області від початку року 47 тисяч домоволодінь жодного разу не сплатили за цю послугу. Схожа ситуація й в інших областях. Однак чи мають право облгази та інші надавачі послуг відключати споживача від ЖКП під час карантину?

— На період карантину та протягом 30 днів після його закінчення встановлено певні обмеження, — розповідає Марія Осипчук, юристка, експертка з питань житлового господарства та енергоефективності. — Не можна припинити надання споживачеві житлово-комунальної послуги за борги, нараховувати боржникам пеню, виселяти їх з домівки. Зокрема, це передбачено ухваленим у березні законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”.

Нагадаю, адаптивний карантин в Україні наразі продовжено до 31 жовтня. Тобто до кінця листопада надавачі послуг не мають права відключати боржників.

— Чи на всі ЖК-послуги це поширюється?

— Обмеження стосуються послуг управителя багатоквартирного будинку, який забезпечує утримання будинку (прибирання, роботу ліфтів та інше), його поточний ремонт та закупівлю електричної енергії для функціонування спільного майна. А також всіх комунальних послуг: постачання теплової, електричної енергії, водопостачання, газопостачання, поводження з побутовими відходами тощо.

Зауважу, що ОСББ не є надавачем житлово-комунальних послуг, а отже, закон не поширюється на відносини між ОСББ і співвласниками будинку.

— ОСББ забезпечує утримання будинку, і співвласники мають своєчасно оплачувати затверджені загальними зборами внески, — веде далі юристка Марія Осипчук. — У випадку несвоєчасної оплати ОСББ, за рішенням загальних зборів, має право обмежити неплатників у користуванні спільним майном та звернутися до суду за стягненням заборгованості.

— Що робити споживачам, яким у час карантину таки відключають газ чи інші послуги?

— Раджу скаржитися у Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у міські, районні адміністрації, а також — у місцеві асоціації ОСББ, які мають відповідні шаблони скарг і можуть допомогти відстояти права споживачів.

Водночас хочу зауважити, що платити за комунальні послуги потрібно. Бо карантин закінчиться, а борг за комуналку нікуди не зникне.

— Нагадайте, будь ласка, за яку суму боргу надавачі послуг можуть припинити постачання газу чи електроенергії після завершення карантину?

— За будь-яку, навіть невелику. Але надавачі послуг зобов’язані попередити споживача у письмовій формі про відключення газу за борги. Якщо ж споживач протягом місяця з дня отримання попередження не погасив заборгованість, йому направляється копія доручення про припинення газопостачання, у якому вказується конкретна дата запланованого відключення. Щоб згодом відновити газопостачання в оселі, доведеться заплатити заборгованість або ж підписати договір про її реструктуризацію. Подальше відновлення газопостачання — платна послуга. Окрім того, під час карантину нема мораторію на стягнення боргів у судовому порядку — тобто надавачі послуг можуть звертатися до суду й вимагати сплати заборгованості.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин