загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Готуємо гаманці: Як зміняться тарифи на комунальні послуги в Україні в опалювальний сезон 2020/21

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тарифи на комуналку знову сповнені сюрпризів.

Що ближче опалювальний сезон, то більше українці переймаються тарифами на опалення, газ та гарячу воду. І цьому є пояснення – щороку в Україні росте вартість то блакитного палива, то електроенергії, то послуг з водопостачання. Ця осінь не стане винятком, на жаль.  

Далі розповідаємо про особливості прийдешнього опалювального сезону та неприємне, хоч і очікуване (бо традиційне), підвищення тарифів на комунальні послуги.

Старт опалювального сезону 2020/21 та його нюанси

До 15 жовтня – початку опалювального сезону в Україні – залишається рівно пів місяця. Звісно, зараз усі об’єкти соціального та житлового фонду мають бути готові до старту опалювального сезону та подачі гарячої води по комунікаціям. Проте так має бути в ідеальному світі, на практиці ж все дещо по-іншому.

Так, підготовчі роботи до опалювального сезону 2020/21 розпочалися практично відразу після закінчення попереднього і тривали все літо та вересень. Протягом першого осіннього місяця місцева влада звітувала про готовність до подачі теплоносія у багатоквартирні будинки, школи, дитячі садки та низку інших об’єктів соціальної інфраструктури міст.

Як і належить, звітування відбулося – у Мінрегіоні зазначили, що станом на 1 вересня до зимового періоду підготовлено 129 912 будинки, а це – 82,6% від плану. Готовність житлового фонду, який обслуговують управителі, – 82,8%, а готовність будинків, що обслуговуються ОСББ, ЖБК або самостійно жителями, – 81,9%. На ремонт і підготовку житлового фонду до осені та зими витратили 1 566,7 млн грн.

При цьому до зими, а відтак і до опалювального сезону, підготовлено 11 764 дошкільних навчальних заклади, 14 412 закладів освіти та 9 960 закладів охорони здоров’я.

Про жодні екстраординарні випадки, серйозні аварії, які не вдалося ліквідувати, та комунікації, що не вдалося відремонтувати, не йдеться. Тому можна сказати, що все пройде традиційно – у середині жовтня у квартирах українців увімкнуть тепло, протягом тижня опалення "розкачуватиметься". А далі піде як завжди – подекуди локальні аварії, періодичні відключення через поломки, а там і зима закінчиться.

Тарифи на електроенергію взимку 2020/21: все без змін?

Про старт опалювального сезону більш-менш зрозуміло і хвилюватися немає про що, чого не можна сказати про тарифи на комунальні послуги. Вони давно стали хиткою "субстанцією", яка рано чи пізно відхиляється у бік збільшення. Взимку люди зазвичай споживають більше гарячої води, електроенергії та газу. Причина очевидна – прогрівання помешкання. Тому тарифи, які також зростають традиційно перед зимою, відчутно вдарять по кишенях.

Про зимове підвищення тарифів говорити ще зарано – до грудня багато що у країні може змінитися, приміром, пройдуть місцеві вибори, а у зв’язку з цим в одних регіонах тарифи можуть вирости, а в інших – залишитися незмінними. Проте саме час поговорити про жовтневий стан тарифів на комунальні послуги в Україні.

Приміром, нещодавно Міністерство енергетики та вугільної промисловості України повідомило, що підвищення тарифів на електроенергію у жовтні не планується.

"У засобах масової інформації поширюється недостовірна інформація щодо підвищення тарифів на електричну енергію для населення з 1 жовтня поточного року. Міненерго та Уряд неодноразово наголошували, що в умовах складної соціально-економічної ситуації ціна електричної енергії для населення до кінця поточного року залишатиметься незмінною", - заявили у відомстві.

Тож виходить, що вартість електричної енергії становить (з ПДВ):

-    При споживанні до 100 кВт·год – 90 коп. за 1 кВт·год;

-    При споживанні понад 100 кВт·год – 168 коп. за 1 кВт·год.

До речі, ціна на електроенергію для українців не переглядалася з 2017 року і зараз є найнижчою серед європейських країн.

Така заява Міненерго з’явилася не просто так. Кілька тижнів тому низка українських ЗМІ повідомили, що з 1 жовтня в Україні скасують пільговий тариф на перші 100 кіловатів електроенергії. Саме ці чутки Міненерго і поспішило спростувати.

Нюанс у тому, що не Україна і не місцева влада вирішуватиме, скільки платити українцям за електроенергію, а МВФ. У Меморандумі з МВФ українська влада взяла на себе зобов’язання вийти на повністю ринкові комунальні тарифи для всього без виключення населення. Так званий "економічно обґрунтований" тариф уже закладено у законі про ринок електроенергії.  

Такий ринковий тариф – це не 90 копійок і не 1,68 гривні за 1 кіловат, а +/- 2,5 гривні за 1 кіловат. Тобто, за ті ж 100 кіловат потрібно буде заплатити не 90 і не 168 гривень, а 250. 

Тарифи на воду в Україні: теж без змін?

Разом з інформацією про ріст тарифів на електроенергію, у ЗМІ повідомили і про подорожчання холодної води. Мовляв, тариф на воду зросте на 22% уже з жовтня цього року. Правда, водоканали, як і Міненерго, спростували ці цифри.

"Є чітка позиція міської влади – тарифи підвищувати не будуть. Останній раз тарифи повинні були переглянути навесні, як раз перед карантином, але столична влада їх не погодили і ми прислухалися до їхньої думки. На даний момент ніяких змін у вартості послуг не планується", - заявили у Київводоканалі.

Правда, тут не все так просто. У водоканалах заявляють, що все ж підстави для подорожчання води є, передусім, через ріст цін на реагенти, електроенергію, що є складовими собівартості тарифу на воду.

Якщо вода все ж подорожчає на 20%(+/-), то середньостатистична родина платитиме за 10 кубометрів майже 270 гривень замість теперішніх 230 гривень.

Тарифи на газ: ось де ціни поповзли вверх

У серпні цього року Національна газопостачальна компанія "Нафтогаз України" встановила нову ціну на газ для населення. Вартість газу зросла на 0,27 гривні за 1 кубометр. Цікаво, що вже у вересні ціни на газ знову виросли – встановлено цінник у 4,7 гривні за 1 кубометр, що на 45% дорожче, ніж у серпні. Ба більше – ціна газу вже відома і на жовтень і вона ще вища, ніж була у вересні. Для користувачів, які купують газ за тарифом "Місячний", вартість блакитного палива становитиме 4,7 грн/куб. м із ПДВ. Вартість розподілу газу враховується окремо. Вартість блакитного палива у рамках тарифу "Річний" становитиме 4,73 грн/куб. м із ПДВ (без вартості розподілу).

Підвищення ціни пов'язане з тим, що ринок входить у сезон високих цін з наближенням опалювального періоду. Це опосередковано вказує на те, що подорожчання ще буде.

До того ж "Нафтогаз" встановив ціну на газ у тарифі "Річний" в рамках функціонування ринку газу. Це значить, що за 1 кубометр газу споживачам доведеться сплатити 4,73 гривні з ПДВ і без урахування доставки. Також у "Нафтогазі" запустили ще один тариф – "Місячний". Відповідно до нього, вартість 1 кубометру газу становить 3, 24 гривні з ПДВ і без урахування доставки.

Ці нововведення були запроваджені через ринок газу, який запустили в Україні з серпня. Виходить, що тепер населення платить і платитиме надалі за максимальними розцінками для промислових споживачів. Для тих, хто живе у багатоквартирних будинках, це не надто дорого – ринкові цінники на газ торкнутися їх лише у контексті споживання кухонного газу. А от тим, хто мешкає у приватних будинках, буде складніше – вони обігріваються газовими котлами, тому цієї зими платити доведеться за ринковими тарифами. 

Тарифи на опалення: високий цінник

Меморандум з МВФ торкнувся не лише цін на газ в Україні, а опосередковано вплинув і на вартість опалення. Згідно з угодою з МВФ, в Україні вводиться законодавча вимога, яка з 1 жовтня 2020 року дозволяє компаніям-постачальникам тепла кілька разів за рік переглядати тарифи, корегуючи їх відповідно до ринкових цін на газ. Тобто дорожчатиме газ – дорожчатиме й опалення.

З огляду на структуру тарифу на тепло, який залежить від тарифів на газ, після подорожчання газу тарифи на опалення також зростуть.

*************

Загалом картина не виглядає надто страшною, проте і дуже оптимістичною теж не видається.

Звісно, перед місцевими виборами влада свідомо не йтиме на пониження свого рейтингу та псування настрою українцям. А от після виборів – запросто. Тому з 1 грудня або з 1 січня, найімовірніше, подорожчають і вода, і електроенергія, і опалення. Неприємна перспектива, але до неї варто готуватися – і психологічно, і гаманцем.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин