загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Накопичувальна пенсія: коли система може з'явитися в Україні та який досвід має Польща

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Схожа на нашу пенсійна система існувала в Польщі до початку 1999 року.

Відсутність накопичувальної пенсійної системи - злочин проти України, а солідарна система вже через 15 років взагалі не зможе забезпечувати українців виплатами, - заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Коли накопичувальна система може з'явитись в Україні, та як вона діє у сусідній Польщі?

Під час зустрічі зі студентами Львівської політехніки прем'єр Денис Шмигаль розповів, що має своєрідний список злочинів проти України за 30 років. Одним із таких злочинів він назвав відсутність накопичувальної пенсійної системи, а тому пообіцяв уже невдовзі виправити це: "Тобто кожен з нас має подбати про свою пенсію, напевно, вже з молодого віку. Насправді, ми будем створювати накопичувальну пенсійну систему вже від наступного року. Тобто кожен з вас зможе накопичувати собі пенсію і буде мати якусь невелику соціальну пенсію, як в розвинених країнах, що дає держава", - пояснив очільник уряду. 

Більшість українців не пенсійного віку або взагалі не замислюються про пенсію, або більше покладаються на себе, аніж на державу.

Схожа на нашу пенсійна система існувала в Польщі до початку 1999 року, а тепер система мішана. Зараз вона має три рівні. Умовно - це обов'язковий, обов'язково-добровільний і добровільний. Перший рівень - обов'язкові 12% від зарплати до державного фонду. Другий - це ще одне обов'язкове відрахування, яке становить 7% від зарплати, але вже до того фонду, який обирає людина. Третій рівень - це повністю добровільні внески. 

"Фонд займається інвестуванням, на власний розсуд, твоїх коштів і збирає для тебе додаткову, скажемо так, вигоду, аби пізніше ти міг отримати гідну пенсію. Щодо третього рівня, то людина може як сплачувати туди кошти, так і не сплачувати. Немає жодної фіксованої суми. Можна обирати, чи робити це щомісячно, один раз на рік чи взагалі тоді, коли з'являються вільні кошти", - розповів мешканець польської Варшави Богдан Приступа.

До 2014 року ця система працювала без перебоїв, але потім польський уряд помітив діру в пенсійному бюджеті. "У 2014 році держава вирішила, що на солідарній системі грошей не вистачає, і забрала всі гроші з індивідуальних рахунків", - додає чоловік.

Через це поляки не активно роблять і добровільні внески. Вони бояться, що одного дня держава може забрати і їх, якщо помітить діру в пенсійному фонді.

Найкраще працюють пенсійні системи, де взагалі немає солідарної складової. Тобто кожен відкладає сам собі. Проте така система може існувати лише в державі, де існує потужна соціальна підтримка громадян, які не змогли накопичити гроші, а також, де держава в жодному разі не дозволяє зазіхнути на індивідуальні внески людей. Більше читайте тут: https://tsn.ua/groshi/nakopichuvalna-pensiya-koli-sistema-mozhe-z-yavitisya-v-ukrayini-ta-yakiy-dosvid-maye-polscha-1639033.html

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин