загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На сьогодні один працюючий в Україні утримує одного пенсіонера - експерт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні в Україні один платник Єдиного соціального внеску утримує середньостатистичного пенсіонера. Про це сказав економіст, координатор Експертної платформи НБУ Андрій Блінов.

“Статистика показує, що на сьогоднішній день в нас 20 млн працездатних, трошки більше, і приблизно 12 млн пенсіонерів. Але якщо ви візьмете показники сплати Єдиного соціального внеску, якщо ви візьмете реально ситуацію… Так от, таких платників Єдиного соціального внеску, їх на сьогоднішній день в країні близько 12 млн людей. Приблизно така ж кількість в нас і пенсіонерів. Тобто, сьогодні, якщо грубо говорити, там трошечки менше коефіцієнт, але співвідношення один до одного. Тобто, сьогодні одна людина тримає середньостатистичного, скажімо так, пенсіонера”, - сказав Андрій Блінов.

Він зазначив, що статистика, яка є на сьогодні, це екстраполяція перепису грудня 2001 року, і вже минуло 19 років. За цей час Україна пережила втрату територій, велику міграцію, у тому числі, трудову, і тому всі показники, особливо працездатних людей - просто оціночні.

За його словами, при зарплаті на рівні 12 тис. при податку в 22%, одна людина може забезпечити одного пенсіонера на рівні 2600 грн.

“Це навіть менше, ніж сьогодні середня пенсія, бо вона вже за 3000 перевалила. Плюс, не забувайте історію, що не всі 22% ідуть в Пенсійний фонд, частина іде в інші фонди соціальні. У Пенсійний фонд надходить трошки більше 18%, плюс частина витрачається на адміністрування самого Пенсійного фонду. Тому реально десь ставка, за якою ми можемо сплачувати пенсії, вона становить приблизно неповні 18%. Відповідно, це пенсія десь 2100-2200 грн, які може забезпечити сьогодні той рівень, який є”, - додав експерт.

Він зазначив, що держава частково з бюджету дотує Пенсійний фонд, і це фінансування становить майже половину Пенсійного фонду. При цьому, якби 20 млн осіб сплачували податки, тоді б пенсіонери могли отримувати понад 5 тис. грн.

“Тепер, яка перспектива. Тут питання, по-перше, до Прем’єра. Демографічно, так, згадуємо першу мою тезу, співвідношення 20 млн на 12 млн, воно, звісно, зміниться за 15 років. Але не так принципово, щоб воно перевернулося з майже 2 до 1 до 1 до 2. Мова йде про те, а що в нас буде з працездатними людьми, і тут ключове питання таке, от ми з вами говоримо, що в нас трошки більше ніж 20 млн по статистиці працездатних, а податки - ЄСВ - сплачує 12. Відповідно, де 8 млн? Там є декілька, невеличка категорія, буквально до мільйона осіб, які, скажімо так, звільнені від оподаткування цього, але частина людей, вони або знаходяться в тіньовій економіці повністю, або знаходяться за кордоном, але ЄСВ в Україні не сплачують”, - додав Андрій Блінов.

Він зазначив, що йому важко спрогнозувати, скільки людей буде сплачувати податок в Україні в 2035 році, через 15 років.

“Якщо уявити, що населення тільки не виїжджає постійно (на постійне проживання - ред.), а тільки їде як трудова міграція і залишається громадянами України, то, в принципі, ніхто не виключає, що в нас може бути і більша кількість, ніж зараз платників цього податку. Тому що якщо навіть 20 скоротиться до 16-17 млн, однак питання, скільки з них буде платити податки. Але дійсно, є серйозна проблема, і це проблема взагалі всіх європейських націй, це старіння населення”, - сказав експерт.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль прогнозував, що за 10-15 років в Україні будуть проблеми з виплатами пенсій.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин