загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Покрова Пресвятої Богородиці – свято християн та воїнів: дата, традиції, що не можна в цей день

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

14 жовтня українці щорічно відзначають свято Покрови. Його можна назвати однією із найважливіших подій року, адже немає жодного іншого дня, у якому помістилося б скільки сенсу, історії, легенд та звичаїв. Й досі свято Покрови поповнюється новими сенсами. Ми ж розповімо — з чого все починалось: про релігійну сторону свята, його значення для воїнів та навіть про весільні традиції. 

Третя пречиста:

Свято Покрови Пресвятої Богородиці називають також  Третьою Пречистою. Всього їх в Україні святкується три. Перша — Успіння Пресвятої Богородиці, друга — Різдво Пресвятої Богородиці і третя Покров Пресвятої Богородиці. Чому ж цей день відіграє таку велику роль в історії українських військ?

Богородиця із давніх часів вважається покровителькою воїнів. З часів Київської Русі — дружинники вірили у її сили та захист. Українські козаки зображали її на своїх хоругвах, а у свято Покрови обирали нового отамана і святили зброю.

Традицію святити зброю на Покрову перейняли і воїни із Української Повстанської Армії. Саме цей день вони визнали офіційним святом заснування свого війська і до сьогоднішнього дня існує традиція на 14 жовтня відзначати зародження УПА.

Не зраджуючи  традиціям своїх предків — сучасні українські воїни також обрали собі за свято саме Покрову. Для них воно має сакральний сенс, не лише релігійний, а й історичний. Адже сьогодні воїни захищають українські землі, продовжуючи традиції своїх предків: повстанців, козаків та русичів.

Легенда про Богородицю, яка ховає під своїм покровом та захищає людей, зародилась у древніх греків. Згідно з переказами, під час штурму Константинополя — усі жителі міста сховались у головній церкві та молились Пресвятій Богородиці, аби вона захистила їх, як і сталось. Проте, у греків забули про це свято і не надають йому особливого значення. В українських же християн — воно здобуло неабияку популярність і зберігає її досі.

Весільні традиції:

Попри те, що свято тісно пов’язане із воїнською справою — воно має також значення і для жінок, та й закоханих пар в цілому. Адже в українських селах здавна існувала традиція, якої подекуди й досі дотримуються — після Покрови починати справляти весілля. До цього дня тривали сватання і приготування, а з Покрови і до Пилипівки (тобто початку довготривалого посту) тривали гучні гуляння весіль. Ті ж дівчата, які у цьому році не знайшли собі пари — молилися до Богородиці, щоб вона і їм в наступному році “покрила голівоньку”.

Що слід робити у цей день:

Звісно ж, віряни моляться 14 жовтня Пресвятій Богородиці, просять захисту для всієї родини, а молоді — успіхів у коханні. Для цього потрібно прийти до церкви та поставити свічку біля ікони Богородиці.

Також дозволено влаштовувати щедрі застілля і пекти смаколики для домовика, аби його задобрити. Ну і звісно ж, найпопулярніша традиція сучасності — вітати зі святом українських воїнів.

Чого не слід робити 14 жовтня:

Як і у інші великі релігійні свята — не можна займатись прибиранням й іншими роботами. Не можна різати, будувати, шити, прати тощо. Не слід у таке свято лаятись та затівати сварки.

Також погані прикмети — позичати у цей день гроші, або відмовляти сватам. Тож раніше Покрова була для парубка чудовою нагодою засватати бажану дівчину.

Сучасна Покрова та День захисника України:

Сучасні воїни теж не випадково обрали цю дату, а саме через прагнення вшанувати своїх предків та наголосити на важливості продовження їх справи. З’явилась ця традиція у 2014 році. Тоді добровольчий рух був у самому розквіті, а російсько-українська війна тривала не більш ніж пів року. Багато підрозділів саме на Покрову вперше повертались додому на коротку відпустку і їх з усім розмахом зустрічали у столиці.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин