загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які пенсійні системи працюють у країнах світу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Реформа пенсійної системи України назріла вже давно. Зараз діє солідарна система, але через старіння нації вона скоро стане неефективною.

«Слово і діло» вирішило подивитися на досвід інших країн.

Є три види пенсійної системи: солідарна (громадяни, які працюють, утримують пенсіонерів за рахунок пенсійних внесків), накопичувальна (існують пенсійні фонди, накопичені кошти є власністю пенсіонера) і змішана.

У більшості країн діє змішана система, в якій домінує або солідарна, або накопичувальна. Виключно солідарна система працює на Кубі: пенсії платять громадянам відповідного віку, у яких є 25 років робочого стажу. Виключно накопичувальна система в Пакистані: громадяни, які працюють, сплачують внески на свій пенсійний рахунок.

Солідарна система домінує в Швеції, Польщі, Фінляндії, Ірані, Туреччині, Росії, Єгипті і Китаї. Наприклад, в Швеції 16% зарплати працівника відраховують до пенсійних зобов'язань, 2,5% – йдуть на приватний пенсійний рахунок. У Польщі є обов'язкові пенсійні внески (19,5% фонду оплати праці відраховують в пенсійний фонд), а також існують приватні пенсійні фонди. У Єгипті, Туреччині та Ірані пенсію починають платити з настанням пенсійного віку, але при наявності необхідного трудового стажу. У Китаї державні пенсії платять тільки колишнім державним службовцям, інші роблять внески із зарплати в пенсійний фонд.

Накопичувальна пенсійна система домінує у Великій Британії, Італії, Австрії, Німеччині, Франції, США, Нідерландах, Грузії, Чилі, Аргентині, Перу, Колумбії, Індії та Казахстані. У Британії базова пенсія виплачується по досягненню пенсійного віку, але від державної пенсії можна відмовитися і не платити внески. У більшості працівники відраховують внески в пенсійні страхові фонди.

У Німеччині, Нідерландах, Франції, Австрії та Італії є обов'язкове пенсійне страхування. Крім того, існують корпоративні пенсії – підприємства платять своїм колишнім працівникам.

У США 15,3% доходів працівника йде на обов'язкові пенсійні внески, є добровільні приватні і державні пенсійні фонди. У Чилі державні пенсії платять громадянам, якщо їх приватні пенсійні фонди збанкрутували. Працівники в країні роблять обов'язкові відрахування із зарплати в приватні пенсійні фонди на особистий рахунок. Аналогічна схема в Аргентині, Перу і Колумбії.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин