загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вартість продуктів в Україні зростає. Що буде з цінами далі?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Схоже, що ціну основних харчів ніхто не контролює.

Якщо місяць тому кілограм цукру в роздробі коштував 12 — 13 гривень, то сьогодні — 15 — 17 гривень і навіть вище. Збільшилася вартість олії, курячих яєць, гречки. Пекарі заявили, що до кінця року хліб і хлібобулочні вироби подорожчають на 10 — 15%.

Підвищення цін на харчі виробники зазвичай пояснюють девальвацією гривні на 20% з початку року, зростанням мінімальної зарплати у вересні, збільшенням цін на енергоносії.

Ще у квітні Кабмін запровадив державне регулювання цін на продукти на час карантину. Але, схоже, що вартість основних харчів ніхто не контролює.

Чого чекати від цін на продукти надалі? Чи зростатимуть вони? Про це розмовляємо з виконавчим директором Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзиним та генеральним директором Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексієм Дорошенком.

— Хліб дорожчає, попри те, що Україна зібрала непоганий врожай пшениці — понад 25 млн тонн. Чому так?

О. Пендзин:

— Фактори, що впливають на підвищення цін на хліб, дійсно є, але не настільки сильні, аби ціни зростали на 15%. У світі збільшується вартість зерна. Так, швидше за все побачимо підвищення цін на борошно у найближчі декілька місяців.

— Хіба уряд не встановив на час карантину регулювання цін на основні харчі?

— Ні, встановлено заявницьке регулювання. Тобто виробники декларують, що підніматимуть ціни — і завтра чи післязавтра це роблять. Раніше на кожне підвищення цін на соціально значущі продукти треба було отримувати дозвіл відповідних органів.

— Чому зростає вартість цукру?

О. Дорошенко:

— Це звичне явище перед новим маркетинговим сезоном. Залишки минулорічного цукру є, але їх мало, вони поганої якості. У вересні-жовтні були перебої з постачанням солодкого піску в мережі, тому ціна зросла. Але триває збір та переробка цукрових буряків нового врожаю. За даними Мінекономіки, цьогоріч в Україні планують виробити 1,2 млн тонн цукру. Цієї кількості (плюс перехідних запасів) достатньо для внутрішнього ринку. Тому в листопаді ціна на цукор може знизитися.

— Чи дорожчатимуть овочі борщового набору, м’ясо, яйця?

О. Пендзин:

— Вартість молока та м’яса напряму пов’язана з цінами на зерно. А воно як в Україні, так і у світі дорожчає. Наприклад, з початку року вартість пшениці зросла на 40%, з них тільки за вересень — на 25%. Тому яйця, м’ясо та молоко до кінця року зростуть у ціні на 5 — 7%.

Овочі борщового набору сьогодні коштують на 30 — 40% менше, аніж торік. Приміром, картопля дешевша в 1,5 раза, цибуля — майже вдвічі, ціни на моркву, буряк, капусту знизилися на понад третину. Ближче до нового року вартість овочів збільшиться, але вони все одно будуть дешевші, ніж минулого сезону. Загалом треба розуміти, що уряд змінив прогноз по інфляції. Згідно з ним, до кінця року зростання споживчих цін очікується на рівні 11,6% (замість 8,7%). За даними Держстату, базова інфляція у січня-вересні становила 2,6%. Тому до кінця року наш продуктовий кошик подорожчає ще на 8 — 9%.

До речі, в світі також дорожчають харчі, бо через карантинні обмеження не всі країни вчасно посіяли та зібрали добрий врожай. У вересні значення індексу продовольчих цін ФАО зросло на 2,1%, що є найвищим значенням за останні місяці.

О. Дорошенко:

— Не думаю, що до кінця року українські виробники надто підвищуватимуть ціни на харчі. Бо через карантин та кризу купівельна спроможність населення різко впала.

Леся Ясинчук

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин