загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виявилось, що шимпанзе та люди однаково «соціально старіють»: з віком звужують коло друзів та менше сваряться

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Науковці зі США виявили, що шимпанзе та люди мають однакову модель «соціального старіння» ㅡ особини старшого віку звужують своє коло спілкування, зміцнюють стару дружбу та менше сваряться.

Про це пише The Guardian.

Своє дослідження науковці проводили понад 20 років. Для цього залучили 21 шимпанзе у віці від 15 до 58 років у національному парку Кібале в Уганді. Для спостереження вони обрали саме приматів-чоловіків, оскільки вони мають міцніші соціальні зв’язки та частіше взаємодіють. 

“Ми з’ясували, що шимпанзе і люди мають однакову модель соціального старіння. Ми знаємо, що з віком люди старіють, і попри те, що їхні соціальні контакти звужуються, зв’язки між людьми стають сильнішими. І ми бачимо те ж саме тут у шимпанзе”, — повідомила дослідниця з університету Тафтса в Массачусетсі Зарін Мачанда.

Для спостереження науковці обрали саме приматів-чоловіків, оскільки вони, на відміну від самиць, мають міцніші соціальні зв’язки та частіше взаємодіють між собою.

За понад 78 тисяч годин спостережень вчені виявили різноманітні «схеми дружби» між шимпанзе. Науковці помітили, що у старших шимпанзе більше взаємної дружби та менше односторонньої. Також у міру того, як примати старіли, вони ставали менш агресивними та менше сварились у своєму соціальному колі.

Це відкриття здивувало вчених, адже така поведінка зазвичай притаманна людям, згідно з теорією соціоемоційної вибірковості. Психологи аргументували, що люди похилого віку віддають перевагу позитивним стосункам, оскільки вони усвідомлюють, що «їх час закінчується». Однак багато приматологів стверджують, що шимпанзе не має людського почуття смертності. Вони припускають, що причиною їх поведінки є якась інша рушійна сила.

Професорка Джоан Сілк з Університету штату Аризона припустила, що оскільки чоловіки старшого віку менше конкурують за партнерів, вони можуть зосередитись на тісних взаємних стосунках з тими, кому довіряють. Водночас приматолог з Університету Тафтса в штаті Массачусетс Зарін Мачанда заявив, що «вони можуть просто бути дуже щасливими разом».

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин