загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонерів розділять на категорії по-новому: які надбавки до пенсії і соцгарантії "світять" українцям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На засідання Кабінету міністрів було винесено законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб похилого віку", поданий міністром соціальної політики Мариною Лазебний, який стосується соціальних гарантій для літніх людей.

Право на пенсійне забезпечення

Мінсоцполітики пропонує змінити норму статті 18 Закону "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні", яка називається "Пенсія за віком".

Так, на сьогодні в цій статті зазначено, що "право на пенсію за віком має кожний громадянин похилого віку, який досяг пенсійного віку і має необхідний страховий стаж. Це право обумовлено трудовим внеском і не обмежується будь-якими обставинами, включаючи наявність інших доходів. Пенсії за віком виплачуються в повному розмірі без урахування одержуваного заробітку (іншого доходу)".

Замість цього статтю пропонується переписати в такому форматі:

"Право на пенсійне забезпечення.

Порядок і умови пенсійного забезпечення осіб похилого віку встановлюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та іншими актами законодавства, які регулюють відносини в цій сфері ".

Для літніх введуть класифікацію

Мінсоцполітики пропонує повністю поміняти норми про те, хто в Україні вважається літнім.

Так, прописується, що особами похилого віку вважаються громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, яким виповнилося 60 років.

Залежно від віку, виділяються такі категорії:

-   Особи старечого віку - від 75 до 90 років включно.

-   Довгожителі - від 90 років.

Особами передпенсійного віку пропонується вважати громадян України, іноземців, осіб без громадянства, яким до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" залишилося не більше ніж 2 роки.

Гра з термінологією

Зазначимо, що в Закон "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" вносяться наступні зміни.

Змінюється норма про те, що держава гарантує КОЖНОМУ ветерану праці та ГРОМАДЯНИНУ похилого віку належний рівень життя, задоволення РІЗНИХ життєвих потреб, надання різних видів допомоги.

Так, прибираються слова про те, що це гарантується кожному, а потреби можуть бути різні. Замість цього прописується, що держава гарантує соціальну допомогу.

Також замість "громадяни" похилого віку у всьому тексті прописується "Особи похилого віку".

Замість гарантії держави про те, що вона має організувати соціально-побутове забезпечення розвитку мережі матеріально-технічної бази для стаціонарних установ і надомних форм обслуговування громадян похилого віку, а також для підготовки відповідних фахівців прописується, що держава "забезпечує реалізацію права на соціальні послуги шляхом залучення надавачів таких послуг НЕДЕРЖАВНОГО сектора.

Також в гарантії дописали такі "важливі" пункти, як "забезпечення позитивного ставлення суспільства до осіб похилого віку", "інформування населення" та ін. гасла.

Законопроєкт "розмиває" і норми про заборону дискримінації літніх в сфері охорони здоров'я, праці та ін.

Виключається норма про те, що ветерани праці мають право на отримання позики на індивідуальне (кооперативне) житлове будівництво. Змінюється норма і про пільги для осіб, які мають особливі трудові заслуги.

Сигналізація і персональний QR-код

В Закон вводиться нова стаття 43-1, згідно з якою люди похилого, які не можуть самостійно пересуватися, можуть отримати персональну бездротову сигналізацію "Кнопка безпеки".

Також літні з психічними розладами можуть отримати браслет з QR-кодом.

Втім, таке рішення спочатку має прийняти місцевий орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування. Крім того, потрібно ще згода на обробку персональних даних.

Для ветеранів праці скасують нагрудний знак.

Вносяться зміни до статті 46 Закону, згідно із яким ветеранам праці паче не будуть видавати нагрудні знаки.

"Нагрудний знак не є підтвердженням права на пільги, але вимагає витрат з державного бюджету на його виготовлення", - підкреслює Мінсоцполітики.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин