загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сотні мільйонів на одну лікарню: скільки українцям ще платити за рай для "мажорів" в "Феофанії"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Фантастичні кошти викидаються на безкоштовне лікування "еліти".

9 листопада президент України Володимир Зеленський захворів на коронавірус. Поправляти своє здоров'я глава держави відправився в клінічну лікарню "Феофанія", де десятиліттями традиційно лікувалася вся владна верхівка країни. Таким чином, гарант став частиною тієї системи, яку багато років сам же і висміював зі сцени. Чому "Феофанія" досі лишається лікарнею для обраних, як живе її головлікар і, найголовніше, скільки грошей на утримання лікарні щороку витрачає український платник податків?

Конкурентів немає

Клінічна лікарня "Феофанія" була побудована в 1965 році і з перших днів свого існування стала медзакладом, де обслуговувалися "вершки" радянського суспільства: керівництво Компартії, Ради міністрів, герої СРСР, академіки та інші важливі люди.

У період незалежної України нічого особливо не змінилося. У 2000 році президент Леонід Кучма своїм указом створює Держуправсправами - спеціальний орган з матеріально-технічного та соціально-побутового забезпечення діяльності президента, ВР, Кабміну, РНБО. "Феофанія" переходить під управління цього органу, разом з десятками урядових санаторіїв і лікарень.

Примітно, що саме існування Держуправсправами не регламентоване ні законами, ні Конституцією, а тільки указом Кучми, який, до речі, 9 років взагалі перебував під грифом "опублікуванню не підлягає". Але це, як кажуть, зовсім інша історія.

Щорічно на своє існування "Феофанія" отримує мільйони гривень з державного бюджету. Так, наприклад, згідно з інформацією, отриманою народним депутатом Олександрою Устиновою, в 2018 році лікарня отримала з бюджету 467,8 мільйонів гривень, в 2019 році 422,7 мільйонів.

Для порівняння, бюджет витрат на сферу охорони здоров'я ВСІЄЇ Житомирської області в 2020 році склав 367 мільйонів гривень.

Звичайно, це зовсім непогано, коли держава може собі дозволити такі щедрі витрати на охорону здоров'я, але є нюанси.

По-перше, двері "Феофанії" відкриті далеко не для всіх. На сайті лікарні є офіційний прайс цін на медпослуги. Наприклад, здати ПЛР-тест на коронавірус коштує 1500 гривень. Стільки ж, скільки і в приватній клініці. Але ж "Феофанія" - не приватна. Українці утримують лікарню за рахунок своїх податків. Погодьтеся, досить дивно платити за одну послугу двічі: спочатку з податків, а потім і "живими" грошима. Це все одно, якби в супермаркеті треба було розрахуватися за пакет молока спочатку на касі, а після оплатити цей же пакет молока ще раз при виході з магазину.

Жодна державна лікарня, крім "Феофанії", так не працює. В рамках медреформи українські лікарні стали отримувати не фіксоване фінансування за койко-місця, як це було раніше, а за кожного окремого пацієнта. Так, тарифи НСЗУ на лікування - мізерні, і українцям все одно доводиться доплачувати за медпослуги. Так, деяким лікарням довелося оптимізуватися. Тому реалізація медреформи досі залишається дискусійним питанням. Але такий механізм фінансування хоча б стимулює конкуренцію серед медустанов і боротьбу за пацієнтів.

Однак "Феофанія" не поспішає ставати автономною і вступати в цю боротьбу. На сайті НСЗУ "Феофанії" немає в списках столичних лікарень, які уклали договори на лікування COVID-19, незважаючи на те, що в медустанові надають такі послуги і коштує лікування, за словами головлікаря Ігоря Семеніва 7,8 тисяч гривень в день.

Дійсно, навіщо отримувати фінансування на загальних підставах, якщо можна щороку без конкуренції виймати майже по півмільярда гривень з бюджету.

"Солодкий сон" "Феофанії"

А тепер подивимося на що витрачаються ці гроші. Наші з вами гроші.

Якщо проаналізувати тендери "Феофанії" в електронній системі держзакупівель Prozorro, то можна побачити, що, наприклад, у вересні лікарня оголошувала тендер на покупку папок за 720 гривень. Папки, Карл! У листопаді "Феофанія" замовила комплект чохлів на офісні стільці "Солодкий сон" за 3 750 гривень. Освіжувачі повітря, бритвені верстати, автомобільні запчастини і навіть бензопила - ось позиції, на які любить витрачати "Феофанія" гроші з бюджету. І на десерт: в лютому минулого року лікарня замовила 66 театральних крісел, пару диванів і кілька столів на загальну суму 1,2 мільйона гривень.

Фото: prozorro.gov.ua

До речі, витрачанням грошей платників податків займається ціла рота бухгалтерів - 30 осіб. Це дані самої лікарні станом на 2019 рік.

Тож не дивно, що при такій фінансовій політиці "Феофанія" не поспішає укладати контракти з Національною службою здоров'я.

Лікар-бізнесмен

Абсолютно окрему увагу варто звернути на головлікаря "Феофанії" Ігоря Семеніва, який займає цю посаду з 2008 року.

Отже, згідно з декларацією Семеніва за 2018 рік, в його власності значаться три земельні ділянки в Івано-Франківській області загальною площею 21062 квадратних метра. Ще три земельні ділянки під Києвом, загальною площею 3000 квадратних метрів, і три ділянки в Івано-Франківській області площею 2480 метрів у власності у дружини Семеніва. У спільній власності у Семеніва з дружиною - ще одна ділянка в Івано-Франківській області площею 2697 квадратних метрів.

Також у дружини Семеніва є житловий будинок на 242 "квадрата" в курортному селі Микуличин Івано-Франківської області, і ще один будинок в цій же області площею 514 квадратних метрів. А у самого головлікаря квартира в Києві на 155 "квадратів". Ще 4 дачних будиночка в Івано-Франківській області у Семеніва будується. Більш того, медик є співвласником кафе і СТО на заході України.

Звичайно ж, у головлікаря є дорогий годинник. Це Rolex за 141 тисячу гривень. А ось дружина головлікаря "Феофанії", судячи з усього, любить дорогі авто. Так, в її власності значиться Porsche Cayenne за 2 мільйони гривень і ще Land Rover за 2 мільйони. Сам Семенів автомобілем не обзавівся, зате у нього є два водних мотоцикла і снігохід.

При цьому, зарплата у Ігоря Семеніва, яку він отримав в 2018 році в "Феофанії", склала 636 тисяч гривень (53 тисячі в місяць), а ще 4,7 мільйона головлікар отримав від підприємницької діяльності. На рахунках в банках у медика зовсім не багато, всього 2,4 тисячі доларів, а ось готівкою 200 тисяч в гривнях і 100 тисяч в доларах.

Непогано заробляє Ігор Семенів і на тендерах в компаніях, в яких він значиться бенефіціаром. Все це, звичайно ж, фармацевтичні підприємства. Наприклад, 2020 рік був особливо успішним для компаній головлікаря "Феофанії". Його підприємства виграли 186 тендерів на загальну суму 7,8 мільйона гривень.

Насправді, список майна і доходів Ігоря Семеніва і його дружини можна було б ще довго продовжувати. У медика з дружиною є нежитлові приміщення, цінні папери, гаражі, ювелірні вироби... Однак картина, напевно, більш ніж зрозуміла.

Президента все влаштовує

Залишається питання - чи існує механізм, як зробити "Феофанію" по-справжньому відкритою для громадян? Чи ця лікарня приречена мати "особливий" статус?

Насправді, такий механізм існує, але він не простий... а дуже простий!

"Досить просто вивести "Феофанію" з-під Держуправсправами, - пояснює "Апострофу" керівник Першого добровольчого мобільного госпіталю (ПДМГ) імені М. Пирогова Геннадій Друзенко. - Її можна підпорядкувати на вибір: МОЗ або КМДА. Більшість столичних лікарень підпорядковані КМДА і тоді "Феофанія" буде лікувати киян. "Феофанія" може підкорятися і Національній академії медичних наук, правда, це найгірший варіант, адже наша академія любить, коли все "горить", постояти осторонь. Однак кожен з цих трьох варіантів відкриває лікарню для звичайних українців. І робиться це простим указом президента".

Дивно, але такий указ Володимир Зеленський вже видавав. Ще в січні цього року. Тоді гарант доручив Кабміну "забезпечити доступність для громадян сучасних методів діагностики і лікування, які надаються клінічною лікарнею "Феофанія". Але чи то президент не знав, чи то не захотів знати, але в першому ж пункті "Положення про Державне управління справами" сказано, що цей орган підпорядковується президенту. Все. І більше нікому. Відповідно, щоб вивести "Феофанію" з-під контролю Держуправління, Зеленському не потрібно було просити на це дозволу ні у Кабміну, ні у парламенту, ні навіть у "світового уряду". Досить було просто ухвалити таке рішення. Одноосібно.

"Але для цього потрібно просто мати політичну волю підписати такий указ. Але думаю, після лікування там Єрмака і Зеленського волі буде ще менше. У нас є відомчі лікарні: МВС, СБУ, ЗСУ, але вони, принаймні, галузеві. А ось "Феофанія" для еліти. там ще можна зустріти колишніх діячів Комуністичної партії СРСР, які досі мають право там на пільгове безкоштовне обслуговування. Але, як бачимо, навіть ті, хто обіцяв всіх зрівняти в правах, без докорів сумління самі лікуються в "Феофанії", - резюмував Друзенко.

Джерело:
До списку новин