загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пільги чорнобильцям 2021: як оформити, скільки отримуватимуть і головні зміни

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Соціальний захист громадян України – учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та постраждалих.

На сьогоднішній день все більше жителів нашої країни задаються питанням про те, які пільги надаються учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і постраждалим. До законодавства України з року в рік вносяться зміни з цієї теми.

Чи передбачені декретні жінкам-чорнобильцям, або пільги при вступі до вузу, а також при купівлі квартири та оплаті комунальних послуг? Чи повинні учасники ліквідації та постраждалі платити земельний податок? Чи скасувала Україна митні пільги? Чи надаються пільги з прибуткового податку? - Дана стаття максимально доступно відповість на актуальні питання про права та пільги для чорнобильців.

Які компенсації та пільги надаються постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

Відповідно до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" особам, віднесеним до категорії 1, 2 та 3 надаються, зокрема, такі гарантовані державою пільги:

•   право на довічне фізичне та соціально-психологічне відновлення;
•   переважне право залишення на роботі при скороченні штату працівників, а також на працевлаштування. А при звільненні чорнобильцям належить виплачувати допомогу в розмірі трикратної середньомісячної зарплати;
•   виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу;
•   виплата допомоги працюючим інвалідам по тимчасовій непрацездатності до 4 місяців поспіль або до 5 місяців у календарному році;
•   пільги на комунальні послуги: 50% знижка плати за користування житлом, при сплаті комунальних послуг (газу, електроенергії та теплової енергії, водопостачання, водовідведення тощо). З 2019 року почалася монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг;
•   позачергове безоплатне забезпечення автомобілем осіб з інвалідністю I групи незалежно від наявності медичних показань та осіб з інвалідністю II групи за наявності медичних показань;
•   пільги зі сплати податків, зборів, мит та інших платежів до бюджету відповідно до Податкового та митного законодавства;
•   безкоштовний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, залізничним або водним транспортом з правом першочергового придбання квитків;
•   використання чергової відпустки у зручний для них час, а також отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 робочих днів у році;
•   першочергове придбання промислових товарів підвищеного попиту, в тому числі легкового автомобіля, мотоцикла, моторного човна, телевізора, холодильника, меблів, пральної машини, пилососа в порядку;
•   податкова соціальна пільга в розмірі, що дорівнює 150% суми базової пільги;
•   пільги при розмитненні авто (на початку поточного року стало відомо, що Верховна Рада дозволить чорнобильцям не платити за розмитнення автомобілів).

Остання пільга важлива з тієї причини, що розмитнення з усіма зборами і податками обходиться досить дорого.

Скасування або обмеження тієї чи іншої пільги повинні компенсуватися рівноцінними гарантіями. А за "невикористання" низки соціальних пільг покладено грошові компенсації.

Зона відселення - це території за межами зони відчуження, на яких зафіксовано високе радіоактивне забруднення ґрунтів. У зоні забезпечується обов'язковий регулярний медичний контроль за станом здоров'я населення і здійснюються захисні заходи.

Що стосується того, куди звертатися, якщо ви дізналися про належні вам пільги, для цього в кожній області створені спеціальні органи соціального захисту. Наприклад, для отримання пільг по комуналці, надається черговий пакет документів, квитанції про сплату комунальних послуг і показання приладів обліку газу, електроенергії та води (лічильників).

У 2020 році щомісячні пенсії чорнобильцям зросли

Наприкінці 2014 року влада скасувала більшість соціальних гарантій ліквідаторам аварії на ЧАЕС, що стало для них вкрай неприємним сюрпризом. Чорнобильці-ліквідатори ходили по судах і неодноразово мітингували за повернення пільг.

У 2018 році надійшли новини про те, що пільги хочуть повернути не тільки чорнобильцям, але також дітям, батькам і вдовам постраждалих. Вже в 2019-му стало відомо, що пільги учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС все ж повернули.

За рішенням Міністерства соціальної політики України з початку 2020 року держава підвищила розмір пенсій чорнобильцям.

У відомстві Міністерства юстиції оприлюднили конкретні суми і терміни підвищення пенсій ліквідаторам цього техногенного лиха, що відносяться до 1, 2 і 3-ї категорій інвалідності.

З 1 січня особи з інвалідністю I групи отримуватимуть 2948,4 гривень, з липня — 3081,6 гривень, а з грудня — 3184,2 гривень.

Також у січні 2020 року особам з інвалідністю II групи виплатили 2620,8 гривень. З 1 липня соціальні виплати зросли на 100 гривень, а в грудні ще на 90 гривень — до 2830,4 гривень.

Інваліди III групи з початку 2020 року стали отримувати по 2375,1 гривень. У липні — 2482,4 гривень, а в грудні-2565,05 гривень.

Таким чином, у 2020 році дана категорія населення гарантовано отримала близько 200 додаткових гривень до своїх попередніх виплат порівняно з минулим роком.

Крім того, держава направила 155 млн грн на відшкодування витрат на харчування чорнобильцям першої та другої категорії в період карантину.

У частині пільг з транспортного податку ніякі нововведення передбачені не були.

Процедура заміни посвідчень у 2021 році

У 2021 році всім чорнобильцям-ліквідаторам і постраждалим поміняють посвідчення.

Кабінет міністрів продовжив до 1 січня 2021 року процедуру заміни посвідчень особам, які постраждали внаслідок катастрофи на ЧАЕС та іншим категоріям громадян. Відповідна постанова опублікована на урядовому порталі.

Документ Кабміну вносить зміни до постанови №551 від 11 Липня 2018 р.

"Внести зміну до пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 11 Липня 2018 року №551 "Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян", замінивши в четвертому абзаці цифри " 2020" цифрами " 2021", - йдеться в постанові.

Пенсійна реформа: індексація пенсій для чорнобильців у 2021 році в Україні

У 2020 році індексація пенсій у зв'язку зі збільшенням показника середньої заробітної плати була проведена з 1 травня.

Індексація торкнулася чорнобильців, які отримують пенсію в розмірі відшкодування фактичних збитків.

Один із законопроектів, запропонованих Міністерством соціальної політики, встановлює дату щорічної індексації пенсій -1 березня 2021 року.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин