загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні з 2021-го не буде пенсій без стажу. Куди звертатися і чи є шанс на гроші

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

З 2021 року в Україні припиняться виплати тимчасової допомоги, яку отримували українці, котрі пішли на пенсію у 60 років з нестачею стажу для звичайних пенсійних виплат. Постанову про такі виплати ухвалив ще уряд Володимира Гройсмана 27 грудня 2017 року і вона діє з 1 січня 2018-го по 31 січня 2020-го. Наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень НАН Лідія Ткаченко розповіла, кого стосуватимуться зміни, а також куди звертатися і що робити людям, яким не вистачає стажу для пенсії.

Так, Ткаченко пояснила, що запровадження тимчасової допомоги від початку було передбачене на три роки і її скасування не буде стосуватися більшості пенсіонерів.

"Тимчасова допомога не називалася соціальною пенсією. Те, що її призначення було передбачене на три роки, від початку було записано в законі "Про підвищення пенсій". Звичайно, більшість людей про це і не чули. Втім, більшості людей це й не буде стосуватися. Усе ж у тих людей, які зараз виходять на пенсію, вистачає стажу для того, щоб вийти на пенсію в 60 років", – пояснила Ткаченко.

Як змінилися правила і що робити

Експертка нагадала, що від 2004 року облік стажу здійснюється тільки за даними бази персоніфікацій пенсійного фонду і тільки на підставі сплачених внесків. Також навчання у вищих закладах не входить до стажу, як це було раніше. Люди, які зараз виходять на пенсію, мали здобути 27-28 років стажу до 2004 року. Ткаченко радить перевірити та підготувати усі документи. Окрім того, якщо у вас ще є час до пенсійного віку, то варто працювати офіційно.

"Страховий стаж є і зараз. Він у нас після 2004 року, це стаж, за який сплачено страхові внески, або ж воно зараховується кредитним періодом, наприклад, у ФОПів", – зауважує експертка.

Шанси на гроші

Ткаченко розповіла, що шанси щось отримати є у всіх, тому що у нас є й так звана соціальна допомога. Людям, які досягли 65 років, але не мають достатньо стажу, або й зовсім його не мають, потрібно звертатися в органи соціального захисту. Тоді їм призначається ця соціальна державна допомога для людей, які не набрали стажу. Також люди можуть звернутися по допомогу як малозабезпечені, яку в Україні одержують близько 2,5 мільйони осіб.

"Якщо не вистачає стажу, то є варіант одноразово докупити собі стажу. Якщо не вистачає буквально кілька місяців, звичайно, це може мати сенс, тому що за кожен місяць стажу, якого вам не вистачає, треба буде заплатити подвійний мінімальний розмір внеску. А мінімальний розмір внеску – це 22% від мінімальної зарплати, яка з 1 січня наступного року буде становити 6000, а потім з 1 липня буде 6500 гривень. Тобто доведеться заплатити трохи менше ніж 3000 за кожен місяць стажу", – каже експертка.

Утім, мати щонайменше 15 років стажу потрібно обов’язково, аби отримати пенсію.

Звідки норма

Згідно з постановою Кабінету міністрів № 1098 про затвердження порядку призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, людям, які досягли 60 років і не мають трудового стажу, припинять виплачувати соціальну пенсію з 2021 року.

Тобто з наступного року потрібно буде мати щонайменше 28 років стажу для того, аби вийти на заслужений відпочинок вчасно. Всім іншим доведеться працювати до 63 років, тобто мати від 18 до 28 років стажу, або до 65 – від 15 до 18 років стажу.

До кінця цього року українці з 15 роками стажу можуть претендувати на соціальну допомогу, розмір якої складає різницю між доходами людини і прожитковим мінімумом для непрацездатних (1769 гривень). Наприклад, якщо у людини офіційний дохід тисяча гривень, розмір соціальної допомоги складає 769 гривень. При цьому якщо в людини є другий транспортний засіб і площа житла перевищує 21 квадрат на людину плюс 10,5 квадратів на родину, гроші не виплачуються.

Що відомо

Уряд підтримав законопроєкт Міністерства соціальної політики про впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи (НППС) для людей, які працюють на шкідливому виробництві. Автори пропонують сформувати накопичувальну систему шляхом підвищення ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

З 1 грудня 2020 року в Україні мали зрости пенсійні виплати, прожитковий мінімум, соціальні виплати для кількох категорій осіб, розмір соціальної допомоги й аліментів.

Уряд спростив процедуру відкриття банківського рахунку для одержувачів пенсій та грошової допомоги, запровадивши процедуру "єдиного звернення". Тепер пенсії можна отримувати на поточний банківський рахунок.

Міністерство соціальної політики та Мінцифри планують спростити отримання соціальних виплат та перевести їх в онлайн. Нині вони працюють над проєктом положення про єдину інформаційну систему соціальної сфери.

Раніше Пенсійний фонд України перерахував мінімальний розмір пенсій для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки).

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

Джерело:
До списку новин