загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

ГРОШІ ЗА ТРУБИ: правда про плату за розподіл газу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними Укрстату заборгованість за постачання та розподіл природного газ є найбільшою серед усіх видів житлово-комунальних послуг. Станом на кінець січня 2020 українці заборгували 29,5 млрд.грн. Упродовж року ця цифра зменшувалась, у вересні борг склав 21,1 млрд грн, а на кінець жовтня знову виріс до 22,4 млрд.грн. 

Причому заборгованість за постачання газу (за газ як товар) виникла в тому числі і через карантинну заборону влади відключати боржників. А от плата за розподіл газу досі викликає в українських споживачів багато питань. І є такі, хто саме за розподіл ще не заплатив жодного разу.

При цьому Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проект тарифів на послуги розподілу природного газу на 2021 рік. Згідно з ним цей тариф зросте. 

У соцмережах хтось дивується – як люди не розуміють важливість плати за розподіл газу, хтось на всі лади її лає і звинувачує у всьому олігархів. 

Соцмережі про плату за доставку газу 2020
Що пишуть про плату за розподіл газу у соцмережах

А хтось пішов далі – і розмістив петицію про скасування цієї плати. Причому подібних петицій ми знайшли декілька.

Розбираємося детально – навіщо платити за розподіл газу, що саме цим оплачуємо, кому, чи можна не платити і що далі буде.

Звідки взялася плата за розподіл газу

З 1 січня 2019 року в Україні оператори газорозподільної системи (Оператор ГРМ) (облгази в минулому – ред.)  і постачальники (будь-які газзбути – ред.) газу –  окремі незалежні компанії.  Оператор ГРМ не може постачати природний газ, а здійснює лише його розподіл, тобто керує системою газопроводів. Це зроблено для імплементації Третього енергопакету на ринку природного газу і є черговим кроком до європейського енергетичного співтовариства, пояснила в коментарі Kosatka.Media голова Комітету Асоціації правників України з питань енергетики, нафти та газу, радниця Sayenko Kharenko Марина Гріцишина.

«У зв’язку із такими змінами у роботі ринку газу, побутові споживачі для поставки газу повинні укласти договір розподілу природного газу з Оператором ГРМ та окремо договір постачання природного газу з постачальником природного газу. Тому з початку 2020 року споживачі повинні сплачувати окремо за двома договорами», – уточнила юрист.

Хто отримує плату за розподіл газу

Ці гроші отримують саме Оператори ГРМ, а не та компанія, яка постачає вам власне газ. Це плата за нормальне функціонування газорозподільної системи, за допомогою якої поставляється газ від магістрального газопроводу до окремих споживачів. І тариф на розподіл – це єдине джерело фінансування цієї діяльності. Тому оплата тарифу на розподіл важлива для забезпечення стабільної роботи газорозподільної системи в Україні, зауважила Гріцишина. Додамо, що кожен оператор ГРМ має свій тариф на розподіл газу. І всі ці тарифи затверджує регулятор – НКРЕКП.

Петиція за скасування плати за доставку газу 2020Скасувати плату за розподіл газу просити почали ще у січні 2020

Як розраховується вартість доставки газу і від чого залежить

У «Чернігівгаз» для Kosatka.Media пояснили, що вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного споживача.

Розмір щомісячного платежу залежить від  обсягу його споживання протягом попереднього газового року (триває з 1 жовтня до 30 вересня) та тарифу на доставку (розподіл), який встановила НКРЕКП для конкретного оператора ГРМ.

Щомісячний платіж = річний обсяг споживання/12 місяців* тариф на розподіл.

Приклад розрахунку для споживача із Чернігівської області з річним обсягом споживання 200 куб. м: 200 куб. м/12(місяців)*1,128 (тариф на розподіл, затверджений для Чернігівської області на 2-ге півріччя) = 18,8 грн на місяць.

«Сплата за розподіл газу рівномірними щомісячними платежами дозволяє споживачам зменшити фінансове навантаження в опалювальний сезон. Крім того, знаючи свій щомісячний платіж, споживач за бажанням може сплатити за декілька місяців наперед одним платежем та зекономити на банківській комісії (це особливо актуально для споживачів з невеликим споживанням та, відповідно, розміром щомісячного платежу)», – пояснили в «Чернігівгаз».

Тобто, сума у вашій платіжці за розподіл газу, залежить від двох чинників: як багато газу ви споживали у минулому газовому році, та від тарифу за розподіл (його для кожного облгазу затверджують у НКРЕКП). 

Минула зима була теплою (і більшість домогосподарств спалили газу менше, ніж звичайно). Тож цього року нам нарахують невеликі обсяги. А от тариф з 1 січня зміниться. Для кожної області він зміниться по-різному. Подивитися який новий таріф буде саме у вашого облгазу можна на офіційному сайті НКРЕКП. 

Напряму вартість доставки газу для кожного з абонентів не залежить від їх загальної  кількості, адже вона вираховується на основі індивідуального річного обсягу споживання та тарифу.

Разом з тим, затверджений НКРЕКП тариф на розподіл газу – це вартість витрат на обслуговування газової мережі, поділена на замовлену потужність (обсяги доставленого споживачам газу). Витрати на утримання мереж залежать від їх протяжності, кількості технологічного обладнання, технічного стану, і не залежать від кількості газу, доставленого ними. Але при однаковій вартості витрат на утримання мереж тариф буде менший при більшому споживанні газу (тому тарифи різні для кожного оператора ГРМ).

Сплата для всіх споживачів, крім споживачів з нульовим споживанням, розраховується за обсягами їх споживання, а не за кількістю газових приладів, якими вони користуються. Чим менший загальний обсяг споживання в газовому році – тим менша сума щомісячного платежу в наступному календарному році.

Куди витрачається плата за розподіл газу

В Україні близько 11,2 млн. побутових споживачів газу та протяжність газорозподільних мереж становить майже 350 тис. км. Для поставки газу споживачам потрібно підтримувати в мережі певний тиск та обслуговувати ці мережі – не допускати поривів, ремонтувати у випадку аварій. Аварійна газова служба 104 фінансується також із тарифу на розподіл газу.

«Рахунки за доставку газу отримують всі cпоживачі, приєднані до загальної газорозподільної мережі – цим самим їм надано технічну можливість в будь-який час увімкнути будь-який газовий прилад і користуватися газом для своїх потреб. Саме на це і йдуть гроші, які споживачі сплачують за тарифом на розподіл – на цілодобове забезпечення такої можливості, тобто утримання та обслуговування мереж, підтримання належного тиску, роботу аварійної служби тощо», – наголосили у «Чернігівгаз».

І це відповідь на питання «чому я маю платити, якщо не користуюся газом». Для того, щоб не платити – треба зовсім від'єднатися від мережі, для чого – подати заявку своєму оператору ГРМ на «відрізання». Але в такому випадку, якщо захочете знову користуватися газом – треба буде знову «врізатися» і платити за приєднання до мережі.

Однак, як зауважила координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм ГО «ОПОРА» Тетяна Бойко у коментарі Kosatka.Media, українські споживачі не раз стикалися із яскраво вираженим свавіллям облгазів, тому довіра до них вкрай низька. І це є однією із причин, чому споживачі не хочуть платити за розподіл газу.

Керівник програм дослідницького центру у галузі енергетики DiXi Group Роман Ніцович також вважає, що операторам ГРМ слід задавати питання – як вони використовують тарифну виручку, щоб оптимізувати роботу мереж. В тому числі – як вони справляються з питанням покращення обліку, адже установка лічильників – це теж їхня відповідальність. 

Чи можна скасувати плату за розподіл газу

Якщо коротко, то відповідь – ні. За розподіл газу так чи інакше сплачують усі споживачі в усіх країнах. Українці також завжди платили за розподіл газу. Просто до розділення облгазів на дві самостійні компанії – постачальників (газзбути) та операторів ГРМ (облгази) – цю плату включали в загальну вартість газу.

«Українці не люблять комуністів, але хочуть жити в комунізмі. Є такий аргумент: «Ми самі збудували цю трубу». Але це плата не за трубу, а за її обслуговування. І це питання не лише вашого відрізку труби, а й того, як газ іде до нього. Він прокачується – це витрати на прокачку. Там працює технічний персонал, є лінія 104. Не платити – це значить позбавити цих людей зарплат. І це погіршення якості і безпечності газопостачання», – прокоментував ситуацію з неплатежами за розподіл газу експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Тетяна Бойко вважає пропозиції, в тому числі петиції, скасувати плату за доставку/розподіл газу маніпуляцією. 

«Адже автори ідеї навряд чи є дилетантами. Облгази/оператори ГРМ у всьому світі виконують надзвичайно важливу роль – забезпечують безпечне потрапляння газу до оселі споживачів, обслуговуючи газові мережі та обладнання. Ідея відмовитися від плати за роботу облгазів – рівносильна пропозиції залишити людей без газу», – відзначила вона.

ГРМ
Плата за розподіл (доставку) газу – це плата за обслуговування, а не «за трубу»

Однак переглядати і вдосконалювати тариф на розподіл – можна і треба, пояснив Роман Ніцович.

«Є можливості вдосконалення тарифу на розподіл газу. У більшості країн ЄС цей тариф залежить не тільки від постійних витрат на обслуговування мережі, а також є так звана енергетична частина, яка залежить від спожитого обсягу газу, який пройшов по трубах. Тому можливе запровадження двоставкового тарифу, оскільки в операторів є як постійні витрати, пов'язані з експлуатацією мережі, так і змінні, пов'язані з кількістю технологічного газу, який використовують при розподілі, і що залежить від обсягів розподілу газу», – зазначив експерт.

Поточний перегляд тарифу, який має відбутися з 1 січня 2021 року (про що йшлося на початку статті), пов'язаний із тим, що в останній період тарифи не переглядались. 

«Це продовження роботи з помилками, коли тариф не переглядався, а витрати змінювалися, бо змінилася і вартість газу, і видатки на фонд оплати праці, на обладнання тощо», – пояснив Ніцович.

Він також додав, що на вартість розподілу газу в Україні в тому числі впливає і значне скорочення обсягів споживання газу – майже у 4 рази. За його даними, у 1991 році Україна споживала більше 118 млрд куб. м газу, а в 2019 – трохи менше 30. В основному, це скорочення за рахунок скорочення споживання газу промисловістю. 

Але і населення разом з комунальними виробниками тепла за останні 20 років вдвічі зменшили споживання газу – з 35 до 16 млрд куб. м. А мережа та сама. І на фоні того, що можливе припинення транзиту газу з Росії, перед українською системою ГТС постає новий виклик – як утримувати нашу немалу газорозподільну мережу в умовах скорочення обсягів газу. Над цим уже думають в ОГТСУ, і це питання також слід поставити перед операторами ГРМ, відзначив Ніцович.

Хто може платити мінімум

Отже, зрозуміло, що зовсім не платити, якщо квартира чи будинок приєднані до мережі, не можна. Однак є кілька категорій споживачів, для яких встановлено мінімальну плату.

6 березня НКРЕКП ухвалила  постанову, яка передбачає мінімальну плату для  наступних категорій споживачів:

  • нові споживачі та/або домогосподарства, що мають період споживання природного газу менший ніж дев'ять місяців;

  • домогосподарства, які тривалий час не користувались газом, в тому числі яким припинено розподіл газу шляхом опломбування, але вони не від’єднані від системи газопостачання і не подали заяву на розірвання договору на розподіл.

Розмір мінімальної плати залежить від підключеного газового обладнання та норм споживання газу.

  • Домогосподарство з газовою плитою – 39 м3/12*тариф

  • Домогосподарство з плитою та газовою колонкою – 126 м3/12*тариф

  • Домогосподарство з автономним опаленням – 314 м3/12*тариф

А як у Європі? Чи є альтернативні способи утримувати газові мережі

Марина Гріцишина вважає, що порівнювати рівень оплати тарифу на розподіл в Україні з країнами ЄС не варто. Навіть між країнами ЄС існує велика різниця у можливості населення сплачувати за газ та електроенергію. Так, в одних країнах ЄС енергетична бідність може бути лише у кількох відсотків населення, а у інших країнах ЄС може досягати 20-30 відсотків.

За словами Романа Ніцовича – у Європі також є ті, хто мають борги за газ, в тому числі і за його розподіл. Таких споживачів там до 7%.

Тетяна Бойко зазначила, що у Європі, переважно, постачальник виставляє споживачу одну комбіновану платіжку – і за постачання, і за розподіл. Плата за розподіл перераховується оператору ГРМ.

Журналіст  Kosatka.Media у соцмережах зустрів цікаву пропозицію – щоб замість споживачів плату за розподіл платили постачальники газу, мовляв, вони ж заробляють на продажу газу – то нехай і за утримання мережі платять.

Андріан Прокіп зауважив, що ця ідея із області – «якщо мій сусід працює і отримує зарплату – то нехай платить комуналку за обслуговування всього під'їзду».

«Це нонсенс. Але це все від бідності. Насправді споживач має заплатити за адекватну послугу. А у нас велика частина населення є неплатоспроможною і шукає якісь варіанти, щоб не заплатити. А по-друге – це у нас якесь пост-радянське насліддя. Адже нікому не приходить в голову казати оператору, наприклад, мобільного зв'язку: «Я заплатив гроші за телефон, то нехай продавець телефону платить за мій мобільний зв'язок». Люди платять 200 грн за інтернет, 400 грн за телебачення, 200 грн за мобільний телефон. А от платити за доставку газу – не хочуть», – констатував експерт.

Тож чи варто дисциплінованим споживачам газу боятися, що понад 20-мільярдна заборгованість загрожує постачанню газу вже?

До чого можуть призвести неплатежі за розподіл газу

На фоні того, що в оператора ГРМ є тариф, в який закладені всі складові його витрат, кожна не сплачена копійка – це вже удар. Він може, зокрема, не розрахуватися з оператором ГТС за формування негативних небалансів.

«Складно сказати, чи це вже катастрофа. Але в такій динаміці – це вже рух до катастрофи. Якщо хтось не заплатив за послугу – за неї має заплатити хтось інший. Враховуючи, що оператори ГРМ вже мають збитки і борги перед Оператором ГТС – це просто чергова крапля у погіршення якості і безпечності послуги», – відзначив Андріан Прокіп. 

Заборгованість населення за постачання та розподіл газу 2020
З початку року українці стабільно винні за постачання та розподіл газу більше 20 млрд грн

Роман Ніцович вважає, що варто дивитися на відносні цифри, а не абсолютні. Крім того, існує питання щодо температурних коефіцієнтів – додаткових обсягів газу, які окремі оператори нарахували споживачам за приведення до стандартних умов (газ певної температури та тиску). Регулятор і уряд вважають ці нарахування незаконними. У операторів мереж своя позиція. Зараз питання вирішує Верховний суд. Його рішення за позовом побутового споживача має стати прецедентним. Але остаточно проблему можна буде вирішити тільки при повному комерційному обліку газу та переходу на розрахунок за енергетичні одиниці, а не за обсяги газу, підсумував Ніцович.

А наш висновок – панікувати не варто. Але накопичення боргів нічого гарного не обіцяє. Тим більше, якщо не платити за послугу за безпечну подачу газу, від якого в опалювальний сезон значно залежить якість життя більше половини українців.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин