загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які послуги при травмах є безкоштовними. Пояснюють в НСЗУ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Які послуги, медикаменти та витратні матеріали покриває пакет НСЗУ по лікуванню травм, і що до нього входить, а що – ні? Які коефіцієнти ставки для відділень травматології та ортопедії? Що входить до травматологічного пакету служби екстреної медичної допомоги? Про це в ефірі Українського радіо Чернігівської хвилі у програмі "Прайм-Вечір. Акценти" розповіла керівниця пресслужби НСЗУ Лілія Гудзь. Чи вистачає цих грошей в реальних ситуаціях – прокоментував завідувач ортопедо-травматологічного відділення обласної лікарні Юрій Ігнатенко.

За словами Лілії Гудзь, лікування та діагностика пацієнтам, які травмувалися, є безкоштовною. Є дві групи таких пацієнтів: ті, які не потребують госпіталізації – вони отримують допомогу в медзакладах, які заключили договір з НСЗУ на, так званий, амбулаторний пакет. В цю допомогу входить діагностика, рентген, власне лікування, знеболення. Якщо ж людина має якусь складну травму - її кладуть в стаціонар. Пацієнт може отримати безкоштовно стаціонарну допомогу в закладі, який має відповідний договір з НСЗУ – з хірургічними втручаннями або без.

"Якщо людина потрапляє в такий заклад, направлення лікаря не потрібно. У пакет включені діагностика, лікування, зокрема хірургічне, перебування й харчування в лікарні, лабораторні обстеження, ліки та витратні матеріали з національного переліку лікарських засобів й ті, які закуповуються централізовано. А також – реабілітація, якщо потрібно", — каже Лілія Гудзь.

З її слів, так звана базова ставка за стаціонарне лікування складає 5 тисяч гривень. Вона примножується в залежності від тяжкості випадку і наданого лікування.

Як каже завідувач ортопедо-травматологічного відділення обласної лікарні Юрій Ігнатенко, якщо пацієнта лікують без операції – в цю суму можна вкластися. Інше питання – оперативне втручання.

"Тут узагалі дійшло до смішного: встановили на всі, без виключення, оперативні втручання в травматології один коефіцієнт – 1,86. Це, приблизно, 8,5 тисяч гривень. Що прооперувати палець-мізинець, що прооперувати відкритий перелом стегна. Вартість витратних матеріалів – абсолютно різна. Якщо палець можна за цю суму прооперувати, то якийсь масивний перелом, з пошкодженнями м’яких тканин – звичайно, це нереально. Це на плечі пацієнта, звичайно, лягає", - зазначає лікар.

За словами лікаря, така ж ситуація склалася і з дорогими витратними матеріалами – пластинами, штифтами.

"Дороговартісні медичні матеріали – протези, імпланти не входять у тариф медичних гарантій. Вони закуповуються або централізовано – через бюджет МОЗ, але в певних регіонах існують місцеві програми, які їх закуповують", — каже Лілія Гудзь.

Юрій Ігнатенко зазначив, що медичні матеріали коштують залежно від якості, від 5 тисяч гривень, і наголошує, що під час операції їх може знадобитися декілька.

"Для операцій при переломах, остеосинтезі, останніх років вісім, мабуть, централізованих закупівель не було. Під час однієї операції, з мого досвіду, використовується до чотирьох пластин і штифтів – при переломі в одній локалізації. Загалом це коштує не менше 15 тисяч гривень", - зазначив лікар.

Він додав, що купувати пластини і штифти також мають пацієнти. Протези держава закуповує, але в лікарів є сумніви у їхній якості.

"По протезам були закупівлі, але тут окрема тема – останні 2-3 роки держава закуповує протези китайського виробництва", - зазначив Ігнатенко і додав, що є більш дорогі варіанти, але їх доведеться купувати хворим теж самостійно.

Що відомо

  • Міністерство охорони здоров’я планує підвищити тариф на виклик бригади екстреної медичної допомоги у наступному році зі 164 до 412 гривень.
  • Також МОЗ планує збільшити тариф на діагностику, хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями або підозрою на новоутворення до 60 тисяч гривень.
  • Крім того, міністерство планує встановити тариф на діагностику та лікування гострого інфаркту міокарда на рівні 37 028 гривень. На сьогодні вартість такого лікування оцінюється в 30 108 грн.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин