загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Жінок прирівняли до чоловіків: у 2021 році йтимуть на пенсію у 60 років

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У 2021 році в Україні зросте не тільки стаж, але й пенсійний вік для жінок, повідомляє Vlasno.info з посиланням на 24 Новини.

Тож для виходу на пенсію у 2021 році потрібно виконати дві умови: досягти певного віку та мати певний страховий стаж.

Вік виходу на пенсію

Наразі чоловіки виходять на пенсію у 60 років, а жінки на пів року раніше, проте пенсійний вік для жінок теж зросте до 60 років з 1 квітня 2021 року, згідно з законом.

У порівнянні з багатьома європейськими країнами українці виходять на пенсію раніше. До прикладу італійці та ісландці виходять на пенсію у 67 років. Проте це цілком обгрунтовано, адже тривалість життя у нас найнижча у Європі після Молдови – 72,5 роки. 

Страховий стаж

У 2017 необхідний страховий стаж становив 15 років. Проте, починаючи з 2018, коли його підвищили до 25 років, він щороку збільшується на один рік. Кінцева мета – 35 років у 2028. У 2021 році необхідний страховий стаж становитиме 28 років.

Що робити, якщо не вистачає страхового стажу

Якщо стажу недостатньо – існує 3 варіанти як таки отримати пенсію в Україні.

Варіант 1. Вихід на пенсію пізніше

Якщо почекати ще 3 роки, то необхідний страховий стаж на 10 років менший, тобто у 2021 році страховий стаж для тих, хто виходить на пенсію у 63 роки становитиме 18 років.

Якщо у вас страхового стажу всього 15 років, то можна вийти на заслужену пенсію у 65 років.

Варіант 2. Докупити стаж

В Україні можна докупити страховий стаж, але ця покупка не з дешевих. Один рік стажу обійдеться у понад 30 тисяч гривень. Вартість купівлі стажу розраховується за такою формулою:

Стаж = ЄСВ * Коефіцієнт * Кількість місяців

Припустимо, ми купуємо 1 рік стажу:

ЄСВ (1 320) * Коефіцієнт (2) * Кількість місяців (12) = 31 680 гривень.

У нашому матеріалі Стаж для пенсії: як купити, скільки коштує та кому це потрібно Стаж для пенсії: як купити, скільки коштує та кому це потрібно пояснюємо чи вигідно купувати стаж до пенсії.

Як купити стаж?

Потрібно звернутися у податковий орган за місцем проживання та надати такі документи:

Заява про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або одноразову сплату в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхуванняКопія трудової книжкиВиписка із системи персоніфікованого обліку (ОК-5)Копія паспорта або іншого документа, що засвідчує особу.

Сплатити за куплений стаж потрібно впродовж 10 календарних днів після підписання Угоди.

Варіант 3. Очікувати на соціальну пенсію

З 2021 року відбудуться певні зміни. З 2018 по 2020 роки можна було отримати тимчасову соціальну пенсію, якщо досягли пенсійного віку, але не маєте відповідного стажу. Розмір пенсії – прожитковий мінімум для людей, які втратили працездатність. Наразі це 1 769 гривень.

Пенсіонерам без стажу, які мають дохід, виплачуть різницю між доходом і соціальною пенсією. Тобто за умови, що пенсіонер має дохід у розмірі 1 тисячі гривень, він отримує від держави соціальну пенсію у розмірі 769 гривень. Якщо доходу немає зовсім – то пенсія становить 1 769 гривень.

Але шанси щось отримати є у всіх, тому що у нас є й так звані соціальні пенсії.

Людям, які досягли 65 років, але не мають достатньо стажу, або й зовсім його не мають, потрібно звертатися в органи соціального захисту, пояснює Лідія Ткаченко. Тоді їм призначається ця соціальна державна допомога для людей, які не набрали стажу.

Також люди можуть звернутися по допомогу як малозабезпечені, яку в Україні одержують близько 2,5 мільйони осіб.

 Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин