загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бюджет-2021 затверджено: якими будуть пенсії, зарплатня, курс гривні і як зросте інфляція

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Головний фінансовий документ країни на майбутній рік парламентарі традиційно взяли напередодні новорічних свят.

15 грудня Верховна Рада проголосувала за бюджет-2021 у другому читанні і загалом. Цей документ підтримали 289 народних обранців.

Експерти вже називають бюджет на майбутній рік посткризовим або кошторисом виживання. А в Міністерстві фінансів зазначають, що народні депутати запропонували близько 2,5 тисячі правок до проєкту.

Про плюси і мінуси в головному кошторисі країни - читайте у матеріалі ТСН.ua.

Скільки заробимо та витратимо

У майбутньому році доходи бюджету складуть 1,092 трлн грн (+21 млрд до другого читання). Дохідна частина зросла за рахунок зростання податку на додану вартість, ввізного мита, грального бізнесу, податку на прибуток, приватизації тощо.

В митниці вважають, що план на 2021 рік за зборами митних платежів є перебільшеним. На майбутній рік влада очікує зібрати 420,4 млрд грн. Але нинішній рік показав, що зібрати вийшло близько 351,2 млрд грн.

Якщо взяти динаміку минулих років, то основний кошторис країни також не був виконаний на 100%. Згідно з даними порталу openbudget, 2020 року бюджет доходів виконано на 82% (1,082 трлн грн).

Для порівняння: 2019 року план із виконання дохідної частини бюджету виконаний на 97,5% (1,289 трлн грн).

Як бачимо, з появою коронавірусу реалізовувати доходи країни стало складніше. Ця ситуація непокоїть й експертів, оскільки країна тільки перебуває в розпалі кризи. "Так вийшло, що бюджет-2020 не планувався як кризовий, а став ним вже протягом року. У 2021 року ми продовжимо більше витрачати для покриття попередніх боргів і під нові борги. Тоді як заробітки майже не ростуть - майже половина підвищення дохідної частини запланована від легалізації азартних ігор. Непокоять плани щодо більшої "ефективності" податкових органів - з бізнесу можуть почати просто більше "вибивати" боргів. Яким же цей бюджет виявиться за фактом, і який на нас чекає 2021-го в реальності - покаже тільки наступний рік", - зазначає економіст Іван Нікітченко.

Якщо говорити про витрати до другого читання оцінили 1,328 трлн грн (-2 млрд грн). Такі дані порталу openbudget. Але в своїй промові на трибуні парламенту міністр фінансів Сергій Марченко назвав ще більшу суму видаткової частини бюджету - 1,347 трлн грн (+13,5 млрд грн до другого читання). За його словами, ці кошти враховують необхідність фінансування всіх пріоритетних напрямків держави: охорона здоров'я, закупівля вакцини від коронавірусу, підвищення рівня мінімальної зарплати, індексація пенсій, розвиток освіти тощо.

Для порівняння: 2020-го, згідно з даними порталу openbudget, видаткова частина виконана на 70,9% і склала 1,168 трлн грн. 2019-го цей показник був реалізований на 94% і виявився на рівні 1,370 трлн грн.

Утім, експерти вважають, що видаткову частину бюджету можна було б розподілити ефективніше. "У бюджеті на 2021 рік можна було урізати витрати на утримання держапарату і перекинути ці кошти на соціалку, охорону здоров'я, освіту. Крім того, можна було б закласти більше коштів на програми підтримки бізнесу наступного року", - вважає керівник секретаріату ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Залишається нагадати, що основні макропоказники в бюджеті на 2021 рік будуть такими: інфляція - 7,3% (у 2020 році - 5,5%), зростання ВВП - 4,6% (3,7%), середньорічний курс долара - 29,1 грн (27 грн).

Із запізненням на 2 тижні від встановленого законом строку депутати взялися за головний кошторис країни. До другого читання Кабмін запропонував країні жити явно на більші гроші, ніж є. Дефіцит склав рекордну суму - 240 мільярдів гривень. Щоб вистачило всім, багатьом довелося зменшити частку. Скоротили видатки на "соціалку", в тому числі субсидії, Пенсійний фонд та громади. Також кадрові зміни в Кабміні пройшли зі скандалом та під скандування "Ганьба!" - у парламенті помітили кнопкодавство. Як лататимуть "космічну діру" в бюджеті – дивіться.

На які гроші розраховує народ

Уряд заклав на 2021-й зростання соціальних стандартів. Зокрема, мінімальна зарплата буде підвищена двічі: від 1-го січня - до 6000 грн (зараз - 5000 грн), від 1-го грудня - до 6500 грн. Це означає, що погодинна оплата співробітників від січня становитиме 36,11 грн, а від грудня - 39,12 грн. Таким чином, рівень доходів населення має зрости приблизно на 20-30%.

Також зросте прожитковий мінімум. Зокрема, базовий показник від 1-го січня 2021 року становитиме 2189 грн (в січні 2020 року - 2027 грн), від 1-го липня - 2294 грн (у липні 2019 року - 2118 грн), від 1-го грудня - 2393 грн (в грудні 2019 року - 2189 грн). 

бюджет-2020 інфографіка

Якщо говорити про пенсії, то тут спостерігається цікава ситуація. У майбутньому році дефіцит Пенсійного фонду складе 203 млрд грн. Але це не завадило народним обранцям скоротити обсяг дотацій для відомства на 8 млрд грн. Втім, в Кабміні впевнені, що незважаючи на зниження фінансування ПФ, всі виплати будуть здійснюватися без перебоїв.

Водночас, влада пообіцяла провести щорічну індексацію пенсій в травні, хоча раніше планувалося зробити це в березні. Також слідом за зростанням мінімальної зарплати від 1-го січня пенсії зростуть до 2400 грн, а від 1-го липня - до 2600 грн. Це підвищення стосується пенсіонерів у віці від 65 років, які мають стаж: жінки - від 30 років, чоловіки - від 35 років.

Для розуміння: зараз розмір мінімальної пенсії становить 1769 грн. Очікується, що в грудні 2021 року цей показник виросте до 1934 грн.

Планується, що від 1-го липня пенсіонери у віці 75-80 років отримуватимуть доплати в розмірі 400 грн. Ця ж категорія населення зможе розраховувати на мінімальну пенсію в 2500 грн, за умови наявності мінімального стажу в 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

Українці старше 80 років отримуватимуть доплати по 500 грн. Їхня мінімальна пенсія складе 2600 грн, якщо стаж також складе 20-25 років.

Експерти вважають, що велика частина населення не відчує поліпшення матеріального становища, оскільки підвищення соцстандартів буде дуже плавним. "Хоча перегляд зарплат, пенсій і прожиткового мінімуму можна, безумовно, вважати плюсом у формуванні бюджету-2021. Але хотілося б, щоб найближчими роками рівень добробуту громадян все ж ріс активніше", - уточнює Забловський.

Лікарі та вчителі зможуть отримати більше

В умовах пандемії коронавірусу питання з фінансуванням медичної сфери стало темою складних суперечок під час ухвалення держбюджету-2021. Зокрема, міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що на цей напрям потрібно виділити 296 млрд грн. Але, згідно з даними порталу openbudget, Міністерство охорони здоров'я може розраховувати в майбутньому році на обсяг фінансування в розмірі 162 млрд грн (2020-го - 116 млрд грн).

Як зазначає міністр, зараз середня зарплата співробітників галузі становить: лікарі - 9 тис. грн, середній медперсонал - 7 тис. грн, молодший медперсонал - 5 тис. грн.

Очікується, що 2021 року медичні працівники зможуть розраховувати на підвищення зарплат до 30%. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко. Зокрема, ці завдання можуть бути реалізовані завдяки спеціальному фонду, з якого будуть фінансуватися заходи з вакцинації та запобігання пандемії коронавірусу. Фонд планується наповнювати за рахунок окремих програм, а також завдяки фіндопомозі міжнародних донорів.

А ось Міністерство освіти отримає фінансування в розмірі 155 млрд грн в 2021 році. 2020-го відомство могло розраховувати на 131,5 млрд грн.

Основна частка цих коштів піде на підвищення заробітної плати в межах 26-28%. Це означає, що якщо наразі зарплата вчителя після вишу складає 7580 грн, то майбутнього року цей показник виросте до 9511 грн. А вчителі вищої категорії зможуть отримати більше - десь 13400 грн (зараз 10600 грн).

Експерти: бюджет буде переглядатися

Опитані ТСН.ua економісти називають бюджет-2021 року посткризовим або кошторисом виживання. Чому? Все просто: важко істотно змінювати підходи до формування і витрат бюджету під час пандемії коронавирусу. Тим більше, що наступний рік буде непростим для української економіки, адже розпочнеться з жорсткого карантина та падіння податкових надходжень.

Водночас експерти вважають, що бюджет-2021 є реалістичним на момент його ухвалення. Але чи буде він таким весь майбутній рік - поки складно прогнозувати.

"Чи реалістичний бюджет - це стане відомо не раніше весни. Тільки навесні Україна зрозуміє, чи йде масова вакцинація за планом і дає очікувані результати, вийшли інші країни на стійкі темпи зростання економік. Також ми залежимо від виділення фінансової допомоги від МВФ. У разі тяжкої економічної ситуації у наших торгових партнерів на Заході і проблем з виділенням траншей, Україну може очікувати дуже важкий бюджетний рік", - вважає Нікітченко.

Своєю чергою, Забловський не виключає, що бюджет-2021 буде за традицією неодноразово переглядатися. "Реалістичність будь-якого бюджету будується на певних припущеннях і прогнозах, насамперед, макроекономічного характеру. З огляду на те, що зберігається невизначеність з пандемією в усьому світі, в наступному році з великою часткою впевненості ми можемо очікувати кілька переглядів бюджету, що буде пов'язано зі станом економіки і розвитком пандемії в країні", - уточнює аналітик.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин