загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Програма дій Кабміну: які обіцянки виконали міністри

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд Дениса Шмигаля, який призначили у березні, хоча й з точковими змінами, але все-таки продовжить працювати в новому році. «Дамоклів меч» у вигляді відставки висить над Кабміном через те, що Верховна рада в червні двічі відхилила запропоновану програму дій і не дала уряду імунітет на рік. Проте, Кабмін все одно керується неприйнятим документом, і «Слово і діло» проаналізувало, скільки обіцянок із нього вже виконані.

Усього, нагадаємо, за підрахунками наших аналітиків, в програмі Кабміну 647 обіцянок. Натепер міністри змогли виконати 28.

Кабмін Дениса Шмигаля виконав 28 обіцянок із програми дій. Усього в програмі більше 600 обіцянок.
Виконані обіцянки з програми КМУСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перегляд бюджету і виплати медикам

Одна з перших виконаних обіцянок уряду – забезпечити перегляд держбюджету на 2020 рік через пандемію коронавірусу. Зміни Рада схвалила вже 13 квітня. Вони, зокрема, передбачали створення Фонду боротьби з COVID обсягом в 64,7 млрд грн. На чому ще вирішила заощадити держава, можна подивитися на нашій інфографіці.

Медикам й іншим особам, які задіяні в боротьбі з коронавірусом, в програмі обіцяли підвищення зарплати. На законодавчому рівні врегулювання додаткових виплат медикам відбулося ще наприкінці березня, Кабмін ухвалив постанову про їхнє забезпечення 24 квітня.

Аналогічну постанову на період карантину було прийнято щодо деяких працівників Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Митної служби, Нацполіції. Крім того, додатково 2,7 млрд виділили МВС з Фонду боротьби з пандемією.

Також в Кабміні виконали обіцянку забезпечити кризову комунікацію з населенням щодо дотримання карантину і боротьби з епідемією. Механізм кризової комунікації включає: щоденні інформаційні брифінги голови МОЗ та його заступників, інформаційний супровід цих же даних в соцмережах, рекомендації для навчальних закладів та інших установ, інформаційні кампанії для дітей тощо.

На час карантину в уряді обіцяли спростити надання тимчасової допомоги з безробіття. За рішенням Кабміну, допомогу з часткового безробіття надає Центр зайнятості не тільки роботодавцям для своїх працівників, а й фізичним особам-підприємцям. Роботодавці та ФОПи можуть звернутися по кошти протягом 90 днів із дня зупинення (скорочення) виробництва. Раніше термін подачі документів був тільки 30 днів.

Соцдопомога пенсіонерам і кредитна підтримка бізнесу

Кабмін виконав обіцянку запроваджувати нові і розширювати наявні програми кредитної підтримки для малого і середнього бізнесу. Цьогоріч запрацювала програма портфельних гарантій, якою можуть скористатися суб'єкти мікро-, малого та середнього підприємництва, термін ведення господарської діяльності яких перевищує один рік. Згідно із законом, в 2020-му держава може надати портфельні гарантії обсягом до 5 млрд грн.

Також була розширена програма «Доступні кредити 5-7-9%». Тепер бізнес може оформити відстрочку зі сплати не тільки тіла кредиту, але й відсотків на обслуговування позики. Ще програму розширили для фермерських та сільськогосподарських суб'єктів, які отримали збитки через посуху.

Що стосується допомоги пенсіонерам та іншим незахищеним верствам населення, то їм виплатили одноразову допомогу в розмірі тисячі гривень. Для пенсіонерів старше 80 років встановлено щомісячну надбавку у 500 грн. Крім того, забезпечено запуск індексації пенсій на 11%, а для дітей фізичних осіб-підприємців передбачили допомогу на дітей.

Компенсації за зруйноване житло на Донбасі і новий порядок переміщення товарів через лінію розмежування

У програмі Кабміну є обіцянка запровадити механізм виплати компенсацій за житло, зруйноване внаслідок російської агресії. У вересні уряд затвердив порядок виплати компенсації, її розмір визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження житла в регіонах України, але не більше 300 тис. грн. На цей рік на такі цілі передбачено 20 млн грн.

Для абітурієнтів, які живуть на тимчасово окупованих територіях спростили доступ до українських вишів. В Україні збільшили кількість освітніх центрів (пунктів звернення абітурієнтів), зняли обмеження за переліком вишів, в які можна вступати, а також зробили ЗНО необов'язковим для жителів ОРДЛО і Криму.

Також Кабмін виконав пункт програми про вдосконалення переліку і обсягу товарів, обмежених або заборонених до перевезення через лінію розмежування. Тепер людина може переміщати:

  • готівкові кошти з контрольованих України територій на тимчасово окуповані території не більш як 50 тис. грн (або еквівалент у валюті);

  • ліки, але не більше, ніж вказано в рецепті (раніше такої норми не було);

  • індивідуальні медичні вироби б/у для забезпечення життєдіяльності людини та контролю за її станом.

«Велике будівництво» онлайн і програма розширених можливостей НАТО

За реалізацією відомої програми «Велике будівництво» можна стежити в режимі реального часу, як і обіцяли в Кабміні. На офіційному сайті програми в розділах «аналітика» і «новини», а також в соцмережах публікується поточна, статистична, звітна та аналітична інформація про хід виконання.

У Кабміні виконали обіцянку запровадити спрощений механізм зміни постачальника на ринку природного палива для побутового споживача. Тепер це можна зробити онлайн через заявку з пакетом документів на сайті газової компанії. Уряд удосконалив процедури і умови роботи постачальника «останньої надії» (компанія, яка зобов'язана протягом 60 днів постачати газ споживачеві, якщо він залишиться без постачальника).

Також Кабмін зміг забезпечити приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО, статус члена цієї програми наша держава отримала у червні. Статус дає змогу країні-партнеру досягти секторальної сумісності з НАТО – на рівні системи логістики, зв'язку, управління військами, конкретних родів військ тощо. Варто відзначити, що роботу над цим питанням розпочав уряд Олексія Гончарука, а уряд Шмигаля – продовжив.

Законодавчі зміни щодо електронного адміністрування акцизу з пального і спирту – це теж питання, яке Кабмін Шмигаля «успадкував» від Гончарука. У грудні Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування акцизного податку». У липні Кабмін вніс зміни в порядок електронного адміністрування реалізації пального і спирту етилового відповідно до норм закону. І, таким чином, виконав пункт своєї програми.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

 

Джерело:
До списку новин