загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українські медсестри про реалії роботи: виснажливо і мізерна зарплата

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Низькі зарплати, затримки з виплатою, складні умови праці змушують дедалі більше медичних працівників в Україні покидати або змінювати роботу, або ж їхати за кордон. Історії трьох українських медсестер.

До медпрацівників під час пандемії COVID-19 прикута особлива увага

До медпрацівників під час пандемії COVID-19 прикута особлива увага. На фото: Надія Миронова (л) з колегою

Під час епідемії коронавірусної хвороби COVID-19 медичні працівники в Україні опинилися на передовій боротьби з вірусом. До проблем медичної галузі за останній рік було прикуто чимало уваги громадськості та влади, однак ситуація залишається невтішною. Складна робота в умовах пандемії, брак фінансування та незавершена медична реформа позначаються на настроях медичних працівників. У міністерстві охорони здоров'я України неодноразово заявляли про загрозу кадрової кризи і масових звільнень. Медики ж виходили на акції протесту і погрожують страйком після Нового року. DW поспілкувалася з українськими медсестрами, які розповіли про свою роботу і майбутні очікування.

"Підфартило" праціювати з хворими на COVID

Надія Миронова працює медсестрою терапевтичного відділення лікарні в невеличкому селищі Козова на Тернопільщині. Але це поки що - навесні вона планує їхати працювати до Чехії. Основними причинами такого кроку жінка називає низьку зарплату в Україні, а також відсутність медичного страхування і поганий стан медицини загалом. Натомість за кордоном їй обіцяють і страховку, і навіть безкоштовне житло.

Надія Миронова

Надія Миронова

Під час епідемії відділення, де працює Миронова, перепрофілювали у інфекційно-терапевтичне. Тепер там приймають хворих на COVID-19. За словами медсестри, чимало її колег уже звільнилися з роботи, передусім пенсіонери. Сама вона на роботу особливо не нарікає. "Раз нам сказали працювати з ковідними хворими, значить, треба", - констатує Миронова. Та й засобів захисту від коронавірусу та антисептиків у лікарні, за її словами, вистачає. Натомість найбільші перестороги медсестри пов'язані із зарплатнею. Зараз разом із надбавками і доплатами вона отримує щомісяця близько 14 тисяч гривень, що втричі більше за її звичайну зарплату. "Але звичайна медсестра в іншому відділі отримує 4200 гривень. Це мені, можна сказати, підфартило", - каже жінка. Але щойно коронавірусних хворих у лікарні не буде, то і зарплата Миронової знизиться, прогнозує вона.

"Хотілося би більшої уваги від держави"

"Підфартило" із зарплатою і медсестрі Анні Гельман із міста Городок на Львівщині, яка з червня працює у мобільній коронавірусній бригаді. Працюючи медсестрою у поліклініці, вона отримувала 3800 гривень на місяць, зараз же її зарплатня становить близько 9-10 тисяч гривень. "Для Городка це нормальна сума, але з нашими цінами хотілося би більшого, звичайно", - каже співрозмовниця. Фінансовий аспект не був головним, коли Анна зголосилася йти у бригаду, адже тоді про доплати жодної конкретної інформації ще не було. "Ніхто не хотів іти, а хворих ставало більше і більше. Я погодилася. І лікар проявив ініціативу", - розповідає медсестра про початок роботи у бригаді.

На старенькій швидкій, на якій працює Анна Гельман, розбите лобове скло

На старенькій "швидкій", на якій працює Анна Гельман, розбите лобове скло

Зараз вона разом із лікарем двічі на тиждень їздить селами і збирає у хворих мазки для ПЛР-тестів на COVID-19. У інші дні відвозить їх до лабораторії у Львові. Їхнє робоче авто - це старенька "швидка" марки УАЗ із потрісканим лобовим склом. "Машина в не дуже хорошому стані. Ржава через потрійне оброблення дезінфекційним розчином. Але для нас зручна через прохідність селами", - розказує жінка. Свою роботу вона називає важкою передусім морально. "Тому що люди важкі, є і лежачі, є і такі, що ми одного тижня беремо мазок, а наступного знаємо, що їх немає в живих, що вони померли, навіть не дочекавшись госпіталізації", - описує вона.

Медсестра зізнається, що у її родині неодноразово замислювалися над роботою за кордоном, але поки стримують від цього кроку діти шкільного віку та сім'я, з якою не хочеться розлучатися. Свою професію жінка любить і хотіла би працювати і надалі в Україні, але має великі сумніви щодо своїх перспектив. "У нас є вдосталь багаторазових костюмів, є маски, окуляри, рукавички, щитки, антисептики. У нас все є, ще і з запасом. Тільки хотілося би більшої уваги від держави", - нарікає на зарплати медиків співрозмовниця.

"Не робота, а волонтерство"

Підняти на ноги двох дітей на зарплату медика - надскладне завдання, бідкається Віта Харевич із Києва. Вона працює медсестрою фізіотерапевтичного відділення у одній із столичних лікарень. Маючи п'ятиденний робочий графік, жінка отримує в місяць до 4500 гривень. "Я як волонтер, це як хобі", - каже вона. І навіть ці малі суми медикам затримують, розповідає Харевич. "Жовтень відпрацювали, а кошти отримали аж за півтора місяці, та й те після того, як почали дзвонити на всі гарячі лінії", - скаржиться медсестра.

Окрім того, вона вказує, що працівники кілька місяців не можуть отримати розрахункових листів про зарплату. "Кажуть, що бракує коштів, щоб роздрукувати", - дивується медсестра. Процедури, які надає її відділення, не входять до пакету медичних послуг, які оплачує держава, а тому у закладу виникли проблеми із фінансуванням. "Кажуть (керівництво лікарні. - Ред.), що коштів взагалі немає зараз і не буде цілий квартал. Закривають на карантин багато відділень, денні стаціонари і наше відділення", - описує проблеми медсестра.

Віра Харевич (ц) на акції протесту в Києві

Віра Харевич (ц) на акції протесту в Києві

Співрозмовниця скаржиться і на інші умови роботи. За її словами, у лікарні кілька місяців не завершують розпочатий ремонт - у закладі зачинені вбиральні, відсутнє нормальне опалення. "У нас пацієнти мерзнуть, а ми дуже тепло одягаємося. У нас протяги, бо дірки в стінах", - каже медична працівниця. Окрім того, у її відділенні бракує елементарних засобів захисту - рукавичок і масок, які доводиться купувати за власні кошти, скаржиться медсестра. Аби відстояти свої права, Віта Харевич разом із іншими однодумцями виходила у грудні на акцію протесту до урядового кварталу. Жінка не хоче покидати улюблену професію, але розчарована умовами і оплатою роботи. "Ми потрібні людям, тільки чомусь влада не бачить, міністерство охорони здоров'я теж цього не розуміє", - каже жінка. Вона підтримує ідею страйку медиків та готова долучитися до подальших акцій. "Як ще боротися з цим усім? Нас же не чують. Із такими цінами і підвищеними цінами на комунальні послуги, можливо, і мені доведеться змінювати професію", - резюмує вона.

Джерело:
До списку новин