загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Туреччині знайшли листи Роксолани і підпис Дорошенка

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Османському архіві в Туреччині знайшли важливі історичні документи, зокрема – договір з підписом козацького гетьмана Петра Дорошенка та листи Роксолани, султанші українського походження.

Про це пише Діло з посиланням на слова Надзвичайного і повноважного посла України в Туреччині Андрія Сибіги.

“Ще бачив листи Роксолани або Хюррем Султан – султанші українського походження. І директор архіву зробив копію цих листів мені. Вона могла писати листи тільки своєму чоловікові – султану Сулейману, який вважається одним з найуспішніших султанів. Є листування в контексті її гуманітарних проектів. Тому що вона будувала багато культових об’єктів по всій Османській імперії. І вони є прекрасним прикладом поетичного мистецтва того часу“, – сказав Сибіга.

Посол розповів, що Роксолана була далеко не єдиною султаншею українського походження. Відомо ще як мінімум про чотири дружини правителів родом з території сучасної України.

“Була така Надія Тюрхан родом з Тростянця Вінницької області. Також надзвичайно впливова, вона дуже багато зробила для своєї батьківщини, як вважають історики. Власне, її султанство доводилося на період Богдана Хмельницького, а потім і на період Юрія Хмельницького“, – повідав Сибіга.

Він додав, що їм вдалося знайти і договір султана з гетьманом Петром Дорошенком, який підтверджує міжнародну суб’єктність козацької держави. Ще одним важливим для української державності документом є знайдений в турецькому архіві оригінал Брест-Литовського мирного договору, яким чотири країни – Австро-Угорщина, Болгарія, Німеччина і Туреччина – визнали суверенітет УНР.

“Насправді цю знахідку можна розцінювати в категорії історичної сенсації. Тому що в силу певних обставин оригінал Брест-Литовського договору українською мовою і ратифікаційна грамота, на жаль, в Україні не збереглися. Тому виявлення будь-якого документа – це знаходження і відтворення нашої пам’яті, підтвердження наших державно традицій“, – розповів український посол.

За словами Андрія Сибіга, в Османській архіві знаходяться більше 90 мільйонів документів, з яких оцифровані тільки близько 5%, тому різних важливих і цікавих знахідок може бути ще величезна кількість. Зокрема, за словом “козак” пошук видав йому кілька тисяч документів, які ще належить вивчити.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

 

Джерело:
До списку новин