загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Коли немає боргових ям

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Іноді жалкую, що у нас немає середньовічних боргових ям для злісних, цинічних боржників. Адже вони нічим особливо не відрізняються від убивць. Лише боржники вбивають повільно. По-совковому. «Держава повинна подбати», «держава заплатить або відшкодує», «держава дасть субсидію, допомогу» - ці та інші казки соціалізму щодня лунають з уст популістів, ЗМІ. Жодних державних коштів чи місцевих фінансів, які задурно впали з неба, не існує.

Якщо держава сплачує громадянці А «за народження дитини», вона відбирає гроші у громадянки Б, котра не народила собі майбутнього піклувальника. Позаяк тяжко працює і не може нині дозволити собі таку розкіш, як народження сина або доньки.

Коли надають житлово-комунальну субсидію безробітному громадянину В (дружина якого – на заробітках в РП заробляє стаж для власної польської пенсії), гроші для виплати забирають в громадянина Г, який працює «на трьох роботах в Україні», щоб прогодувати родину.

Будь-яка соціальна справедливість  чи солідарність неможливі без рівності усіх перед законом. Громадяни повинні сплачувати за надані послуги чи ресурси однакову ціну. А пільги потрібно монетизувати. Тотально: від безоплатного проїзду в комунальному транспорті (для більшості пенсіонерів ця пільга є мертво народженою), безкоштовних ліків до безоплатної вищої освіти для певних категорій громадян. Єдиним мірилом заслуг індивіда перед соціумом мусить бути його зарплата чи пенсія. Крапка. До слова, я ніколи в житті не отримував: безкоштовного житла, субсидій, пільг, допомоги на дитину тощо. Навіть коли був депутатом обласної ради, завжди платив за користування комунальним транспортом в межах області.

Різноманітні пільги, субсидії, списання боргів, приміром, в житлово-комунальній сфері неминуче  закінчаться повним колапсом відповідних комунальних підприємств. Я ва подобається така статистика – пів мільйона українських сімей сплачують лише 25 % вартості комунальних послуг (пільговики). Хто за них доплачує інші 75 %?

Власне, й процес утворення нових ОСББ гальмується через: відсутність дієвого механізму боротьби із злісними боржниками, неврегульованість процесу передачі земельних ділянок від органів місцевого самоврядування до ОСББ, складність взаєморозрахунків з пільговиками.

За ст. 20 Закону «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язаний оплачувати послуги у строки, встановлені договором або законом. Алгоритм боротьби з боржниками:

1. Направлення споживачу претензії про несплату за надані послуги.  Несплата суми боргу за претензією (вона може бути у формі повідомлення  з пропозицією добровільно погасити заборгованість) є підставою для звернення до суду із заявою про видачу судового наказу. Судовий наказ є кращою формою захисту прав стягувача, порівняно з позовом.

2. Надання боржнику для підписання типового договору. Згідно з п. 3 ст. 20 закону «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов’язаний укласти договір на надання послуг, підготовлений виконавцем. Якщо споживач-боржник традиційно відмовився підписувати угоду, бланк типового договору надсилається поштою.

3.Подання до суду заяви про видачу судового наказу. Надаю зразок вже розглянутої заяви.

……………………………………………………………………………………………………….

                                                                      Калуський міськрайонний суд (адреса, телефон)

                                                                      Заявник: ОСББ «Р», КОД ЄДРПОУ, адреса

                                                                      Боржники: П. Світлана (ІПН.), П. Василь (ІПН),

                                                                                                    вул. М. Грушевського, б.., кв….                                                          

                         ЗАЯВА ПРО ВИДАЧУ СУДОВОГО НАКАЗУ

Заявник – ОСББ «Р» забезпечує ж-к. послугами мешканців кв. , буд. по вул. М. Грушевського:

П. Василя, П. Світлану  –  дружину П. Василя, згідно з довідкою Ф3 (додаток №1).

Від січня 2019 року боржники припинили оплату послуг ОСББ «Р». Їхня заборгованість станом на 01. 04. 2020 складає 28 000 грн, про що свідчить бухгалтерська довідка з розбивкою по місяцям та різновидам послуг (додаток № 2). При цьому ОСББ виконує власні зобов’язання перед усіма членами ОСББ: оплачує вивезення сміття та прибирання будинкової території; виплачує  заробітну плату обслуговуючому персоналу; оплачує постачання питної води, очищення стоків; оплачує послуги КП щодо забезпечення квартир теплоносієм в осінньо-зимовий період. Боржники відмовляються підписати договір про надання послуг. П. було вручено лист – повідомлення з пропозицією добровільно погасити заборгованість перед ОСББ «Р» (додаток № 3). Але вони й після цього не платять.

Згідно зі ст. ст. 67, 68, 162 ЖК України, ст. 815 ЦК України, ст. 20 закону «Про житлово-комунальні послуги», Статуту ОСББ, типового договору між ОСББ та власниками квартир, споживачі зобов’язані сплачувати надані ОСББ послуги вчасно. Невиконання боржниками власних зобов’язань щодо оплати послуг, ускладнює роботу ОСББ, створює заборгованість ОСББ перед комунальними підприємствами. У відповідності до ст. 615 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов’язання. Враховуючи, що ОСББ «Р» виконує власні зобов’язання перед боржниками  в повному обсязі, а боржники, в порушення ст. ст. 525, 526 ЦК України, не оплачують надані послуги, дані обставини є достатніми для звернення із заявою про видачу судового наказу.

Виходячи з вище наведеного, керуючись ст. 55 Конституції України, ст. ст. 95-98, 102 ЦПК України, п. 8.2. Статуту ОСББ «Р», ПРОШУ СУД: видати судовий наказ про стягнення з П. Василя І. (ід. н. ) та П. Світлани Ю. (ід. н.) на користь ОСББ «Р» (ЄДРПОУ……) заборгованість за надані послуги в січні 2019 – березні 2020 в сумі 28 000 грн та 1056 грн – сплату судового збору за подання заяви до суду.

Додатки: 1/ довідка ФЗ про склад сім’ї боржників; 2/ бухгалтерська довідка про розмір та структуру заборгованості боржників; 3/ копія листа-повідомлення про необхідність погашення заборгованості, отримана та підписана боржниками; 4/ копія Статуту ОСББ; 5/доручення ОСББ; 6/ квитанція про сплату судового збору – 1056 грн; 7/ копія цієї заяви про видачу судового наказу з копіями документів – для вручення боржнику.

  1. 2020                                       Голова ОСББ «Р»

………………………………………………………………………………………………

4. Виконання та примусове виконання судового наказу

Судовий наказ за ст. 95 ЦПК України є виконавчим документом. Ст. 25 закону «Про виконавче провадження» передбачає – при винесенні постанови про відкриття виконавчого провадження виконавець вказує про необхідність боржнику самостійно виконати рішення та зазначає, що інакше буде розпочате примусове виконання цього рішення із стягненням з боржника виконавчого збору (10 % суми боргу). За заявою стягувача виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття провадження може накласти арешт на майно та кошти боржника. 

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими.

 

Джерело:
До списку новин