загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кинули як кістку. Звідки взявся тариф на газ 6,99 і що він змінить?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На тлі протестів по всій країні, влада береться переглянути підходи до тарифоутворення. Хоча вгору пішла і вартість опалення, гарячої та холодної води і електроенергії, цю проблему вважають несуттєвою, і око уряду взяло у фокус вартість газу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль озвучив два можливі сценарії зниження тарифів на газ. Перший запропонований Міненерго і його тимчасовим виконувачем обов'язків Юрієм Вітренком. Його суть в держрегулюванні. Другий надійшов від НАК "Нафтогазу", за яким в даний момент 3% побутових споживачів: забезпечення конкуренції на ринку газу.

Держрегулювання. Перед описом варто пам'ятати про декілька основних моментів. В рамках Асоціації з ЄС, Україна імплементує європейське енергозаконодательство - так званий Третій енергопакет. Під нього написаний і прийнятий закон про природний ринку газу, у зв'язку з ним питання цін і тарифів є постійним в меморандумах з кредиторами. З 1 серпня побутових споживачів відпустили у вільне ринкове плавання. Газ по режиму спецобов’язків до 1 травня 2021 р. НАК "Нафтогаз" відпускає тільки теплокомуненерго.

Пропозиція т.в.о. міністра енергетики полягає в тому, що з 1 лютого і терміном на рік для "вразливих споживачів", до яких відноситься все населення, газ постачальникам за фіксованою ціною поставлятимуть дві компанії "Укргазвидобування" і "Чорноморськнафтогаз", а також постачальник останньої надії "Нафтогаз".

Фіксована ціна - це "хаб мінус транспорт" (ціна газу на німецькому хабі в листопаді без урахування витрат на транспортування) плюс зафіксована на рівні 2,5% маржа постачальника.

"За нашими розрахунками, мова йде про рівень ціни 5356 грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні", - повідомив Вітренко.

Перегляд ціни - раз на рік. Простір для конкурентного маневру - та сама торгова надбавка: постачальник може встановити її нижче граничного рівня. Споживач в будь-який момент може відмовитися від послуг постачальника і піти до конкурента з більш вигідною пропозицією.

Ринкова ціна. Постачальники тримають споживачів в постійній напрузі, регулярно порушуючи терміни публікації своєї ціни на наступний місяць. Більшість контрактів складені з урахуванням щомісячної зміни ціни. Тариф на рік зафіксували в "Нафтогазі" (4,73 грн за куб). Пропозиція компанії: зобов'язання газзбутів публікувати ціну на рік і створення основи для конкурентної боротьби між постачальниками за клієнтську базу. Результат - ринкове зниження ціни в результаті конкуренції. Її "Нафтогаз", очевидно, планує виграти. Зате формально у кредиторів, а в Україні працює місія МВФ, претензій бути не повинно.

Сценарій "Нафтогазу" може припасти до душі прем'єру з політичних причин. Юрія Вітренка пророкують в керівники Кабміну, тому для Дениса Шмигаля він конкурент. Але є чітке розпорядження Володимира Зеленського знизити тарифи на газ. Однак шлях конкурентної боротьби не швидкий. Тому максимальна увага зараз до плану Міненерго.

Роками українцям говорили про ринкові ціни, введення ринку і відмову від регулювання називали досягненням, кредиторам в меморандумах обіцяли скасування режиму спецобов’язків. Тому пропозиція від Міненерго - крок назад і червона ганчірка для міжнародних фінансових організацій.

"Проект постанови Кабміну – це чистої води самодіяльність Міненерго та уряду і особисто Вітренка, - висловив думку співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук. - Постанова абсолютно не відповідає закону "Про ринок природного газу". Там чітко у статтях 11 і 16 прописані порядок встановлення ПСО (власне, соціальна низька ціна) і порядок захисту вразливих споживачів. І це абсолютно інше, ніж політичні фантазії Вітренко про "вразливість" споживачів. А узгодження з Секретаріатом Енергетичного співтовариства? Про це забули чи вже нікого не цікавить реформи ринку енергетики? Окремо вже вивчають реформаторські пропозиції Міненерго у МВФ. Ну як вивчають. Намагаються зрозуміти: чи в уряді вважають МВФ зовсім дурними, чи уряд іще не відійшов від святкового хмільного настрою? До того ж, щось я не чув, щоб Україна офіційно відмовилась від виконання зобов’язання щодо скасування ПСО, яке прописане у меморандумі з МВФ датованого 2 червня 2020 року".

Експерт вказує, що повернення режиму спецобов’язків зажене ринок у борги: звичайна, не спекулятивна, націнка становить 10-15%, в тому числі і у постачальників в інших країнах, а у нас маржу хочуть обмежити 2,5%.

"Тому нове ПСО "від Вітренка" призведе до конфлікту з Енергетичним співтовариством, нарощування боргів на ринку. Але найбільшим ударом для уряду стане заморожування роботи з МВФ", - уточнив Корольчук.

Юрій Вітренко дав свої обґрунтування. По-перше, за його підрахунками націнка з початку роботи ринку склала 33%. По-друге, вразливими споживачами можна вважати всіх побутових і це не те ж саме, що енергетична бідність і потреба в субсидіях. Тієї ж думки дотримуються і в європейських країнах. По-третє, з МВФ він регулярно консультується.

"Корінь проблеми лежить в тих зобов'язаннях, які Україна взяла на себе, приєднавшись до Третього європейського енергопакету, в законах про ринок природного газу і про комунальні послуги. Взяла на себе зобов'язання перед кредиторами і донорами ввести ринки послуг: опалення, газу, води і т. д. Звідси і додаткові плати за транспортування, - пояснює економіст Олексій Кущ. - Ситуація з тарифами не може вирішитися без системного політичного рішення. Тарифи підвищувалися в шоковому режимі, централізовано. Ніхто не віддавав їх на відкуп місцевим органам влади, які протестували, але були безсилі. Влада включила дурня. Згадайте знаменитий виступ Зеленського на велодоріжці про зниження тарифів удвічі, заяву Олексія Гончарука, що тарифи знижені. Коли потрібно було знижувати тарифи, це спробували зробити децентралізовано, віддавши на відкуп місцевій владі і тим же ТКЕ. Це зробили навмисне, щоб саботувати системне зниження. Тому, незважаючи на мега дешевий ресурс в останні два роки, нагадаю, що ціна газу доходила до 50 дол. за тисячу кубів, зниження відчули тільки люди, які живуть в приватних будинках. 70% споживачів, які живуть в містах, зниження не відчули. Деякі відчули навіть підвищення".

Підрахунки Вітренка щодо тарифу в результаті держрегулювання ми навели вище - 5,356 грн за куб. У порівнянні з нинішніми майже 10 грн у деяких постачальників, перемога. Але так собі досягнення, в порівнянні з тим же річним тарифом "Нафтогазу" (4,73 грн), сформованим явно не у збиток. Або середньою ціною закачування імпортного газу в теплий період року (3,6 грн з квітня по вересень 2020 г.), а в сховищах до початку опалювального сезону акумулювали рекордні обсяги в розмірі 20 млрд кубів. Не кажучи вже про 20 млрд кубів щорічного власного видобутку, 14 млрд з яких за дочкою "Нафтогазу", компанією "Укргазвидобування".

"Оптимальним рішенням для зниження ціни на газ для населення, яке давно лежить на поверхні, є виділення компанії "Укргазвидобування" зі структури "Нафтогазу" і продаж газу українського видобутку на біржі, торгах, аукціонах. І ціна тоді буде дійсно ринковою. Але для цього потрібно "вбити" монополіста, яким є "Нафтогаз". Саме ця державна компанія є першопричиною зростання цін на газ для населення", - пояснив Юрій Корольчук.

Олексій Кущ каже, що в рішенні тарифного питання, в цілому, а не тільки на газ, повинна бути комплексна програма, яка пов'язувала б і модель розшивки комунальних боргів, яких вже більше 50 млрд грн, і модель повноцінної субсидіарної системи, оскільки зараз не всі, хто субсидій дійсно потребують, можуть її отримати, зате субсидіантами можуть бути мешканці елітних будинків.

"Плюс модель справедливої ціни, - констатує економіст. - Зеленський під час обговорення тарифів на газ про це сказав, але в морально-етичному контексті. Однак справедлива ціна - чисто економічне поняття. В даному випадку ціна на газ, що видобуває "Укргазвидобування", повинна визначатися за справедливою моделю: економічні витрати, плюс середні норми рентабельності по ринку. Це дуже важливо, тому що ціна на газ українського видобутку має бути відправною точкою формування тарифів на тепло і гарячу воду. Створивши модель справедливої ціни на рівні 2,5-3 тис. грн за тисячу кубів, можна кардинально знизити всі похідні тарифи на 50%".

У повідомленні прем'єра про сценарії зниження газових тарифів знайшлося небагато місця і для вартості його транспортування, яке з 1 січня полетіло вгору. Тарифи узгоджували в НКРЕКП, і тепер сама ж Комісія візьметься за перевірку постачальників. Якщо Вітренко, нехай і в Facebook, а не в постанові, дав хоча б орієнтовну ціну тисячі кубів газу після зниження і при держрегулюванні, то наскільки і за рахунок чого зіб'ють вартість транспортування, можна тільки здогадуватися.

Про те, що вартість опалення, гарячої та холодної води пішли вгору, до опалення як і раніше застосовуються температурні коефіцієнти, скасовані перші пільгові 100 кВт електроенергії влада мовчить.

"Дискусія звелася до ціни на газ для населення, - резюмує А. Кущ. - Якщо візьмемо міський сегмент, а це 70% споживачів, з яких 90% живуть в старому житловому фонді, то ціна природного газу не є наріжним каменем. Більшу частину платіжки взимку складає вартість опалення і гарячої води, потім вартість обслуговування прибудинкових територій, холодне водопостачання і водовідведення і тільки потім ціна газу для газових плит. Люди вийшли на протести не тільки тому, що зросла ціна газу. Для тих, хто опалює приватні будинки, це суттєво. Але основна маса вимагає комплексного системного вирішення тарифного питання. Ну, знизять ціну на газ. Платіжки за опалення і гарячу воду залишаться великими. В структурі їхніх тарифів 70% - енергоносій, той же газ. Але в обговорюваних моделях тема вартості газу для ТКЕ не зачіпається . Можновладці або придурюються, або свідомо знущаються над населенням, штучно звужуючи проблематику".

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин