загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обіцяна владою ціна 6,99 грн/куб м за газ не врятує українців від підвищення тарифів на тепло і гарячу воду, - експерти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зниження ціни на газ до 6,99 грн / куб не означає зниження цін на тепло або усунення передумов для зростання тарифів на опалення і гарячу воду в багатоквартирних будинках. У проєктах постанов, які розроблялися для мінімізації наслідків різкого підвищення цін на газ для населення, немає ні слова про зміну ціни на газ для тепловиків у бік зниження.

Про це Олена Голубєва пише в статті "Зменшать суму в платіжці за газ на 20 грн – підвищать за опалення на 200 грн. Чому не варто вірити обіцянкам влади про зниження тарифів" з посиланням на директора ExPro Consulting Геннадія Кобаля.

Ціна, за якою "Нафтогаз" продає газ тепловикам, прив'язана до формули, що враховує зміни ціни на хабі TTF. З урахуванням змін, що відбуваються в листопаді "Нафтогаз" продавав газ тепловикам по 5375,37 грн за 1 тис. куб.м (без урахування ПДВ і витрат на транспортування газу по магістральних і розподільних трубопроводах), в грудні ціна підвищилася до 6103,1 за 1 тис. куб. м. "якщо ціни на європейських хабах не відкотяться і "Нафтогаз" продовжить підвищувати ціни PSO для тепловиків, то значне підвищення тарифів на тепло і гарячу воду українці побачать ще до кінця поточного опалювального сезону", - говорить Кобаль. За його словами, з урахуванням нинішніх цін PSO тарифи на тепло вже тріщать по швах і не можуть витримувати навантаження ціни на газ, залишаючись на незмінному рівні.

Варто відзначити, що нині підвищувати тарифи на тепло і гарячу воду стало набагато простіше. Якщо раніше для більшості тепловиків тарифи затверджувала НКРЕКП, то в нинішньому році Кабмін ініціював процес передачі повноважень на місця.

"Якщо ми говоримо про середньостатистичну сім'ю, що живе в квартирі, то – так, при ціні 6,99 грн/куб вони заплатять на 10-20 грн менше за газ, який спалюють у своїх конфорках на кухні, але від анонсованого зниження ціни на газ їх платежі за тепло і гарячу воду не зменшаться! Хто врятує їх від страхітливих сум в платіжці за тепло і гарячу воду?" - говорить президент Асоціації "Газові трейдери України" Андрій Мізовець, відзначаючи, що все це стане очевидно, коли прийдуть платіжки за січень і лютий, адже якщо постачальники газу публікують ціни за місяць, що передує місяцю поставки, то постачальники тепла платять за газ фактично заднім числом.

А ті, хто реально виграє від рішення про ціну на газ по 6,99 грн / куб, - так це далеко небідні люди, що живуть в будинках з автономним опаленням, каже Мізовець. "По-моєму, це дуже далеко від щирої турботи про населення. Безумовно, в будинках з автономним опаленням проживають і бідні люди, в тому числі пенсіонери, але тут вже турбота держави - забезпечити надійний соціальний захист, якщо доходи цих людей не дозволяють їм розраховуватися за обігрів свого приміщення, вони повинні отримувати субсидії", - підкреслив він.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Кабінет міністрів на час карантину введе державне регулювання ціни на газ для побутових споживачів.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин