загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія для ВПО: що робити, якщо не весь стаж зараховано

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Оформлення пенсії – складна процедура, пов’язана з паперовою тяганиною. Із ще більшими труднощами стикаються переселенці. Поширеною є ситуація, коли Пенсійний фонд не зараховує до стажу період, підтверджений документами, що оформлені на тимчасово окупованій території. Що робити в такій ситуації – радить наш юридичний консультант.

«Це ускладнюється тим, що більшість громадян хибно вважає, що трудової книжки з усіма записами буде достатньо, щоб підтвердити страховий стаж. Проте, відповідно до пенсійного законодавства, до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які сплачені страхові внески. Періоди до 2004 р. потрібно підтверджувати відповідними довідками», – пояснила Анастасія Макеєва, фахівчиня Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Юристка наголосила, для того щоб Пенсійний фонд зарахував відповідні періоди, окрім заяви про призначення/перерахунок пенсії, паспорта, РНОКПП (ІПН), трудової книжки, необхідно надати уточнюючу довідку з шахти. У довідці має бути зазначено: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка. Тобто період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи, визначає підприємство шляхом надання уточнюючої довідки.

«Якщо шахта розташована на ТОТ, можемо припустити, що Пенсійний фонд не візьме довідку до уваги і відповість відмовою на звернення, оскільки довідка була підписана і з печаткою органів, діяльність яких не визнається. В цьому випадку правильно буде звернутися до адміністративного суду про визнання дій ПФУ протиправними на зобов’язання вчинити певні дії. Адже документи, які видаються на окупованих територіях чи окупаційною владою, повинні визнаватися, якщо їх невизнання тягне за собою серйозні порушення або обмеження прав громадян (відповідно до винятків Міжнародного суду ООН). Практика Європейського суду з прав людини також підтверджує принцип визнання рішень окупаційної влади, якщо вони впливають на інтереси громадян», – зазначила Анастасія Макеєва.

Юристка підкреслила, що Пенсійний фонд повинен прийняти архівні довідки вже після рішення суду, що підтверджують стаж роботи, навіть якщо їх видали й підписали органи окупаційної влади. Відмова приймати такі документи тягне за собою серйозні порушення прав, зокрема права заявника на оформлення пенсії.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин