загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ринок соцпослуг для літніх людей: як працює в Україні та у світі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Після нещодавньої пожежі в Харкові, внаслідок якої загинули 15 осіб, влада звернула увагу на проблему нелегальних будинків для літніх людей в Україні. Міністерство соціальної політики виявлятиме такі заклади, а місцева влада – проводитиме там перевірки. При цьому президент Володимир Зеленський доручив не закривати незаконні заклади, а розібратися, чи можуть в них доглядати за старенькими. Крім того, Зеленський хоче внести зміни в законодавство, що врегулювати надання таких соціальних послуг і дати змогу працювати і приватним, і комунальним установам. «Слово і діло» пропонує подивитися, як зараз в Україні працюють будинки для літніх людей і який світовий досвід в цьому питанні.

У США практично всі будинки для літніх людей перебувають у приватній власності, середня вартість проживання 3-5 тисяч доларів.
Ринок соцпослуг

У нас в країні будинки для літніх людей перебувають або в державній, або в приватній власності. У державних установах, якщо у людини немає родичів, вона має віддавати 75% своєї пенсії на утримання. Або все її майно переходить установі як плата за проживання, а пенсія повністю залишається. Якщо у старенької людини є родичі, то з установою укладається договір на платне проживання з розрахунку утримання на один місяць.

Для користування послугами приватних будинків для людей похилого віку потрібно укласти договір. Середня вартість проживання коливається від 6 до 15 тисяч гривень на місяць (200-500 доларів) залежно від умов.

У США практично всі будинки для літніх людей у приватній власності, є невелика кількість безкоштовних установ для малозабезпечених пенсіонерів (вони живуть за гроші держави).

Середня вартість проживання в американських будинках для людей похилого віку – від 3 до 5 тисяч доларів на місяць. Будинки є декількох типів. Наприклад, пансіонати: в них мешкає 10-15 стареньких, за ними доглядають, надають харчування і медичні послуги. Працюють також будинки для пенсіонерів – багатоквартирні будинки з мінімальним сервісом. Туди зазвичай переїжджають люди від 55 років, це більш незалежне проживання, але там можуть надавати певну допомогу. Це найдешевший варіант.

У США функціонують традиційні будинки для літніх людей – проживання плюс цілодобовий медичний догляд. Є Центри довгострокового догляду за людьми похилого віку, а також окремі будинки для стареньких з хворобою Альцгеймера (адже їм потрібен особливо ретельний догляд).

У країнах Європи середня вартість проживання в таких установах вище, ніж в США – від 3,5 до 5,5 тисяч доларів. Тут на ринку геріатричних послуг свої нюанси. Наприклад, у Франції, Італії та Бельгії працює ліцензований ринок – для будівництва і управління будинком для літніх людей компанії повинні отримати дозвіл влади. У Великій Британії, Німеччині та Іспанії діє нерегульований ринок – будівництво і управління установ відбувається без втручання влади, тобто повністю в приватних руках. Існує також аутсорсингова модель ринку – в Швеції, Норвегії, Фінляндії – влада передає управління установою приватним компаніям (контракт на 3-10 років).

Європейські будинки для літніх людей можуть повністю фінансуватися з державного або муніципального бюджету. Напівдержавні установи, крім бюджетних, отримують також кошти приватних компаній або благодійні внески. Приватні ‒ фінансуються за рахунок мешканців або їхніх родичів.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин